Eutanázia téma

Felkészülés a halálra

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2018-03-14 11:25
A halál általában tabutéma, melyről a legtöbben nem szívesen beszélnek - pedig az élet része, akárcsak a születés. Hogyan készülhet fel az ember az utolsó napjaira?

Az önrendelkezéshez való jog

WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea - 2014-05-06 13:21
A beteg - önrendelkezési jogával összefüggésben - szabadon eldöntheti, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasít vissza, ezen joga azonban bizonyos - törvényben meghatározott - esetekben korlátozható.
A belgák elsöprő többsége, 74 százaléka támogatja, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak is kérhessék orvosaiktól, hogy vessenek véget életüknek - derül ki a La Libre Belgique által szerdán közzétett, reprezentatív közvélemény-kutatási adatokból.

Eutanázia a gyakorlatban - Interjú dr. Kovácsy Zsomborral

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-08-30 19:07
Szitokszónak számít hazánkban az eutanázia, irtózik tőle a szakma – mondja dr. Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász, ügyvéd. Véleménye szerint elérhetővé kellene tenni az aktív eutanáziát hazánkban is, de szigorú feltételek mellett.

Eutanázia

Dr. Németh Kinga, jogtanácsos - 2011-11-27 13:00
Magyarország Alaptörvénye deklarálja, hogy „Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz”, de van e jogunk a halálhoz? Magyarországon az aktív eutanázia tilos, a passzív eutanázia szigorú szabályok betartásával megengedett.
Morfintúladagolásban elhunyt betegek gyanús haláleseteinek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, amelynek fül-orr-gégészeti osztályán szombaton egyes lapinformációk szerint házkutatást is tartottak. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy nyilatkozott: az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hírösszeállítás.
2011 márciusában fogja jóváhagyni Spanyolország szocialista kormánya azt a törvénytervezetet, amely a gyógyíthatatlan betegek számára engedélyezi a méltósággal történő eltávozást az életből.

Az eutanázia jogi szemmel

WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea - 2010-06-28 16:13
Életben tartani, vagy hagyni meghalni. Ez az egyik legnagyobb kérdése az eutanáziának, vagy más néven a kegyes halálnak. Magyarországon az eutanázia egyik formája sem megengedett, emberölésnek minősül.

Ez nem eutanázia!? Az onkológus a morfium használatáról

WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus - 2010-06-24 21:51
"A halálos betegeknél (pl. ha valaki rákos, és a végstádiumban van) megszokott eljárás, hogy napi több adag morfiummal csillapítják fájdalmait? A morfium ezeknél az embereknél légzésbénulást okoz. Ez nem eutanázia?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Haldokló gyermekek - Kutatás

MTI - 2010-03-02 23:55
A vezető amerikai orvoscsoportok - például az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Amerikai Orvosi Szövetség - ellenzik a kegyes halált, de álláspontjuk szerint a haldokló pácienseknél az életmentő beavatkozások mellőzése etikus lehet.

Eutanázia: Párnával fojtotta meg szeretőjét

Független Hírügynökség - 2010-02-18 02:50
Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét.

Joga van a halálhoz! - Fotóval

Független Hírügynökség - 2009-08-15 07:06
Egy ausztrál bíróság pénteki döntése értelmében joga van egy mind a négy végtagján lebénult férfinak arra, hogy leállítsa az őt életben tartó mesterséges táplálást.

Lekapcsolták a gépről, mégis él a csecsemő - Fotóval!

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2009-06-25 19:11
A kislány, kinek mindössze 1 százalék esélye volt az életben maradásra, mivel súlyos meningitis fertőzést kapott, hirtelen magától kezdett el lélegezni. Szülei legnagyobb örömére a baba felépülése olyan mértékben folytatódott, hogy mára már a kórházat is elhagyhatta.
Jogi és politikai vitát váltott ki az 1992-es autóbalesete óta kómában fekvő Eluana Englaro ügye, akinek vegetatív állapotát az orvosok már tíz éve visszafordíthatatlannak nyilvánították, és mesterséges életben tartását családja kérésére egy udinei klinikán megszüntették.

A luxemburgi parlament engedélyezte az eutanáziát

Független Hírügynökség - 2008-12-19 09:25
A luxemburgi parlament elfogadta a módosított eutanázia-törvényt, amely engedélyezi a kegyes halált a nagyhercegségben. Az első olvasatban elfogadott törvényt még egyszer el kell fogadnia a parlamentnek, majd az eutanáziát lelkiismereti okokból ellenző államfőnek is alá kell írnia azt, hogy hatályba léphessen.

Agyhalott gyerekük életbentartásáért küzdenek

Független Hírügynökség - 2008-11-08 09:36
Agyhalottá nyilvánított 12 éves fiúk életben tartásáért harcol egy ortodox zsidó család egy washingtoni bíróság előtt, mert hitük szerint még él. Az agydaganattal kezelt fiút szerdán nyilvánította halottá az őt kezelő kórház, és bírósági végzést kért a fiút életben tartó gépek kikapcsolására.

Újabb francia asszony akar eutanáziát

Független Hírügynökség - 2008-03-30 18:28
Tíz nappal Chantal Sebire halála után egy újabb francia nő kezdett küzdelmet azért, hogy meghalhasson orvosok segítségével. A 73 éves asszony Charcot-kórban szenved, aminek tünete a végtagok gyakori kificamodása, majd rendszeres törésük és deformálódásuk.

Halva találták az eutanáziát kérő nőt

Független Hírügynökség - 2008-03-20 08:49
Halva találták otthonában szerda este azt a rákos francia nőt, akinek eutanáziakérelmét két nappal előbb elutasította a bíróság. Chantal Sebire nagy szimpátiát váltott ki Franciaországban azzal, hogy kamerák elé állva a nyilvánosság előtt kért lehetőséget a "csendes távozásra".