A luxemburgi parlament engedélyezte az eutanáziát

Szerző: Független Hírügynökség

A luxemburgi parlament elfogadta a módosított eutanázia-törvényt, amely engedélyezi a kegyes halált a nagyhercegségben. Az első olvasatban elfogadott törvényt még egyszer el kell fogadnia a parlamentnek, majd az eutanáziát lelkiismereti okokból ellenző államfőnek is alá kell írnia azt, hogy hatályba léphessen.

A luxemburgi parlamenti képviselők öt órán át tartó vita után, 31 igen, és 26 nem szavazattal, három tartózkodás mellett fogadták el első olvasatban a kegyes halált engedélyező törvényt. A parlament februárban már egyszer elfogadta az eutanáziát legálissá tevő törvényt, de azóta az állami tanács javaslatára jelentősen módosították.

A törvényt várhatóan 2009. márciusában hagyja jóvá második olvasatban is a parlament, ami után az államfőnek is alá kell írnia, hogy hatályba léphessen. Henrik nagyherceg azonban közölte, hogy lelkiismereti okokból nem írhatja alá, megtörve ezzel az uralkodók hagyományos politikai semlegességét, alkotmányos válságot okozva.

Az ország parlamentje erre reagálva a múlt héten első olvasatban elfogadta az államfő hatalmát korlátozó alkotmánymódosítást. "Megértem a nagyherceg lelkiismereti aggályait, de úgy vélem, mivel a parlament támogatja a törvényt, így annak érvénybe is kell lépnie" - mondta még a szavazás előtt Jean-Claude Juncker kormányfő.

(FH)

Módosítva: 2008.12.19 09:25, Megjelenés: 2008.12.19 09:25
Címkék: Eutanázia
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Eutanázia

Magyarország Alaptörvénye deklarálja, hogy „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz”, de van e jogunk a halálhoz?...

Az eutanázia jogi szemmel

Életben tartani, vagy hagyni meghalni. Ez az egyik legnagyobb kérdése az eutanáziának, vagy más néven a kegyes halálnak. Magyarországon az eutanázia...

Ez nem eutanázia!? Az onkológus a...

"A halálos betegeknél (pl. ha valaki rákos, és a végstádiumban van) megszokott eljárás, hogy napi több adag morfiummal csillapítják fájdalmait? A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.