• A H5N1 vírus elváltozásokat okozhat az agyban

    Szerző: MTI

    Egérkísérletek azt mutatják, hogy a H5N1 vírus bejutott agyukba, ahol az emberi Parkinson- és Alzheimer-kórra emlékezető károsodást okozott - közölték memphisi kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

      Az eredmények azt jelzik, hogy a H5N1 kórokozó, valamint más influenzavírusok is fehérjelerakódással járó központi idegrendszeri rendellenességeket indíthatnak el - írta tanulmányában Richard Smeynea.

    Hirdetés

    A H5N1 madárinfluenza vírusa 2003 óta 436 embert is megfertőzött, közülük 262 meghalt. Ez a vírus különlegesen romboló hatású emberekben, mert széleskörű szervkárosodást okoz.

    Arra vonatkozóan nincs adat, hogy a jelenleg világjárványt okozó H1N1 vírus érintené az agyat, noha több szervre hatással van.

    H5N1 - milyen szervkárosodásokat okoz?

    A most megjelent tanulmány szerzői szerint korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy a H5N1 vírus akut neurológiai tüneteket okoz, a később jelentkező központi idegrendszeri hatásokat azonban eddig nem vizsgálták a fertőzést túlélő hordozóknál.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók ezért megfertőztek egereket a H5N1 vírussal, majd felépülésük után megvizsgálták agyukat. "Megmutattuk, hogy a vírus a perifériális idegrendszerből bejutott a központi idegrendszerbe" - írták.

    A vírus a dopamin nevű kémiai ingerületátvivő anyagot előállító területet is megfertőzte. A sejtek elpusztultak - bár nem annyira, hogy az Parkinson-kórt okozott volna, ám ahhoz eléggé, hogy a rágcsálók immunrendszere aktív maradjon.

    Parkinson-kórnál az érintett agysejtek ismeretlen okból pusztulnak el, de felmerült már a tévesen működő immunrendszer támadása is az elméletek sorában.

    A kutatók nem tartják kizártnak, hogy egyes influenza-vírustörzsek érintik a fertőzöttek agyát, és a későbbiekben esendőbbé teszik az agyat romboló kórokkal szemben.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.12 12:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyógytorna a neurológiai betegségekben: Mikor javasolt? Mikor tilos?

    Semmilyen neurológiai betegségben, beleértve a gerincbetegségek heveny fájdalommal járó szakaszát, nem tilos a gyógytorna, csak helyesen kell megválasztani a nehézségi fokot, időtartamot és a gyakorlatok mennyiségét (naponta többször rövid ideig).

    Amikor a viszketés egy figyelmeztető jel

    Szinte mindenki tapasztalta már legalább egyszer az orvosok által pruritus néven emlegetett idegesítő, elhúzódó viszketést. Noha legtöbbször ártalmatlan és viszonylag rövid időn belül magától elmúlik (pl. szúnyogcsípés), akár egy háttérben meghúzódó, súlyos betegség jele is lehet. Nem mindig bőrbetegség áll a viszketés hátterében! Cikkünkből megtudhatja, milyen más betegségekre utalhat még a viszketés.

    A Parkinson-kór rizikófaktorai

    A Mayo Klinikai egyik tanulmánya szerint különbség lehet a férfiak és nők között a Parkinson-kór kialakulását elősegítő rizikófaktorok tekintetében. Férfiaknál a legfontosabb, egymástól független faktorok az életvitel és a foglalkozás voltak. Ezzel ellentétben, nőknél az életvitel és a foglalkozás egyáltalán nem játszott szerepet, sokkal inkább a vérszegénység.

    Neurológiai betegek gyógytornája

    A gyógytorna speciálisan kezeli a különböző idegi érintettségeket, rendkívül fontos azonban az alapos állapotfelmérés és a személyre szabott terápia kidolgozása.

    Robin Williams Parkinson-kórban szenvedett

    Robin Williams nyilvánosan felvállalta, hogy korábban szenvedélybeteg volt, azonban felesége szerint az alkoholnak nem volt köze a halálához. A színész az elmúlt időszakban depresszióval és szorongással küzdött és nemrég kezdődő Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála.

    Tornával a Parkinson-kór ellen

    Kézremegés, izommerevség, lassú mozgás a Parkinson-kór legfőbb jelei. A gyógyszeres kezelés mellett a torna sokat segíthet a betegeken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.