H1N1 - Kinek kell majd fizetni az oltásért?

Szerző: Független Hírügynökség

A kiválasztott négymillió rászorulónak sem az újinfluenza elleni vakcináért, sem annak beadásáért nem kell majd fizetnie az orvosnál, mert azt az egészségbiztosító állja - olvasható a Népszabadságban.

Aki viszont a patikában vásárolja meg az oltóanyagot, annak fizetnie kell a beadásért is. Az egészségügyi miniszter szerint a háziorvosok kapnak majd ezért pénzt, de azt még nem tudni, hogy pontosan mennyit.

Bevett szokás, hogy az oltóanyagok patikai árával megegyező összeget kérnek bármilyen más injekció beadásáért a háziorvosok, de a bőr fertőtlenítése és a beadásra fordított idő is növelheti még a költségeket. Az új vakcinát TAJ-szám alapján lehet majd megvásárolni, így az nem kerülhet az országon kívülre.

Hamarosan kiderül, hatásos-e az oltóanyag

A 128 önkéntes egyikénél sem lépett fel semmilyen mellékhatás - mondta a Független Hírügynökségnek Sinka László, az újinfluenza elleni védőoltást felnőtteken tesztelő két háziorvos egyike.
A veszprémi főorvos kedden közölte: szerdáig az összes önkéntesnél megtörténik a második vérvétel. Ezeket a mintákat hasonlítják össze az első vérvétel eredményével, így derül ki várhatóan jövő hét elején, hogy kialakult-e az önkéntesekben az ellenanyag, tehát hatásos-e a magyar vakcina.
Sinka László elmondta: egy laboratóriumba küldi ő is és a másik felnőtt önkénteseket vizsgáló pilisvörösvári kollégája a mintákat.

Ebben a laboratóriumban fogják megállapítani, hogy az egyes esetekben kialakult-e a védettség az újinfluenzával szemben. Az eredményről jövő hét elején értesítik őt, ő pedig az önkénteseket.

A veszprémi háziorvosnál augusztus 14-19. között az önkéntesek fele egy oltást kapott az A(H1N1) vírus ellen, a másik fele egyszerre kettőt, az új vírus és a szezonális vírus ellen is egyet-egyet.

A főorvos közölte: sem az első, sem a második, két oltást kapott csoportnál nem tapasztaltak mellékhatást.

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Egy kevéssé ismert, mégis gyakori...

A szex olyan tevékenység, amely az emberek nagy többsége számára kellemes, normális körülmények között kívánatos és kielégítő élmény....

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Terhesség és H1N1 fertőzés -...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.