Híres emberek hírhedt betegségei

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit

A hírességek is ugyanolyan földi halandók, mint bárki más. A betegség nem kivételezik senkivel, lássuk, ki volt a történelem leghíresebb nemi betege! Mi keserítette meg Csontváry Kosztka Tivadar mindennapjait? Lássunk néhány híres beteget!

A szenvedélybetegségekkel kapcsolatban igazán nem szükséges messze mennünk, hogy híres áldozatokat találjunk. Mind a mai celebritások, mind a régmúlt nagyjai közt számos függőt találunk.

Michael Jackson betegségei

Bár biztosat senki sem tudhatott egészségi állapotáról, Jacko sajtóhírek szerint krónikus gyomorvérzésben, az alfa 1-antitripszin hiány nevű örökletes betegségben szenvedett, illetve a műtétek következtében valószínűleg egy baktériumfaj is megtámadhatta.
Bővebben Jacko betegségeiről a WEBBetegen

S hogy a probléma milyen széles rétegeket érint, arra jó példa, ha csak Ady Endrét ragadjuk ki, és állítjuk be a sorba a ma celebritásai közé. Ady emellett pszichiátriai betegségben is szenvedett, illetve züllött életvitele miatt szifilisszel fertőződött meg. A leghíresebb nemi beteg alighanem a Queen együttes énekese, Freddie Mercury, aki az AIDS következtében veszítette életét.

Számos felismert és fel nem ismert pszichiátriai betegség fordult és fordul elő a hírességek között, főleg a művészek, az irodalom nagyjai körében. Ez nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a hírnév a személyiség megváltozását, sok esetben torzulását eredményezheti. Másrészről a pszichiátriai betegségben szenvedők gyakran kifejezettebb művészi vagy költői-írói vénával rendelkeznek, mint az átlagember. Skizofréniában szenvedett Csontváry Kosztka Tivadar, Carl Jung édesanyja és Albert Einstein fia is.

Daganatos és különféle ritka betegségek

A daganatos betegségek közül a leginkább beszédtéma manapság az emlőrák. Egyre gyakrabban diagnosztizálják, és mivel sok esetben jól gyógyítható, nem egy híresség kerül ki győztesen a betegséggel vívott harcból. Néhány példa, akik sikeresen megküzdöttek a mellrákkal:

  • Cynthia Nixonnál három éve állapították meg a betegséget, és Sheryl Crow-t és Kylie Minogue-t sem kerülte el az emlőrák, ám szerencsére mindhárman a teljes gyógyuláshoz vezető úton haladnak.
  • Christina Applegate betegségére 2008 nyarán derült fény. Ő mindkét mellét eltávolíttatta, félve az egyik oldali betegség ellenoldali megjelenésétől.
  • Jaclyn Smith-nél, aki a 70-es évekbeli Charlie angyalai egyik sztárja, 2005-ben fedezték fel a daganatot. Eredményesen kezelték, ma 63 éves, és kitűnő egészségnek örvend.
  • Néhány éve Anastacia amerikai énekesnőnél is emlőrákot diagnosztizáltak. A korai kezelésnek köszönhetően jól van, azóta új lemezzel is jelentkezett, karrierje töretlenül alakul. Anastaciát egyébként 13 éves korában Crohn-betegség miatt operálták, amely kór azóta egyensúlyban van.

De olyan különleges vagy ritka betegségek is felütik fejüket a híres emberek között, mint például a Marfan szindróma, egy kötőszöveti betegség, mely genetikailag meghatározott és számos szervi probléma kialakulásához vezet. Abraham Lincoln, az Amerika Egyesült Államok 16. elnöke és a XIX. század elején élt Niccolo Paganini híres olasz hegedűművész is Marfan-szindrómás volt. Feltételezések szerint, melyeket anatómiai jellegzetességekre alapoznak, Tutankhamon is érintett volt a betegségben.

A hormonháztartás zavarai közül érdekességként említhető, hogy Jane Austen világhírű írónő Addison-kórban szenvedett, amelynek következtében bőre élete végére egészen sötétre színeződött.

Mint látjuk, a történelem bármely korából, valahány közismertségi kategóriából számos példa hozható a betegségek előfordulására. A nagy személyiségek és a sztárok is csak emberek s ugyanúgy megbetegedhetnek, mint bárki más.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit családorvos szakorvosjelölt)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

A skizofrénia tünetei

A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a...

Jáksó akkor is hordana szemüveget...

Bár a lakosság felének szüksége lenne rá, csak 3,5 millió magyar hord szemüveget, másfél millióan ráadásul olyat, ami egyáltalán nem felel meg a...

A migrénnel összezárva - Jáksó...

- Mintha mindig fájt volna a fejem. Nyilván nem születésem óta, de nem emlékszem olyan korszakomra, amikor ne fájt volna. Gyerekkoromban körbetekertem...

Halász Judit és a mellrák: nem...

Halász Judittal egy szűrővizsgálat után közölték, hogy mellrák alakult ki a szervezetében, amit azonnal műteni kell, s az utókezeléseket sem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.