A H5N1 vírus elváltozásokat okozhat az agyban

MTI
megjelent:

Egérkísérletek azt mutatják, hogy a H5N1 vírus bejutott agyukba, ahol az emberi Parkinson- és Alzheimer-kórra emlékezető károsodást okozott - közölték memphisi kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

Az eredmények azt jelzik, hogy a H5N1 kórokozó, valamint más influenzavírusok is fehérjelerakódással járó központi idegrendszeri rendellenességeket indíthatnak el - írta tanulmányában Richard Smeynea.

A H5N1 madárinfluenza vírusa 2003 óta 436 embert is megfertőzött, közülük 262 meghalt. Ez a vírus különlegesen romboló hatású emberekben, mert széleskörű szervkárosodást okoz.

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy a jelenleg világjárványt okozó H1N1 vírus érintené az agyat, noha több szervre hatással van.

H5N1 - milyen szervkárosodásokat okoz?

A most megjelent tanulmány szerzői szerint korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy a H5N1 vírus akut neurológiai tüneteket okoz, a később jelentkező központi idegrendszeri hatásokat azonban eddig nem vizsgálták a fertőzést túlélő hordozóknál.

A kutatók ezért megfertőztek egereket a H5N1 vírussal, majd felépülésük után megvizsgálták agyukat. "Megmutattuk, hogy a vírus a perifériális idegrendszerből bejutott a központi idegrendszerbe" - írták.

A vírus a dopamin nevű kémiai ingerületátvivő anyagot előállító területet is megfertőzte. A sejtek elpusztultak - bár nem annyira, hogy az Parkinson-kórt okozott volna, ám ahhoz eléggé, hogy a rágcsálók immunrendszere aktív maradjon.

Parkinson-kórnál az érintett agysejtek ismeretlen okból pusztulnak el, de felmerült már a tévesen működő immunrendszer támadása is az elméletek sorában.

A kutatók nem tartják kizártnak, hogy egyes influenza-vírustörzsek érintik a fertőzöttek agyát, és a későbbiekben esendőbbé teszik az agyat romboló kórokkal szemben.

(MTI)

Cikkajánló

Bélflóra
Bélflóra

Befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását.

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Tünetei, kezelése és megelőzése.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.