Hatszorosára növeli az asztma kockázatát a terhesség alatti dohányzás

Szerző: Független Hírügynökség

A terhesség alatti dohányzás akár hatszorosára is növeli annak kockázatát, hogy a kisgyereknek asztmája lesz, állapította meg egy svéd tanulmány, amelyet hétfőn ismertettek az Európai Légzőszervi Társaság bécsi éves konferenciáján.

A norbotteni Sunderby Kórházának szakorvosai Anders Bjerg professzor vezetésével 3.400 olyan kisgyereket vizsgáltak asztma szempontjából, aki 1996 és 2008 között született.

Azt találták, hogy a dohányzó anyák újszülöttei átlagosan 211 grammal kisebbek voltak, mint a nem dohányos anyák gyerekei. Márpedig a normálisnál kisebb születési súly és az asztma között összefüggés van.

A dohányos anyák újszülötteinek 24,3 százaléka még 2,5 kilós sem volt. A nem dohányos anyák gyerekeinél ez az arány csupán 4,1 százalék.

Ha az anya a terhesség ideje alatt végig dohányzott, és a baba kis súllyal született, akkor az asztma kialakulásának gyakorisága 23,5 százalék volt. A nem dohányzó anyák normális súlyú újszülötteinél viszont csak 7,7 százalék.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Hasznos tanácsok kismamáknak a nyári...

A várandósság egyes szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek, főként nem, ha hetekig tartó hőséggel társulnak, vagy épp ha a...

A-vitamin és terhesség - A hiánya...

A kismamáknak kiemelten fontos odafigyelniük, milyen vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak be a szervezetükbe, hiszen a baba fejlődése és...

HELLP-szindróma - Az anyát és a...

Cikkünkben a HELLP-szindrómáról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről tudhat meg többet.

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és...

Terhesség során jelentkező aranyér

Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont...

Terhesség - Cigaretta és medencetáji...

Egy új kutatás szerint a medencefájdalom kockázata még egy ok a nők számára, hogy abbahagyják a dohányzást, mielőtt teherbe esnek.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.