• Teljesen gyógyszerfüggővé vált Michael Jackson, és könyörgött az altatóért

    Szerző: FH

    Teljesen gyógyszerfüggővé vált Michael Jackson, és könyörgött az altatóért, amelyet tejnek nevezett - derül ki a popsztár halálának szerdán nyilvánosságra került vizsgálati dokumentumaiból.

    Az iratok szerint már hetekkel a This Is It (Ennyi!) című visszatérő koncertek előtt súlyos álmatlanságban szenvedett az énekes. Orvosa, Conrad Murray elmondása szerint "Jackson nagyon is tudta, milyen gyógyszereket kap és könyörgött az általa csak tejnek nevezett, fehér színű folyadékért, Propofol-ért".

    Hirdetés

     Michael Jackson és a gyógyszerek

    Michael Jackson hírek szerint legalább hét gyógyszert szedett rendszeresen. Az eset ráirányította a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszerszedés veszélyeire. Gyógyszerfüggőség, hipochondria, gyógyszer-kölcsönhatások...
    >>Bővebben a gyógyszerszedésről
    A popsztár utolsó óráinak történéseiből is az derül ki: tudta, orvosa milyen szereket ad be neki, csak azért, hogy aludni tudjon.

    A dokumentumok szerint 50 milligramm Propofolt kapott éjjelente Jackson intravénásan, már 6 héttel június 25-i halála előtt. De Murray azt vallotta: félt attól, hogy a popsztár függővé válik, emiatt június 22-én megfelezte a Propofol adagot és inkább Lorazepam és Midazolam nevű, enyhébb szereket adott neki.

    A következő éjszakán sem kapott tejet Michael Jackson és a sztár tudott aludni. Június 24-én azonban újra előjött az énekes álmatlansága, emiatt június 25-én hajnali 1 óra 30 perckor Jacko kapott 10 milligramm Valiumot, 2 órakor pedig két milligramm Lorazepamot. 3 órakor két milligramm Midazolam következett, de ekkor sem jött álom a sztár szemére. Ezért reggel 5 órakor megint Lorazepam-ot, 7 óra 30 perckor Midazolam-ot kapott Michael Jackson.

    Az orvos - saját bevallása szerint - eközben mindvégig figyelte a sztár pulzusát egy monitoron is, de Jackson csak nem tudott elaludni és a Propofolért könyörgött. 10 óra 40 perckor meg is kapta a "tej" adagot - 25 milligrammot - Lidocainnal megspékelve.

     Michael Jackson betegségei

    Bár biztosat senki sem tudhatott egészségi állapotáról, Jacko sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta.
    >>Bővebben Jacko betegségeiről a WEBBetegen
    Ekkor szenderült álomra Jackson, majd az orvos ellépett az ágyától, hogy kimenjen vécére, de mire két perc múlva visszajött, a popkirály már nem lélegzett. Ezután hívta ki Murray a mentőket.

    A halottkém vizsgálatát Michael Jackson ügyében kedden hozták nyilvánosságra: eszerint "halálos mennyiségű" gyógyszerkoktélt, köztük a Propofol nevű nyugtató-, és altatószert mutatták ki a popsztár testében. A rendőrség kihallgatta Jackson személyi orvosát, aki tagadta bűnösségét, és az amerikai hatóságok egyelőre senkit nem gyanúsítottak meg az énekes halálának ügyében.

    Az elmúlt hetekben Murray irodáit a rendőrök átkutatták,az orvost pedig kihallgatták, de ő tagadta bűnösségét. Az amerikai napilapok közül több is azt írta hétfőn, hogy egyre valószínűbbnek tűnik: Jackson-nak túladagolták a szert. Korábbi bírósági dokumentumok szerint egyébként Murray több mint 770 ezer dollár, átszámítva több mint 145 millió forint tartozást halmozott fel.

    (FH)

     

    Legutóbb frissült: 2009.08.26 11:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szorongásoldók, nyugtatók és altatók - Működésük és veszélyeik

    A mai túlhajszolt világban sokan érzik úgy, hogy az idegeskedés kihat a mindennapjaikra, a stressz miatt nem tudják normálisan végezni a munkájukat, a családjukkal szemben is ingerlékenyebbek, és az alvással is problémáik vannak.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?

    Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.