Vizet vagy üdítőt? Az üdítőitalok hatásai

Szerző: MTI

A jómódú országokban mind több a kövér gyerek és felnőtt, terjedőben a cukorbaj. Vizsgálatok szerint ebben a magas cukortartalmú üdítő italok rohamosan növekvő fogyasztásának fontos szerepe van - írta az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine egyik tanulmánya.

Statisztikák szerint az Egyesült Államokban a gyerekek és a tizenéves fiatalok 90 százaléka minden áldott nap fogyaszt valamilyen cukrozott üdítőtőitalt. A választék óriási: a kolaféléktől a gyümölcsízű leveken át az átlagosnál is több cukrot tartalmazó energiaitalokig minden és mindenhol kapható.

Ez azt jelenti, hogy a fiatalok napi kalória-bevitelének legalább 10-20 százaléka ezekből az italokból származik. A kalória-felvétel azonban a felnőtteknél is igen hasonlóan alakult. Julie R. Palmer és munkatársai 43 960, afro-amerikai nő folyadékfogyasztásának és testsúlygyarapodásának összefüggéseit vizsgálta.

A nők először 1995-ben, majd 2001-ben töltötték ki azt a részletes kérdőívet, amelyben étkezési szokásaik és testsúlyuk felől érdeklődtek. A statisztikai értékelés egyértelműen azt mutatta, hogy aki több üdítőitalt fogyasztott, nagyobb valószínűséggel vált cukorbeteggé, mint az, aki ritkán ivott cukros folyadékokat.

A vizsgálati alanyok közül a naponta legalább két pohárnyi vagy annál is több cukrozott üdítőitalt elfogyasztók esélye a cukorbetegség kifejlődésére 24 százalékkal növekedett azokéhoz képest, akik csak ritkán ittak hasonló leveleket. Fontos megfigyelés, hogy cukormentes üdítők vagy természetes narancs- és grapefruitlék bármilyen mennyiségű fogyasztása sem tette gyakoribbá a cukorbetegséget.

Claire Wang és munkacsoportja kiszámolta, hogy ha a gyerekek a cukros üdítőitalok helyett vizet innának, azzal átlagosan 235 kilókalória fölösleges energia-bevitelt lehetne megtakarítani.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a tej vízzel való helyettesítése jelentene-e bármiféle, kedvező változást. A csökkent zsírtartalmú tejitalok, tejtermékek fogyasztása nem számít fölösleges kalória-bevitelnek, viszont a tejben lévő kálcium, fehérje és más, kedvező tápanyagok, nyomelemek igen jót tesznek a gyermekek szervezetének.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Szabad-e a napon lenni anyajegy...

Ha nyáron kerül sor az anyajegy eltávolításra – elsősorban rosszindulatúság gyanúja miatt -, érdemes tisztában lenni a sebgyógyulás, a...

Cukorbetegség - Nyári veszélyek

A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól...

A cukorbetegség megelőzése - Kiknek...

Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

Tíz hasznos tanács diabétesszel...

A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

Az elhízott 2-es típusú diabéteszes...

Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az...

Az antihisztaminok alkalmasak lehetnek...

Bizonyos recept nélkül kapható allergia és asthma kezelésében használt szerek, állatkísérletekben alkalmasnak bizonyultak az elhízás és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.