• Híres emberek hírhedt betegségei

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    A hírességek is ugyanolyan földi halandók, mint bárki más. A betegség nem kivételezik senkivel, lássuk, ki volt a történelem leghíresebb nemi betege! Mi keserítette meg Csontváry Kosztka Tivadar mindennapjait?

    Lássunk néhány híres beteget!

    A szenvedélybetegségekkel kapcsolatban igazán nem szükséges messze mennünk, hogy híres áldozatokat találjunk. Mind a mai celebritások, mind a régmúlt nagyjai közt számos függőt találunk.

    Hirdetés

     Michael Jackson betegségei


    Bár biztosat senki sem tudhatott egészségi állapotáról, Jacko sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta.
    >>Bővebben Jacko betegségeiről a WEBBetegen
    A függőség bármire irányulhat: dohányzás, alkohol, kábítószer, gyógyszerek. Legutóbb Heath Ledger halt bele káros szenvedélyébe, aki gyógyszer-túladagolás miatt veszítette életét. A kábítószerek is a neves emberek mindennapjainak főszereplői, mint Kate Moss, Amy Winehouse, Robert Downey Jr., Elton John, Elizabeth Taylor, Melanie Griffith vagy Drew Barrymore.

    S hogy a probléma milyen széles rétegeket érint, arra jó példa, ha csak Ady Endrét ragadjuk ki, és állítjuk be a sorba a ma celebritásai közé. Ady emellett pszichiátriai betegségben is szenvedett, illetve züllött életvitele miatt szifilisszel fertőződött meg. A leghíresebb nemi beteg alighanem a Queen együttes énekese, Freddie Mercury, aki az AIDS következtében veszítette életét.

    Számos felismert és fel nem ismert pszichiátriai betegség fordult és fordul elő a hírességek között, főleg a művészek, az irodalom nagyjai körében. Ez nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a hírnév a személyiség megváltozását, sok esetben torzulását eredményezheti. Másrészről a pszichiátriai betegségben szenvedők gyakran kifejezettebb művészi vagy költői-írói vénával rendelkeznek, mint az átlagember. Skizofréniában szenvedett Csontváry Kosztka Tivadar, Carl Jung édesanyja és Albert Einstein fia is.

    Daganatos és különféle ritka betegségek

    A daganatos betegségek közül a leginkább beszédtéma manapság az emlőrák. Egyre gyakrabban diagnosztizálják, és mivel sok esetben jól gyógyítható, nem egy híresség kerül ki győztesen a betegséggel vívott harcból. Néhány példa, akik sikeresen megküzdöttek a mellrákkal: Cynthia Nixonnál három éve állapították meg a betegséget, és Sheryl Crow-t és Kylie Minogue-t sem kerülte el az emlőrák, ám szerencsére mindhárman a teljes gyógyuláshoz vezető úton haladnak.

    Christina Applegate betegségére 2008 nyarán derült fény. Ő mindkét mellét eltávolíttatta, félve az egyik oldali betegség ellenoldali megjelenésétől. Jaclyn Smith-nél, aki a 70-es évekbeli Charlie angyalai egyik sztárja, 2005-ben fedezték fel a daganatot. Ma 63 éves, és kitűnő egészségnek örvend.

    Néhány éve Anastacia amerikai énekesnőnél is emlőrákot diagnosztizáltak. A korai kezelésnek köszönhetően jól van, azóta új lemezzel is jelentkezett, karrierje töretlenül alakul. Anastaciát 13 éves korában Crohn betegség miatt operálták, amely kór azóta egyensúlyban van.

    De olyan különleges vagy ritka betegségek is felütik fejüket a híres emberek között, mint például a Marfan szindróma, egy kötőszöveti betegség, mely genetikailag meghatározott és számos szervi probléma kialakulásához vezet. Abraham Lincoln, az Amerika Egyesült Államok 16. elnöke és a XIX. század elején élt Niccolo Paganini híres olasz hegedűművész is Marfan-szindrómás volt. Feltételezések szerint, melyeket anatómiai jellegzetességekre alapoznak, Tutankhamon is érintett volt a betegségben.

    A hormonháztartás zavarai közül érdekességként említhető, hogy Jane Austen világhírű írónő Addison-kórban szenvedett, amelynek következtében bőre élete végére egészen sötétre színeződött.

    Mint látjuk, a történelem bármely korából, valahány közismertségi kategóriából számos példa hozható a betegségek előfordulására. A nagy személyiségek és a sztárok is csak emberek s ugyanúgy megbetegedhetnek, mint bárki más.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Módosítva: 2009.08.13 18:13, Megjelenés: 2009.08.13 18:13
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

    AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

    Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír. A 2004-es tetőzés (1,7 millió áldozat) óta tartósan csökken az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, de a világ különböző tájain nem arányosan. Kelet-Európában egyre többeket érint a járvány.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    Ne köss kompromisszumot - védekezz!

    December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról, és hogy felelősségteljes szexuális életet éljünk.

    Foci VB - AIDS és HIV figyelmeztetés

    Egészségügyi szervezetek arra figyelmeztetik a futball világbajnokságra utazókat, hogy a világon a Dél-afrikai Köztársaságban a legmagasabb a HIV és AIDS fertőzöttek aránya, így fontos, hogy vigyázzanak magukra.

    Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

    Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?

    Az AIDS kórokozója áthatol az ép szöveten

    A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina ép szövetén keresztül jutnak be a szervezetbe. Azokat a réseket használják ki, melyek a nemi szerv felszíni szövetének megújulásakor keletkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások