• Elhízás: nem veszünk tudomást a veszélyről

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A túlsúlyos emberek közül sokan állandó érzéki csalódás elszenvedői: egyáltalán nem veszik észre, hogy a mérleg az ő esetükben az egészségesnél nagyobb terhelésnek van kitéve, s ezzel együtt elbagatellizálják az elhízás egészségi következményeit is.

    A túlsúlyosság és a kóros elhízás egyre szélesebb rétegeket érint világszerte: az Amerikai Egyesült Államokban mára a népesség kétharmada számít túlsúlyosnak, Európában és hazánkban mintegy fele.

    Hirdetés

     

      Az elhízás okai


    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált.
    Mi okozza az elhízást? >>

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ebből kiindulva már régóta világméretű népbetegségről beszél. Adataik szerint világszerte több mint egymilliárd felnőtt tartozik a túlsúlyosak táborába és 300 millió fölé tehető a kórosan elhízottak száma.

    Brit kutatók tanulmányai szerint a legtöbb túlsúlyos egyszerűen nem veszi észre (vagy tudomásul), hogy az egészségesnél többet mutat mérlege. Az egyik megkérdezés során összesen 2000 nő és férfi segítségét kérték, akik közül mintegy 500 egyértelműen a kóros elhízottak táborát erősítette.

    Ám meglepő módon mindössze hét százalékuk volt egészségi szempontból is kockázatosnak számító kövérségének tudatában. A túlsúlyosak több mint fele azt vallotta, hogy egészségesen táplálkozik, s jó egyharmada arról számolt be, hogy még egyetlenegyszer sem fogott hozzá sporttal, diétás étrenddel vagy táplálkozás-változtatással fogyókúrához, mivel egyáltalán nem érzik úgy, hogy egy gramm felesleg is lenne rajta…

     

      További cikkeink


    A szakértők pontosan a drasztikusan eltorzult önképben látják annak az okát, hogy miért érint manapság ilyen sok embert az elhízás. A tapasztalható tendencia ugyanakkor továbbra is növekedést mutat: a felnőttek átlagos testsúlya egyre jobban növekszik.

    A szakemberek egyértelműen érzékelési problémáról beszélnek: egyre nagyobb testsúlyt tekintünk normálisnak, s a felszedett kilókat és azok hosszú távú következményeit egyszerűen lebecsüljük.

    (WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2014.01.27 05:21, Megjelenés: 2014.01.27 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

    Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Élet elhízottan - Önt érinti?

    A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell akaratgyengeségnek vagy személyes választásnak titulálni.

    Magas vérnyomás és elhízás - Mit okozhat 10 kiló túlsúly?

    Az elhízás korunk járványszerűen terjedő betegsége, mely az egész világon rohamosan terjed mind a felnőtt, mind a gyermek korosztályban. Az elhízás nemcsak esztétikailag nem kívánatos jelenség, hanem számos betegség előidézője is, mint például a magas vérnyomásé.

    Gyors fogyás vagy hízás: a striák

    A stria nem más, mint a bőr olyan területe, mely kinyúlt. Általában jelentős testsúlygyarapodás vagy testsúlyvesztés okozza, s a bőr rugalmasságától függ, hogy mindez a folyamat milyen nyomot hagy.

    Újév és karácsony között híznak el az emberek: Hogy lehet karcsú tavaszra?

    A szűk farmert és a lepattanó inggombokat sokan az adventi időszak számlájára írják, pedig ilyenkor felmérések szerint átlagosan csupán 370 gramm súlyfelesleget halmozunk fel. A fölösleges kilók valójában nem karácsony és újév között, hanem újév és karácsony között rakódnak le.

    Egészségkárosító diéták - Ne próbálja ki!

    Mióta a világ világ, a nők igyekeznek karcsúak maradni, s ennek érdekében a legegészségkárosítóbb diétáktól sem riadnak vissza.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.