• A kísérleti HIV-oltás fokozta a fertőzés veszélyét

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az amerikai Merck cég HIV-1 védőoltása, amelyhez pár éve nagy reményeket fűztek, inkább fokozta a HIV-fertőzés kockázatát - erősítették meg a korábbi észrevételt kutatások. Erről kedden jelent meg tudományos cikk a Journal of Experimental Medicine című orvostudományi folyóiratban.

    Az AIDS-et okozó HIV vírus elleni védőoltást 2004-ben kezdték klinikailag tesztelni az Egyesült Államokban és néhány más országban. 2007 februárjában Dél-Afrika öt kórházában 700 olyan személyen próbálták ki, akik előtte nem voltak megfertőzve. A tesztet azonban 2007 szeptemberében félbe kellett szakítani, mert a beoltottaknál sokkal gyakoribb lett a HIV-fertőzés, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást. A védőoltástól magától nem lehet elkapni a vírust.

    Hirdetés

    Az oltóanyag az Ad5 közönséges náthavíruson alapult, ehhez kapcsolva tartalmazta a HIV vírus egy elemét. Az orvosok eredetileg attól tartottak, hogy aki már immúnis az Ad5 vírusra, annál az oltás nem lesz hatásos a HIV ellen, mert a szervezete előbb győzi le az oltóanyagot, minthogy az kifejthetné a HIV elleni hatását.

    De a fordítottja történt. A náthavírusra való immunitás azt jelentette, hogy a szervezetben nagyobb számban voltak jelen a T típusú immunsejtek, amelyek a HIV vírus elsődleges célpontját képezik. Vagyis a HIV vírus sokkal könnyebben tudta megtámadni a T-sejteket azoknál, akik kaptak a védőoltásból. Kiderült, hogy a HIV háromszor gyorsabban terjedt azoknál, akik immúnisak az Ad5 náthavírusra.

    A majomkísérleteknél nem jelentkezett

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kudarc okait vizsgáló francia kutatóintézet megállapította, hogy azért nem vették észre a problémát a klinikai teszt első fázisában, mert akkor majmokat használtak, amelyek természetes körülmények között nem találkoztak addig a humán náthavírussal.

    Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete, a WHO szerint az egész világon 33 millió ember van megfertőzve az AIDS-t okozó vírussal. Tavaly kétmillióan haltak meg az AIDS-ben.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.04 15:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.