• Elhízás: nem veszünk tudomást a veszélyről

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A túlsúlyos emberek közül sokan állandó érzéki csalódás elszenvedői: egyáltalán nem veszik észre, hogy a mérleg az ő esetükben az egészségesnél nagyobb terhelésnek van kitéve, s ezzel együtt elbagatellizálják az elhízás egészségi következményeit is.

    A túlsúlyosság és a kóros elhízás egyre szélesebb rétegeket érint világszerte: az Amerikai Egyesült Államokban mára a népesség kétharmada számít túlsúlyosnak, Európában és hazánkban mintegy fele.

    Hirdetés

     

      Az elhízás okai


    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált.
    Mi okozza az elhízást? >>

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ebből kiindulva már régóta világméretű népbetegségről beszél. Adataik szerint világszerte több mint egymilliárd felnőtt tartozik a túlsúlyosak táborába és 300 millió fölé tehető a kórosan elhízottak száma.

    Brit kutatók tanulmányai szerint a legtöbb túlsúlyos egyszerűen nem veszi észre (vagy tudomásul), hogy az egészségesnél többet mutat mérlege. Az egyik megkérdezés során összesen 2000 nő és férfi segítségét kérték, akik közül mintegy 500 egyértelműen a kóros elhízottak táborát erősítette.

    Ám meglepő módon mindössze hét százalékuk volt egészségi szempontból is kockázatosnak számító kövérségének tudatában. A túlsúlyosak több mint fele azt vallotta, hogy egészségesen táplálkozik, s jó egyharmada arról számolt be, hogy még egyetlenegyszer sem fogott hozzá sporttal, diétás étrenddel vagy táplálkozás-változtatással fogyókúrához, mivel egyáltalán nem érzik úgy, hogy egy gramm felesleg is lenne rajta…

     

      További cikkeink


    A szakértők pontosan a drasztikusan eltorzult önképben látják annak az okát, hogy miért érint manapság ilyen sok embert az elhízás. A tapasztalható tendencia ugyanakkor továbbra is növekedést mutat: a felnőttek átlagos testsúlya egyre jobban növekszik.

    A szakemberek egyértelműen érzékelési problémáról beszélnek: egyre nagyobb testsúlyt tekintünk normálisnak, s a felszedett kilókat és azok hosszú távú következményeit egyszerűen lebecsüljük.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2014.01.27 05:21, Megjelenés: 2014.01.27 05:21
   • Cikkajánló

    Emésztési zavar

    Emésztési zavar

    WEBBeteg

    Mik a tünetei az emésztési zavarnak? Hogyan előzhető meg?

    Fogzás

    Fogzás

    Dr. Szendrey Gábor

    A baba nyugtalan, sírdogál, sőt még hőemelkedése is lehet.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Élet elhízottan - Önt érinti?

    A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell akaratgyengeségnek vagy személyes választásnak titulálni.

    Magas vérnyomás és elhízás - Mit okozhat 10 kiló túlsúly?

    Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az elhízás nemcsak esztétikailag nem kívánatos jelenség, hanem számos betegség előidézője is, mint például a magas vérnyomásé.

    Gyors fogyás vagy hízás: a striák

    A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr rugalmasságától függ, hogy mindez a folyamat milyen nyomot hagy.

    Újév és karácsony között híznak el az emberek: Hogy lehet karcsú tavaszra?

    A szűk farmert és a lepattanó inggombokat sokan az adventi időszak számlájára írják, pedig ilyenkor felmérések szerint átlagosan csupán 370 gramm súlyfelesleget halmozunk fel. A fölösleges kilók valójában nem karácsony és újév között, hanem újév és karácsony között rakódnak le.

    Egészségkárosító diéták - Ne próbálja ki!

    Mióta a világ világ, a nők igyekeznek karcsúak maradni, s ennek érdekében a legegészségkárosítóbb diétáktól sem riadnak vissza.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA