Vizet vagy üdítőt? Az üdítőitalok hatásai

Szerző: MTI

A jómódú országokban mind több a kövér gyerek és felnőtt, terjedőben a cukorbaj. Vizsgálatok szerint ebben a magas cukortartalmú üdítő italok rohamosan növekvő fogyasztásának fontos szerepe van - írta az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine egyik tanulmánya.

Statisztikák szerint az Egyesült Államokban a gyerekek és a tizenéves fiatalok 90 százaléka minden áldott nap fogyaszt valamilyen cukrozott üdítőtőitalt. A választék óriási: a kolaféléktől a gyümölcsízű leveken át az átlagosnál is több cukrot tartalmazó energiaitalokig minden és mindenhol kapható.

Ez azt jelenti, hogy a fiatalok napi kalória-bevitelének legalább 10-20 százaléka ezekből az italokból származik. A kalória-felvétel azonban a felnőtteknél is igen hasonlóan alakult. Julie R. Palmer és munkatársai 43 960, afro-amerikai nő folyadékfogyasztásának és testsúlygyarapodásának összefüggéseit vizsgálta.

A nők először 1995-ben, majd 2001-ben töltötték ki azt a részletes kérdőívet, amelyben étkezési szokásaik és testsúlyuk felől érdeklődtek. A statisztikai értékelés egyértelműen azt mutatta, hogy aki több üdítőitalt fogyasztott, nagyobb valószínűséggel vált cukorbeteggé, mint az, aki ritkán ivott cukros folyadékokat.

A vizsgálati alanyok közül a naponta legalább két pohárnyi vagy annál is több cukrozott üdítőitalt elfogyasztók esélye a cukorbetegség kifejlődésére 24 százalékkal növekedett azokéhoz képest, akik csak ritkán ittak hasonló leveleket. Fontos megfigyelés, hogy cukormentes üdítők vagy természetes narancs- és grapefruitlék bármilyen mennyiségű fogyasztása sem tette gyakoribbá a cukorbetegséget.

Claire Wang és munkacsoportja kiszámolta, hogy ha a gyerekek a cukros üdítőitalok helyett vizet innának, azzal átlagosan 235 kilókalória fölösleges energia-bevitelt lehetne megtakarítani.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy a tej vízzel való helyettesítése jelentene-e bármiféle, kedvező változást. A csökkent zsírtartalmú tejitalok, tejtermékek fogyasztása nem számít fölösleges kalória-bevitelnek, viszont a tejben lévő kálcium, fehérje és más, kedvező tápanyagok, nyomelemek igen jót tesznek a gyermekek szervezetének.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szájüregi szövődmények...

A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és...

Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az...

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Tíz hasznos tanács diabétesszel...

A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.