Ez nem eutanázia!? Az onkológus a morfium használatáról

Dr. Nagykálnai Tamás
szerző: Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus - WEBBeteg
megjelent:

"A halálos betegeknél (pl. ha valaki rákos, és a végstádiumban van) megszokott eljárás, hogy napi több adag morfiummal csillapítják fájdalmait? A morfium ezeknél az embereknél légzésbénulást okoz. Ez nem eutanázia?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Kérdése úgy hangzik, mintha azt sugallná, hogy a morfium megölné a szerencsétlen haldokló, végstádiumban lévő daganatos betegeket.

Úgy kérdez, hogy "ez nem eutanázia"? Először is: eu szóösszetételekben azt jelenti, hogy helyes, jó. A thanatos azt jelenti, hogy halál. Tehát valamilyen "kegyes halálról" van szó igazából, az elkerülhetetlen halálhoz vezető legkíméletesebb útról.

Sok-sok ember azt gondolja - helytelenül - , hogy az eutanázia a betegek megölését (halálának sürgetését) jelenti. Ez tévedés. A haldoklót nem lehet meggyógyítani. Magára is hagyhatnánk az őrületes fájdalmaktól kínzott beteget, de ez nem fér össze a kultúrált társadalmak elveivel.

Mivel nem tudjuk megggyógyítani, és erős fájdalmai vannak, akkor a neki legmegfelelőbb fájdalomcsillapítást kell alkalmazni. Ebben mai napig is fontos szerepet játszanak az opioidok, a természetes mák-eredetű anyagok, illetve a szintetikus vegyületek: morfin, methadon, oxycodon, hydromorfon, fentanyl, buprenorfin, stb.

Mint minden valóban hatásos molekulának ("hatóanyagnak"), ezeknek is vannak hatásai és mellékhatásai. A cél az, hogy a legteljesebb fájdalomcsillapítást, a legkevesebb mellékhatással alkalmazzuk X. Y. betegnek a legkényelmesebb módon.

Nem célja az orvoslásnak, hogy a mellékhatásként ismert légzés-depressziós mellékhatást használja fel a betegek elpusztítására.

Az eutanázia más kérdés, igen bonyolult etikai, társadalmi, jogi, vallási, lélektani vitaanyagokkal.

WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

A passzív eutanázia fogalma és szabályozása hazánkban

Az orvostudomány rendkívül gyors fejlődése mellett szinte „bármeddig” képesek életben tartani egy beteget. Az orvosok erre esküt is tesznek, hogy tudásukhoz mérten senkit sem hagynak meghalni. Amíg a beteg tudatánál van és képes felelős döntést hozni (cselekvőképes), jogilag nyilatkozhat, hogy nem kér bizonyos kezeléseket.
Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására – szigorú alaki feltételek betartása mellett – lehetőség van, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint gyógyíthatatlan, és rövid időn belül – megfelelő egészségügyi ellátás mellett is – halálhoz vezet.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.