Az alkohol pozitívan hat agysérülés esetén

MTI
megjelent:

Egy adag alkohol jó kezelés lehet fejsérült embereknél - idézte hétfőn amerikai sürgősségi orvosok véleményét a BBC hírportálja.

Az orvosok megfigyelése szerint az agyi trauma után kisebb valószínűséggel hal meg, akinek vérében alkohol van.

Ennek oka az lehet, hogy az alkohol csökkenti a szervezet sérülésre adott gyulladásos reakcióját - írták az Archives of Surgery című szaklap szeptemberi számában megjelent tanulmányukban amerikai kutatók.

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Az orvos válasza

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a fejsérülés után bevitt alkohol mennyisége alapvető fontosságú: túl kevésnek nincs hatása, túl soknál viszont nagyobb a kár, mint a haszon.

A most közzétett kutatásban Ali Salim, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ munkatársa és csoportja az eddigi legnagyobb ilyen jellegű vizsgálatban 38 ezer közepes és súlyos fejtraumás ember adatait elemezte abból a szempontból, hogy milyen összefüggés van a vér sérüléskori alkoholszintje és a sérülés kimenetele között.

Jobban gyógyultak az alkoholos betegek?

Megállapították, hogy jellemzően kisebb eséllyel haltak meg sérülésüket követően azok, akiknek alkohol volt a vérükben, mint azok, akiknek nem volt.

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

A magyar lakosság 10 százaléka absztinens, azaz nem fogyaszt alkoholt. 80 százalék szociális ivó, vagyis alkoholfogyasztása alkalomszerű, kultúrált. 10 százalék viszont bizonyíthatóan alkoholfüggő! Az alkoholfogyasztási szokásokról

Az alkoholos befolyás alatt állók ugyanakkor fiatalabbak is voltak, sérüléseik pedig átlagosan valamivel enyhébbek. A kórházi tartózkodás ideje alatt azonban több szövődményt tapasztaltak az alkoholos csoportban, mint a másiknál.

"A halálozási arány csökkenése azoknál a traumás agysérüléses pácienseknél, akik vérében a balesetkor etanol volt, felveti a lehetőséget, hogy az etanol agysérült pácienseknél való alkalmazása javíthatja a kimenetelt" - közölték a kutatók.

Hangsúlyozták azonban, hogy az alkohol komplikációkat is okozhat, ráadásul maga is számos baleset okozója. A szakértők óvnak attól, hogy megállapításukat a több ivás alátámasztására használja fel bárki.

(MTI)

Cikkajánló

Az alkoholfogyasztás veszélyei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Alkohol
A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.