Mit tehetünk, ha félénk a gyerek? Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

3 éves kisfiam nagyon visszahúzódó az óvodában, szinte elbújik a szoknyám alá, ha a többi gyerek közé akarjuk engedni. Apa nélküli családban nevelkedik, 3 generáció nőtagaival együtt. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Anyuka!

A kisfiú visszahúzódó magatartása még nem jelent problémát. Beilleszkedési zavarok az esetek többségében főként agresszióval, a külvilág, az emberek iránti közönyös viselkedéssel jellemezhetők; erről a gyermek kifejezetten empatikus viselkedése okán nem beszélhetünk.

A helyzetüket, azaz a kisfia helyzetét leginkább a férfi-minta hiánya teheti problematikussá. A nemi azonosuláshoz, a férfias viselkedésmódok elsajátításához kimondottan szükséges az apai modell. Amennyiben az anya, vagy a női modell dominál a családban, nagyobb eséllyel fordulhat elő a gyermek önállótlansága, személyisége kevésbé lesz biztos alapokon álló, megküzdési stratégiái kevésbé lesznek hatékonyak.

Az apa szerepe a családban tehát nem csupán érzelmi szempontból fontos. A férfi minta, s a hozzá kapcsolódó nemi attitűdök, értékek a kisfiú számára hozzáférhetőek legyenek - ennek biztosítása lenne pillanatnyilag a legfontosabb feladata az édesanyának. Ha az apa nem tölti be mintaadó, demonstratív funkcióját, a család többi férfitagjának kellene mielőbb megfelelő kapcsolatot kialakítani a kisfiúval.

A gyermek korát tekintve az azonosulási folyamatok javában zajlanak. Hiába történik "trenírozás", tudatos irányítás - a hiányzó férfi modellt ekképpen a legjobb szándék mellett sem lehet pótolni.

(WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.