Jelzőfehérje és szívbetegségek - mégsincs összefüggés?

Szerző: MTI

Egy, a szervezet gyulladását jelző fehérje, amelyről eddig úgy vélték, hogy szívbetegséget okoz, nincs összefüggésben a végzetessé válható kór kifejlődésével - állapította meg brit kutatók kedden közzétett tanulmánya.

A mostani kutatások szerint - melyeket a Journal of the American Medical Association című szaklap közölt - a májban termelődő C-reaktív fehérje (CRP) nem okozza közvetlenül a szívkoszorúerek megbetegedését, amint azt korábban hitték.

"A kutatók egy része úgy gondolta, a C-reaktív fehérje jó molekuláris célpont lehet, mert vérbeli szintjének emelkedése összefügg a koronáriás szívbetegségek kockázatának növekedésével" - magyarázta Paul Elliott, a londoni Imperial College professzora.

Elliott szerint azonban új kutatási eredményeik nem ok-okozati összefüggést tártak fel, tehát kárba veszhetnek mindazon erőfeszítések, melyek ezt a fehérjét veszik célba, hogy a betegség kockázatát csökkentsék.

A vizsgálat ugyanakkor új genetikai variációkat fedezett fel, melyek kapcsolatba hozhatók a szívkoszorúér-betegségekkel, így a szükséges kezelési módok kidolgozásához új célpontokat nyújthatnak.

A kutatócsoportban az Imperial College tudósain kívül további 12 európai és észak-amerikai intézet, valamint egyetem munkatársai vettek részt.

A tanulmányban összesen 28 112 szívbeteg, valamint 100 823 egészséges embert vizsgáltak meg: összevetették a CRP szintjének alakulásában szerepet játszó genetikai változatokat a szívkoszorúér-betegségek megjelenésével.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.