• Hatszorosára növeli az asztma kockázatát a terhesség alatti dohányzás

    Szerző: Független Hírügynökség

    A terhesség alatti dohányzás akár hatszorosára is növeli annak kockázatát, hogy a kisgyereknek asztmája lesz, állapította meg egy svéd tanulmány, amelyet hétfőn ismertettek az Európai Légzőszervi Társaság bécsi éves konferenciáján.

    A norbotteni Sunderby Kórházának szakorvosai Anders Bjerg professzor vezetésével 3.400 olyan kisgyereket vizsgáltak asztma szempontjából, aki 1996 és 2008 között született. 

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt találták, hogy a dohányzó anyák újszülöttei átlagosan 211 grammal kisebbek voltak, mint a nem dohányos anyák gyerekei. Márpedig a normálisnál kisebb születési súly és az asztma között összefüggés van.

    A dohányos anyák újszülötteinek 24,3 százaléka még 2,5 kilós sem volt. A nem dohányos anyák gyerekeinél ez az arány csupán 4,1 százalék.

    Ha az anya a terhesség ideje alatt végig dohányzott, és a baba kis súllyal született, akkor az asztma kialakulásának gyakorisága 23,5 százalék volt. A nem dohányzó anyák normális súlyú újszülötteinél viszont csak 7,7 százalék.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.15 12:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Vérzékenység terhesen: aggódnom kellene?

    Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok! A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.