18 kilós tumort operáltak le egy 35 kilós nőről

Szerző: MTI

Testsúlyának felét nyomta egy szaúdi nő rosszindulatú csontdaganata, amelyet műtéti úton Berlinben operáltak le a 35 kilós beteg medencetájékáról.

A beavatkozást végző magánklinika szerint ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű tumor. A közel 18 kilós daganatot először kemoterápia segítségével kellett összezsugorítani, mielőtt az orvosok öt operáció révén el tudták távolítani.

A beteg diagnózisát már 2003-ban felállították hazájában, azonban a háromgyermekes anya nem egyezett bele a a jobboldali medencetájék műtéti úton való eltávolításába, valamint jobb lába amputálásába - közölte a nőt 2008 szeptembere óta kezelő berlini klinika.

Az elmúlt nyáron kisebb haladást sikerült elérni az akkor már járni és felkelni sem tudó asszonynál. A daganat beborította az egész medencét, és fennállt a bélelzáródás veszélye, a beteg vizeletét pedig katéteren vezették ki veséiből. A hatalmassá duzzadó tumor néhány helyen már felszínre tört a nő megrepedt bőrén át - áll a beteg kórtörténetében.

A 35 éves páciens hamarosan visszatérhet hazájába. "Amennyiben a kontrollvizsgálatok nem jeleznek daganatot, a következő lépésben implantátummal helyreállíthatják a részben eltávolított medencecsontot, és beültethetnek egy csípőprotézist" - áll az orvosi jelentésben.

A szaúdi beteget is megtámadó chondrosarcoma (porcos elemeket tartalmazó rosszindulatú kötőszövetes daganatok) típusai rosszindulatú csonttumorokat okoznak, és az esetek nagy részében a csípőcsont közelében alakulnak ki. A betegség felnőttkorban jelentkezik. A túlélési esély a rosszindulatú sejtek számától függ.

(MTI)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Hogyan kezelhető a csontáttét?

A rosszindulatú daganatos betegségek előrehaladott formájában igen gyakran diagnosztizálható csontáttét. Leggyakrabban a tüdő-, emlő-, dülmirigy-...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.