A környezetszennyezés is növelheti a májbetegségek esélyét

MTI
megjelent:

A környezetszennyezés valószínűleg megnöveli a máj megbetegedésének kockázatát a felnőtt lakosság körében - derül ki a louisville-i egyetem egy új kutatásából. Ez a jelenség eddig ismeretlen volt.

A mostani kutatómunka a kutatócsapat korábbi munkáján alapszik, amelyben a vegyszereknek súlyos mértékben kitett vegyipari dolgozóknál állapítottak meg májbetegségeket.

"Kutatásunk kimutatta, hogy az amerikaiak több mint egyharmada szenved a máj valamely megbetegedésében, még akkor is, ha kizárjuk a hagyományos rizikófaktorokkal - alkoholizmussal, elhízottsággal vagy vírusos májgyulladással - érintetteket" - mondta Matthew Cave, a louisville-i egyetem professzora, aki kijelentette, hogy kutatásaik szerint "az esetek némelyike összefügghet a környezetszennyezéssel".

Hatvan százalékban kimutatható volt

Az amerikai egyetem kutatói a 2003-2004-es országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) adatainak felhasználásával vizsgálták 111 gyakori szennyezőanyag - például ólom, higany, PCB-k és rovarirtók - alacsony koncentrációjával történő érintkezés összefüggését a mással nem magyarázható májbetegségekkel. Az egyes szennyezőanyagokat a 4500 kutatási alany több mint hatvan százalékában ki lehetett mutatni - írja a ScienceDaily internetes portál.

Cave hozzátette, hogy az elemzés során csak a máj ALT nevű enzimjét használták a betegség kimutatásához, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. Azt azonban hozzátette, hogy korábbi állatkísérletek utalnak arra, hogy e vegyi anyagok közül számos okozhat betegséget a májban.

Cave és kollégái tervezik, hogy a rizikófaktorokkal - elhízottság, vírusos májgyulladás és alkoholizmus - terhelt, a felmérésben résztvevő felnőttek és gyerekek esetében is megvizsgálják a környezeti szennyezőanyagok hatását.

(MTI)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.