A környezeti mérgek a felelősek a férfiak terméketlenségéért?

MTI
megjelent:

Az iparosodott országok férfinépességének fokozódó terméketlensége valószínűleg a környezeti mérgekkel áll összefüggésben.

Egy európai tanulmány most alátámasztja azt a gyanút, hogy a hormonálisan ható vegyületek károsan befolyásolják a férfi nemi szervek fejlődését, és lehetséges, hogy a hererák kialakulásához is hozzájárulnak.

E betegség elterjedése, illetve a férfiaknál egyre gyakrabban elforduló terméketlenség rejtély a kutatók számára, mivel különböző országokban eltérő mértékben jellemzőek.

A férfi meddőség okai

Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.
A férfi meddőségről a WEBBetegen

Ilyen zavarok például Finnországban jóval ritkábban fordulnak elő, mint Dániában, pedig a két északi ország iparosodottsága hasonló szintű.

Egy dán, finn és német egyetemekről összeállt kutatócsapat most megvizsgálta azt a feltevést, amely szerint a környezeti mérgek lehetnek ludasak a problémák felmerülésében.

Összesen 68 dán és finn szoptató anya tejében mérték meg az úgynevezett endokrin diszruptorok (EDC) mennyiségét - közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása a Journal of Andrology című szaklapban megjelent cikkre hivatkozva.

Hormonháztartásra ható hormonális mérgek

A férfiak nemzőképessége

A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?

Az EDC-k olyan anyagok, amelyek a hormonháztartásra hatnak. A kutatókat meglepte, hogy egyes EDC-k, többek között néhány dioxin, poliklórozott bifenil és rovarölőszer Dániában jóval nagyobb koncentrációban fordulnak elő, mint Finnországban. Ez a tény megerősíti a gyanút, hogy ezek és hasonló anyagok állhatnak a férfiak termékenységi zavarai mögött.

A kutatók ennek ellenére továbbra is azt tanácsolják az anyáknak, hogy továbbra is szoptassák gyermekeiket. EDC-kkel műanyag termékekben, festékekben vagy rovarölőkben találkozhatunk, de zsíros élelmiszerekben is fellelhetők.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.