Hidratációs index - Az egyes italok folyadékpótlásban játszott szerepe

szerző: Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember - Diabetes
megjelent:

Normál körülmények között egy átlagos nap során a szervezet folyadékegyensúlya ingadozik ugyan, de a 24 órás cikluson belül rendszerint visszatér ugyanarra a pontra, ahonnan elindult. Ezért általában ritka a jelentős mértékű folyadékhiány.

Annak ismerete, hogy milyen italok képesek hosszabb távon is fenntartani a szervezet megfelelő folyadékellátottságát, érdekes lehet azoknak, akiknek valamiért nehézségbe ütközik a folyadékhoz való szabad hozzáférés, vagy éppen nem mehetnek ki gyakran a mosdóba. Ilyen lehet például az a sebész, akinek teljesítő- és koncentrációs képességére egy bonyolult operáció alatt több órán keresztül szüksége van, de műtét közben nem ihat, sem a mellékhelyiségbe nem mehet ki. Az ehhez hasonló esetekben a hosszabb ideig tartó vízvisszatartás és a folyadékegyensúly fenntartását elősegítő italok azonosítása valódi előnyöket kínál. Az egyes italok ezen jellemzőit írja le a hidratációs index.

13 ital

A brit Loughborough, Bangor és Stirling Egyetem szakértői vettek részt abban a kutatásban, amelyben 13 népszerű ital hatását vizsgálták az elválasztott vizelet mennyiségére és a szervezet folyadékellátottságára vonatkozóan. Ez alapján határozták meg a hidratációs mutatót (Beverage Hydration Index, BHI), amely egy-egy folyadékfajta elfogyasztását követően a termelődött vizelet mennyiségét viszonyítja a sima víz fogyasztása utáni mennyiséghez.

A hidratációs index a szervezetnek az egyes italokra adott válaszreakcióját írja le nagyjából hasonló módon, mint ahogyan a glikémiás index a vércukorszint alakulását jelzi az egyes szénhidráttartalmú táplálékok elfogyasztása után. Az elfogyasztott ital mennyisége és összetétele hatással van a folyadék felszívódására, kiválasztására.

Kísérlet

A vizsgálatban részt vevők (megfelelően hidratált férfiak éhgyomorra) félórás időszak alatt egy liter szénsavmentes vizet fogyasztottak, valamint ugyanekkora mennyiségű, a többi tesztital közül véletlenszerűen kiválasztott három másik folyadékot. (Szénsavas víz, kóla, diétás kóla, sportital, orális rehidráló folyadék, narancslé, világos sör, forró feketekávé, forró, nem ízesített fekete tea, hideg, nem ízesített fekete tea, teljes tej és fölözött tej.) Vizeletüket a következő négy órában gyűjtötték.

A BHI mutatót az italok víztartalmára korrigálták, és annak alapján számolták ki, hogy mennyi vizet tartott vissza a szervezet a bevitel után 2, illetve 4 órával a sima víz fogyasztását követően megfigyelhető mennyiséghez képest. A vizsgálati eredmények szerint rövid távon (2-3 óra) a tejek, az orális hidratáló folyadék és a narancslé hidratációs indexe magasabb lett, mint a szénsavmentes vízé.

Eredmény

A hidratációs index tehát olyan új mutató, amellyel objektív módon felmérhető az egyes italoknak a szervezet folyadékellátottságára gyakorolt hatása. Ez azok számára lehet különösen jelentős, akiknél fontos a folyadékegyensúly hosszabb távú fenntartása, például azért, mert olyan munkakörben dolgoznak, ahol a folyadékfelvétel lehetősége korlátozott, vagy idősebbek, illetve a mozgásukban korlátozottak.

Ugyanakkor korábbi kutatások eredményei alapján feltételezhető, hogy nincs különbség a 24 órás folyadékellátottságban a csak víz, illetve a különböző italok változatos fogyasztása esetén, bár a változatosság hozzásegíthet a megfelelő napi vízbevitelhez, amit az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2,5 literben állapított meg a férfiak és 2 literben a nők részére.

(Diabetes - Szűcs Zsuzsa MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes 2016/4

Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Van Holnap! Zsákos Alapítvány
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.