Sokat romlott a levegő minősége az országban

MTI
megjelent:

A szálló por miatt ismét veszélyes a levegő minősége kilenc magyarországi településen - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Pécsen és Százhalombattán.

További tizenegy település - Hernádszurdok, Salgótarján, Debrecen, Szeged, Tököl, Vác, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár - levegőjét egészségtelennek minősítették.

Hat település - Nyíregyháza, Szolnok, Dunaújváros, Budapest, Esztergom és Sopron - levegője kifogásolt minőségű a mérőállomások adatai szerint.

Mit tegyünk magas szálló por koncentráció esetén?

Kifogásolt levegőminőg esetén elsősorban az asztmás betegek, vagy más tüdőbetegségben szenvedők számára javasolt a védekezés. Egészségtelen, illetve veszélyes szint esetén azonban a hatóságok már az egészségesek számára is azt ajánlják hogy

  • a lehető legkevesebbet tartózkodjanak szabad levegőn,
  • kerülje a belvárost és a forgalmas utakat,
  • a szellőztetést időzítség inkább késő éjjelra, vagy hajnalra,
  • a szabadban ne sportoljanak, ne végezzenek intenzív fizikai munkát, továbbá
  • a szabadban javasolt pormaszk viselére.

Mi várható?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek estétől növekszik a csapadék valószínűsége, ennek köszönhetően pedig északon, északkeleten javulás várható a levegőminőségben. A hétvégén változékonyabbra, szelesre fordul az időjárás, így országszerte javuló tendencia várható a levegőminőségben.

Bővebben Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

(MTI)

Cikkajánló

Kalciumszükséglet
Kalciumszükséglet

Milyen természetes forrásai vannak?

Magzatmozgások
Magzatmozgások

Mikor és mennyi a normális?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
MTI/Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.