Mi az infraszauna? Vannak egészségügyi előnyei?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve: 2022.03.03.

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik, ahol a távoli szó arra utal, hogy hova esnek az infravörös hullámok a fény spektrumában.

A hagyományos szauna hőt használ a levegő felmelegítéséhez, ami pedig felmelegíti a testünket. Az infraszauna közvetlenül a testünket melegíti fel anélkül, hogy a körülöttünk lévő levegőt felmelegítené.

A szaunák vonzereje általánosságban az, hogy hasonló reakciókat váltanak ki, mint amit egy mérsékelt testmozgás kivált; például erőteljes izzadást és megnövekedett pulzust. Az infraszauna ezeket az eredményeket alacsonyabb hőmérsékleten éri el, mint a hagyományos szauna, ennek következtében azok számára is elérhető, akik nem tolerálják a hagyományos szauna hőmérsékletét. De járhat ez kézzelfogható előnyökkel egészségügyi szempontból? Talán.

Számos kutatásban vizsgálták az infraszaunák alkalmazását olyan krónikus egészségügyi problémák kezelésére, mint a magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, demencia és Alzheimer-kór, fejfájás, 2-es típusú cukorbetegség, valamint rheumatoid arthritis, és találtak némi bizonyítékot az előnyös hatásaira vonatkozóan. Ezen eredmények megerősítéséhez azonban nagyobb méretű és sokkal alaposabb vizsgálatokra van szükség. A vizsgálatok közül néhányat a hagyományos szaunát használó betegekkel is elvégeztek.

Másfelől nem számoltak be az infraszaunákat illetően nemkívánt hatásokról. Tehát, ha fontolgatjuk, hogy kipróbáljuk a szaunát relaxációs célból, akkor az infraszauna egy jó opció lehet.

Olvasson tovább!

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; What is an infrared sauna? Does it have health benefits? (Mayo Clinic)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Frissítve: 2022.03.03 22:03, Megjelenés: 2021.03.01 13:03
Címkék: Infraszauna
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

Infra vagy finn? A szaunázás titkai

A szaunázás nem csak a testet, de a lelket is megújítja, felfrissíti. Lehet a méregtelenítés eszköze, kiváló stresszoldó és bizonyos esetekben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.