Viscerális (zsigeri) oszteopátia - A belső szervek manuálterápiája

Szerző: Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
Megjelent: 2022.04.13

Míg az oszteopaták (csontkovácsok) túlnyomórészt az izmok, csontok, szalagok és inak egyensúlyán dolgoznak, a zsigeri/belszervi terapeuták a belső szervek (zsigerek: gyomor, máj, belek, tüdő stb.) mozgását és minőségét is figyelembe veszik egy adott mozgásszervi panasz esetén.

A nyugati orvoslás szereti elkülöníteni a problémás területet, elfelejtve azt a tényt, hogy a testünk egy egységként viselkedik. Egy képzett manuálterapeuta az egész testet nézi, hogy megértse a fájdalom forrását.

Egy manuálterapeuta az ideje javát azzal tölti, hogy egy régóta fennálló alsó végtagi vagy medenceproblémát feltérképezzen, mikor Ön csak egy egyszerű nyakproblémával érkezett. Ez egyszerűen azért van, mert a nyak gyakran az utolsó pillér, amit kompenzál a test: a szemek mindig a horizonthoz igazodnak, ennek eredményeként, amikor a medence billen egyik irányba, a fejnél is lesz egy billenés ellenirányba, amivel kompenzál anélkül, hogy észrevenné. Ez eredményezhet nyakfájást.

Amikor zsigeri vagy belszervi terápiáról beszélünk, hasonló a megközelítés. A gyomrot és a májat szalagok kapcsolják a rekeszizomhoz. Vagyis ha ez utóbbi nem megfelelően mozog, itt is elindul egy kompenzáció, a test próbálja a szerv funkcióját biztosítani, így akár távolabb hoz létre befeszüléseket a testben a hozzá kapcsolódó anatómiai képleteken keresztül. Ebből kiindulva talán nem meglepő, hogy a viscerális oszteopátia egyik elengedhetetlen eleme lesz a rekeszizom megfelelő funkciója.

Ha stresszes helyzetbe kerülünk, szintén felszínes légzés alakul ki. A rekeszizom nem mozog megfelelően; a gyomor, máj, hasnyálmirigy és a belek érintetté válnak. Hosszú távon ez gyomorégést, rekeszsérvet, gyomorfájdalmakat vagy emésztési problémákat okozhat, majd krónikus hátfájás alakulhat ki.

Rendkívül fontos tehát a megfelelő belszervi állapot az egészségünkhöz, a fájdalommentes élethez. Minden zsigernek erős fiziológiai szerepe van életünkben. A vitaminok felszívása a belekben történik, a májunk méregtelenít, a hasnyálmirigy termeli azt az inzulint, amely csökkenti a szervezetünk cukorszintjét stb. A jó zsigeri funkció az ember jólétét szolgálja.

További érdekességek a terápiáról

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a belső szervek ki vannak téve az érzelmi reakcióknak is. A szív hevesebben ver, ha félünk. Sokszor megtapasztaljuk a „pillangókat” a gyomorban. Egy stresszes életkörülmény gyakoribbá teszi a székletürítést, illetve sokszor mellkasi szorítás vagy a torkunkban gombócérzés jelentkezik. Az érzelmi traumák a zsigereken is nyomokat hagyhatnak és befolyásolják a körülötte lévő biomechanikát.

Ez lehet a magyarázata annak, hogy amikor mi egy zsigeri feszültséget oldunk, különféle érzelmi reakciók szabadulhatnak fel. Sok esetben az adott teraputának a páciens személyisége is informatív, ugyanis ezek is utalnak szervi diszfunkciókra.

Milyen esetekben ajánlott, mikor nem ez a kezelési forma?

A viscerális/belszervi/zsigeri manuálterápia tulajdonképpen mindenkinek ajánlható, kivételt képez a várandósság, az akut hasüregi gyulladások, fertőzések, a nőgyógyászati spirál, tumoros pácienseknél orvosi ellenjavallat, illetve friss operációk esetében. Nagyon sok mozgásszeri problémának zsigeri oka van. A legtöbb összetapadás a hasüregünkben és a kismedencénkben van. Ennek okai sok esetben az életmódbeli szokásainkban keresendőek.

Néhány tipikus eset, ami esetén alkalmazható:

 • sportolóknál teljesítmény fokozására
 • dohányosok, asztmások, krónikus bronchitis (COPD) esetén
 • mellkast érintő beavatkozások esetén
 • testszerte feszes, tónusos izomzat
 • hasi műtétek után
 • szülés utáni regeneráció segítése céljából
 • emésztési zavaroknál, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, Colitis ulcerosa), felszívódási zavarok, ételintoleranciák
 • reflux esetén, rekesz sérv esetén
 • hasi panaszok melyek hátterét orvosi diagnosztikus okkal nem tudják alátámasztani
 • nőgyógyászati problémák: fájdalmas menstruáció, rendszertelen ciklus, kis mennyiségű menstruáció esetén, korai menopauza, petefészek ciszta, endometriózis, adenomiózis, méhsüllyedés
 • férfiaknál: vizeletürítési probléma
 • vese süllyedés
 • húgyhólyag süllyedés, inkontinencia esetén
 • májenzimek eltolódása esetén
 • állandó gyógyszeres terápia esetén
 • mozgásszervi panaszok: derék- és csípőfájás, vállízületi mozgások beszűkülése, kétoldali térd-/könyökfájdalom

A terápia menetéről mit érdemes tudni?

A terápia során a cél a szervek normál élettani funkciójának helyreállítása. A zsigerek közvetlen környezetébe illetve a tőlük távolabbi indirekt kötőszöveti kapcsolódásoknál felkutatjuk a feszüléseket, letapadásokat, összenövéseket, majd ezeket finom manuális fogásokkal oldjuk.

A kezeléseket egy részletes kikérdezés előzi meg, majd az indokolt mozgásszervi vizsgálatok és teszteket követően fekvő helyzetben megkezdődik a kezelés. A kezelések gyakorisága illetve az alkalmak számának a szükségessége a problémától függ, de átlagosan 2-4 hetente javasolt egy kezelés, és 5 alkalom alatt mindenképpen érezhető változás.

Összefoglalva: bármilyen panasz esetén, a komplex szemléleten van a hangsúly. A pácienst egy egészként kezeljük, és az összefüggéseket feltérképezve jutunk el a probléma gyökeréig, hiszen a tüneti kezelések kevésbé eredményesek hosszútávon, mint a probléma kiváltó okának a megszüntetése.

Tóth Réka mozgásterapeuta portréPhysioMaximum logó
Szakértő: Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
physiomaximum.hu, +36209295054

A szerző korábbi cikkei

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Tollrajz Dr. Koncz Tibor reumatológus...

Tapasztalták már azt, ha orvoshoz kell menniük, s nem ismerik a leendő gyógyítójukat, olykor csöppnyi szorongást éreznek? Ha szerencsénk van, ez egy...

Az állkapocsízület manuálterápiás...

Mi az oka, ha nem megfelelően működik ez az ízület? Milyen panaszokkal hozható összefüggésbe? Hogyan kezeljük? Milyen életkorban érdemes elkezdeni...

Mozgásszervi problémák kezelése...

A mozgásszervi betegségek rehabilitációjában talán kevésbé ismert, ám ma már bárki számára elérhető módszerek egyike a Dorn-gerincterápia. Mit...

Mozgásszervi problémák kezelése...

A mozgásszervi betegségek többségének rehabilitációjában természetesen mindig is az aktív mozgásé (gyógytorna, mozgásterápia) volt, és marad is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.