A luxemburgi parlament engedélyezte az eutanáziát

Független Hírügynökség
megjelent:

A luxemburgi parlament elfogadta a módosított eutanázia-törvényt, amely engedélyezi a kegyes halált a nagyhercegségben. Az első olvasatban elfogadott törvényt még egyszer el kell fogadnia a parlamentnek, majd az eutanáziát lelkiismereti okokból ellenző államfőnek is alá kell írnia azt, hogy hatályba léphessen.

A luxemburgi parlamenti képviselők öt órán át tartó vita után, 31 igen, és 26 nem szavazattal, három tartózkodás mellett fogadták el első olvasatban a kegyes halált engedélyező törvényt. A parlament februárban már egyszer elfogadta az eutanáziát legálissá tevő törvényt, de azóta az állami tanács javaslatára jelentősen módosították.

A törvényt várhatóan 2009. márciusában hagyja jóvá második olvasatban is a parlament, ami után az államfőnek is alá kell írnia, hogy hatályba léphessen. Henrik nagyherceg azonban közölte, hogy lelkiismereti okokból nem írhatja alá, megtörve ezzel az uralkodók hagyományos politikai semlegességét, alkotmányos válságot okozva.

Az ország parlamentje erre reagálva a múlt héten első olvasatban elfogadta az államfő hatalmát korlátozó alkotmánymódosítást. "Megértem a nagyherceg lelkiismereti aggályait, de úgy vélem, mivel a parlament támogatja a törvényt, így annak érvénybe is kell lépnie" - mondta még a szavazás előtt Jean-Claude Juncker kormányfő.

(FH)

Frissítve: 2008.12.19. 09:25, Megjelent: 2008.12.19. 09:25
Címkék: Eutanázia téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.