• A környezetszennyezés is növelheti a májbetegségek esélyét

    Szerző: MTI

    A környezetszennyezés valószínűleg megnöveli a máj megbetegedésének kockázatát a felnőtt lakosság körében - derül ki a louisville-i egyetem egy új kutatásából. Ez a jelenség eddig ismeretlen volt.

    A mostani kutatómunka a kutatócsapat korábbi munkáján alapszik, amelyben a vegyszereknek súlyos mértékben kitett vegyipari dolgozóknál állapítottak meg májbetegségeket.

    Hirdetés

    "Kutatásunk kimutatta, hogy az amerikaiak több mint egyharmada szenved a máj valamely megbetegedésében, még akkor is, ha kizárjuk a hagyományos rizikófaktorokkal - alkoholizmussal, elhízottsággal vagy vírusos májgyulladással - érintetteket" - mondta Matthew Cave, a louisville-i egyetem professzora, aki kijelentette, hogy kutatásaik szerint "az esetek némelyike összefügghet a környezetszennyezéssel".

    Hatvan százalékban kimutatható volt

    Az amerikai egyetem kutatói a 2003-2004-es országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) adatainak felhasználásával vizsgálták 111 gyakori szennyezőanyag - például ólom, higany, PCB-k és rovarirtók - alacsony koncentrációjával történő érintkezés összefüggését a mással nem magyarázható májbetegségekkel. Az egyes szennyezőanyagokat a 4500 kutatási alany több mint hatvan százalékában ki lehetett mutatni - írja a ScienceDaily internetes portál (www.sciencedaily.com).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Cave hozzátette, hogy az elemzés során csak a máj ALT nevű enzimjét használták a betegség kimutatásához, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. Azt azonban hozzátette, hogy korábbi állatkísérletek utalnak arra, hogy e vegyi anyagok közül számos okozhat betegséget a májban.

    Cave és kollégái tervezik, hogy a rizikófaktorokkal - elhízottság, vírusos májgyulladás és alkoholizmus - terhelt, a felmérésben résztvevő felnőttek és gyerekek esetében is megvizsgálják a környezeti szennyezőanyagok hatását.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.06.03 15:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hasi elhízás és a máj terheltsége

    Az elhízás jelentős egészségügyi probléma az egész világon. Nem egyszerűen esztétikai hiba. Még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy a nagy súly miatt tönkremennek az alsó végtagok nagy ízületei, illetve degeneratív gerincbetegség jelenik meg, bár ezek is megkeserítik a beteg életét. A kövérség egyfajta anyagcserezavart jelent.

    Mi okozhat emelkedett májenzimértékeket?

    Nagyon gyakori, hogy a májfunkció laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzimértékeket mérnek. Egyrészt magának a májnak a betegségei és működésének zavarai emelkedett értékekkel járnak. Másrészt van számos olyan betegség is, amely nem áll közvetlen összefüggésben a májjal, mégis gyakran okozza a májenzimek szintjének emelkedését a vérben.

    Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

    A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.

    Ha hulladékkal tüzel, akkor is szemetel

    A nem megfelelő tüzelőanyagok szennyezik a környezetet.

    Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában

    Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet, ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában, ahonnan a PET Kupa környezetvédő akció során vettek mintát a szakemberek.

    Miért veszélyesebb az alkohol a nőkre?

    Bár a nők általában nem szívesen ismerik be, régóta ismert tény, hogy az alkohol sokkal gyorsabban hat rájuk, mint a férfiakra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.