Elhízás: nem veszünk tudomást a veszélyről

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A túlsúlyos emberek közül sokan állandó érzéki csalódás elszenvedői: egyáltalán nem veszik észre, hogy a mérleg az ő esetükben az egészségesnél nagyobb terhelésnek van kitéve, s ezzel együtt elbagatellizálják az elhízás egészségi következményeit is.

A túlsúlyosság és a kóros elhízás egyre szélesebb rétegeket érint világszerte: az Amerikai Egyesült Államokban mára a népesség kétharmada számít túlsúlyosnak, Európában és hazánkban mintegy fele.

Az elhízás okai
Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált.
Mi okozza az elhízást?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ebből kiindulva már régóta világméretű népbetegségről beszél. Adataik szerint világszerte több mint egymilliárd felnőtt tartozik a túlsúlyosak táborába és 300 millió fölé tehető a kórosan elhízottak száma.

Brit kutatók tanulmányai szerint a legtöbb túlsúlyos egyszerűen nem veszi észre (vagy tudomásul), hogy az egészségesnél többet mutat mérlege. Az egyik megkérdezés során összesen 2000 nő és férfi segítségét kérték, akik közül mintegy 500 egyértelműen a kóros elhízottak táborát erősítette.

Ám meglepő módon mindössze hét százalékuk volt egészségi szempontból is kockázatosnak számító kövérségének tudatában. A túlsúlyosak több mint fele azt vallotta, hogy egészségesen táplálkozik, s jó egyharmada arról számolt be, hogy még egyetlenegyszer sem fogott hozzá sporttal, diétás étrenddel vagy táplálkozás-változtatással fogyókúrához, mivel egyáltalán nem érzik úgy, hogy egy gramm felesleg is lenne rajta…

Az elhízás okai

A szakértők pontosan a drasztikusan eltorzult önképben látják annak az okát, hogy miért érint manapság ilyen sok embert az elhízás. A tapasztalható tendencia ugyanakkor továbbra is növekedést mutat: a felnőttek átlagos testsúlya egyre jobban növekszik.

A szakemberek egyértelműen érzékelési problémáról beszélnek: egyre nagyobb testsúlyt tekintünk normálisnak, s a felszedett kilókat és azok hosszú távú következményeit egyszerűen lebecsüljük.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.