Vizet vagy üdítőt? Az üdítőitalok hatásai

MTI
megjelent:

A jómódú országokban mind több a kövér gyerek és felnőtt, terjedőben a cukorbaj. Vizsgálatok szerint ebben a magas cukortartalmú üdítő italok rohamosan növekvő fogyasztásának fontos szerepe van - írta az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine egyik tanulmánya.

Statisztikák szerint az Egyesült Államokban a gyerekek és a tizenéves fiatalok 90 százaléka minden áldott nap fogyaszt valamilyen cukrozott üdítőtőitalt. A választék óriási: a kolaféléktől a gyümölcsízű leveken át az átlagosnál is több cukrot tartalmazó energiaitalokig minden és mindenhol kapható.

Ez azt jelenti, hogy a fiatalok napi kalória-bevitelének legalább 10-20 százaléka ezekből az italokból származik. A kalória-felvétel azonban a felnőtteknél is igen hasonlóan alakult. Julie R. Palmer és munkatársai 43 960, afro-amerikai nő folyadékfogyasztásának és testsúlygyarapodásának összefüggéseit vizsgálta.

A nők először 1995-ben, majd 2001-ben töltötték ki azt a részletes kérdőívet, amelyben étkezési szokásaik és testsúlyuk felől érdeklődtek. A statisztikai értékelés egyértelműen azt mutatta, hogy aki több üdítőitalt fogyasztott, nagyobb valószínűséggel vált cukorbeteggé, mint az, aki ritkán ivott cukros folyadékokat.

A vizsgálati alanyok közül a naponta legalább két pohárnyi vagy annál is több cukrozott üdítőitalt elfogyasztók esélye a cukorbetegség kifejlődésére 24 százalékkal növekedett azokéhoz képest, akik csak ritkán ittak hasonló leveket. Fontos megfigyelés, hogy cukormentes üdítők vagy természetes narancs- és grapefruitlék bármilyen mennyiségű fogyasztása sem tette gyakoribbá a cukorbetegséget.

Claire Wang és munkacsoportja kiszámolta, hogy ha a gyerekek a cukros üdítőitalok helyett vizet innának, azzal átlagosan 235 kilókalória fölösleges energia-bevitelt lehetne megtakarítani.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a tej vízzel való helyettesítése jelentene-e bármiféle, kedvező változást. A csökkent zsírtartalmú tejitalok, tejtermékek fogyasztása nem számít fölösleges kalória-bevitelnek, viszont a tejben lévő kálcium, fehérje és más, kedvező tápanyagok, nyomelemek igen jót tesznek a gyermekek szervezetének.

(MTI)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló

Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?