Miben segíthetik a betegeket az okoskütyük?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az okoseszközök, így az okosórák és okoskarkötők egyre fontosabb szerepet játszanak az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában, valamint fontos jelzőrendszerek lehetnek a betegek, illetve a kezelőorvosok számára. Hol tartunk? Mit hoz a jövő?

Az okoseszközök vezetik a legnépszerűbb fitnesztrendek listáját az Amerikai Sportorvosi Főiskola kutatása szerint, ami nem meglepő, ugyanis évek óta hasznos kiegészítője az okosóra vagy az okoskarkötő a sportolásnak, gyakran látunk például futókon ilyen kütyüket, ellenőrzik a pulzusszámot vagy azt nézik, hogy hol tartanak a távolságban, sőt, akinek szüksége van rá, figyelmeztet, emlékeztet például arra, hogy sportolni kellene, elérkezett az idő a testmozgásra.

Egy nemrég készült átfogó tanulmány kimutatta, hogy a hordható okoseszközök átlagosan napi 40 perccel több gyaloglást eredményeztek, valamint 6 perccel növelték a közepes és magas intenzitású fizikai aktivitást napi szinten, ami azt jelenti, igenis van létjogosultságuk ezeknek az eszközöknek, ha okosan, tudatosan használjuk, és nem mint divathóbortként tekintünk rájuk.

Okoseszközök: jelentős fejlődésen mentek keresztül!

Ma már komplex egészségügyi és fitnesz támogatást nyújtó eszközökké váltak, fontos szerepet játszanak az egészséges életmód kialakításában, fenntartásában: figyelik a pulzusszámot, a véroxigénszintet, a testhőmérsékletet, az új fejlesztéseknek köszönhetően pedig már EKG-t vagy a vérnyomást is mérnek, sőt, ahogyan cikkünk végén kiderül, az alvás minőségét is megmutatja.

Ellenőrizze Vérnyomás kalkulátor

Ezekre használják az okoseszközöket!

A megkérdezett magyar felhasználók, Huawei felmérése szerint elsősorban az egészségkövető, jóllétet támogató funkciókat keresik az okosórák és karkötők vásárlásakor:

  • Pulzusmérés (70 százalék),
  • lépésszámlálás (61 százalék),
  • véroxigénszint-mérés (57 százalék)
  • alvásfigyelés (46 százalék) a legfontosabb szempont.
  • Az edzésprogramok 22 százalékon állnak a listán.

A válaszadók többsége (76 százalék) megbízik az okoseszközök által szolgáltatott adatokban, és örömmel fogadja az új funkciókat és megoldásokat, például az EKG-funkciót.

Vércukorszintadatok az okoseszközről, amit a kezelőorvos is rögtön lát

Elsőként jelent meg hazánkban az a technológia, amellyel az orvosok látják a betegek által rögzített vércukorszint adatokat, amely hozzájárul a hatékony, személyre szabott kezeléshez.

A Prima Medica Egészségközpontok és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével kialakított informatikai feltételeknek köszönhetően a páciensek okoseszközökön mért vércukor adatai elérhetővé válnak az EESZT-ben, a tárolt páciens adatokat pedig a szakorvosok le tudják hívni az intézmény saját fejlesztésű applikációján keresztül.

Ez is érdekelheti A vércukorszint jelentősége, mérési lehetőségei

Alváskövető okoseszközök

Az alvászavar mielőbbi felismerése, kivizsgálása és kezelése biztosíthatja az érintett pácienseket fenyegető súlyos betegségek megelőzését és az egészség hosszú távú megőrzését. Az éjszakai légzészavar gyanújának felismerésben forradalmi előrelépés a napjainkra jelentősen bővülő mérési funkciókkal rendelkező okoseszközök, leginkább okosórák elterjedése.

A megfelelő beépített érzékelőkkel ellátott okosórák részletes információt szolgáltatnak a testmozgásról, a pulzusszámról, a légzésszámról, a véroxigént szintről, a fényviszonyokról és az esetleges horkolásról az éjszaka teljes időtartamát tekintve – avat be a részletekbe Dr. Horváth Gábor egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgató-helyettese.

A méréseken alapuló algoritmusok becslést készítenek az alvás időtartamáról, az alvás általános minőségéről, valamint felhívhatják a figyelmet az éjszakai összefüggő oxigénhiány gyanújára. Az eszközök segítséget nyújthatnak az alváshigiénia javításában, és ezáltal az alvás minőségének a javításában. A szakemberek gyakorlati tapasztalat szerint ezen új technológiai eszközök valóban képesek lehetnek az éjszakai légzészavar alapos gyanújának jelzésére is – teszi hozzá a tüdőgyógyász-szomnológus.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.