• Az értelmezhetetlen orvosi rövidítés a beteg életébe is kerülhet

    Szerző: WEBBeteg

    A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

    Az asszony a mellében lévő csomó miatt kereste fel a szakrendelést, akinek - mint az később kiderült - melldaganata volt. A vizsgálat után kiadott papírjain csak annyi szerepelt: kontroll p.e., vagyis panasz esetén, ám erről nem kapott tájékoztatást. A nőnek ugyan továbbra is fájdalmai voltak, de nem ment vissza a rendelőbe, mivel nem tudta, hogy mit jelent a rövidítés. Másik orvost keresett fel, aki egy újabb szakértőhöz irányította tovább, de mire megoperálták, a rák már szétterjedt a szervezetében – írta a Magyar Nemzet.

    Hirdetés

    Négyévi pereskedés után a Kúria immár jogerősen is helybenhagyta az első fokú ítéletet, miszerint a kórház köteles ötmillió forint kártérítés megfizetésére. A jogerős ítéletet az asszony már nem érte meg.

    Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet. Mellrák - Mire figyeljünk az önellenőrzés során?

    Ábrahám László műhibaperekre szakosodott ügyvéd képviselte a beteg érdekeit a per során. Az ügyvéd szerint a magyar jogrendben nincs olyan utalás, hogy a p. e. azt jelenti, hogy panasz esetén. A kórháznak kötelessége lett volna ezt elmagyarázni a betegnek, ám mivel ebben az esetben ez elmaradt, a kórháznak kártérítést kell fizetnie.

    Az ügyvéd elmondta, hogy sok olyan esettel találkozott praxisa során, amikor a beteget nem tájékoztatták megfelelően, nem értették az orvostól kapott leleteket, zárójelentést. Véleménye szerint ahhoz, hogy megváltozzon a jelenlegi gyakorlat és ne forduljon elő hasonló eset, elegendő volna, ha csak annyit módosítanának az egészségügyre vonatkozó törvényben, hogy a betegtájékoztatásra vonatkozó szövegrészbe a közérthető szó is bekerüljön. Ebben az esetben közérthetően kellene tájékoztatni a beteget arról, hogy mi a baja, milyen terápiát alkalmaztak nála, és mi a további teendője.

    Szakzsargon, rövidítések és néha helyesírási hibák

    K.m.n., azaz külön megnevezés nélkül, m.k.o., azaz mindkét oldali, sz.e., azaz szükség esetén. Az orvosi leletek nemcsak latin eredetű kifejezésektől hemzsegnek, hanem rövidítésektől is. A mozaikszavaknak és a rövidítéseknek a túlzott használata gyakori probléma a magyar orvoslás mindennapjaiban, egyrészt aggodalmat kelt a már amúgy is ideges páciensekben, másrészt megnehezíti a további tájékozódás lehetőségeit. (Remekül összefoglalja a mai magyar orvosi helyesírás helyzetét Ludányi Zsófia doktori disszertációja)

    Gyakori, hogy az orvosi szakzsargonon és rövidítéseken felül helyesírási hibákban is bővelkednek a kiadott leletek, amelyek tovább nehezítik a laikusok számára a diagnózis értelmezését. A helyesírási problémák léte olyannyira valós, hogy pl. az Akadémiai Kiadó könyvet is adott ki a témában, méghozzá az Orvosi helyesírási szótárat (Magasi Péter, Fábián Pál). A szótár eligazítást nyújt az orvosi szavak és kifejezések helyesírásáról, különös tekintettel az orvosi nyelvben gyakori problémákra. A kézikönyv 90 000 címszót tartalmaz, s az általános nyelvi-helyesírási tudnivalókat külön fejezetben tárgyalja.

    (WEBBeteg, Forrás: mno.hu; wiki.startlap.hu; akademia.hu)

    Legutóbb frissült: 2016.12.01 12:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Elhunytak a sziámi ikrek

    A világra jövetel után két órával elhunyt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján súlyos, az élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született sziámi koraszülött ikerpár.

    Kórházi nagyvizit - egy önkéntes ápoló tapasztalatai

    Mezős Balázs ötven hetet töltött az egészségügyben. Egy felmérés keretében kórházakban interjúztatott, majd önkéntes ápolói munkát vállalt. Az egy év során szerzett tapasztalatait gyűjtötte össze és publikálta. A projekt célja, hogy rávilágítson a kommunikáció fontosságára, és feltárja az egészségügyi rendszer szereplőinek egyéni felelősségét. Mi okozza az orvosok és betegek, orvosok és ápolók, ápolók és betegek közötti feszültségeket, melyek a leggyakoribb konfliktusforrások?

    A betegjogokat megismertető plakátsorozatot készít az OBDK

    A betegek, kiemelten a beteg gyermekek jogairól és a gyógyszertári ellátáshoz köthető betegjogokról és kötelezettségekről készít plakátsorozatot az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

    A beteg-együttműködés - A sikeres terápia záloga

    Minden betegség gyógyszeres kezelése során nagyon fontos, hogy a beteg betartsa az orvos utasításait, javaslatait. Ennek az együttműködésnek a jellemzésére a terápiahűség kifejezést használjuk. A különböző vizsgálatok szerint a gyors lefolyású betegségek (pl. influenza, hólyaghurut, megfázás, stb.) esetén jobb a terápiahűség, mint a hosszan tartó, krónikus betegségek kezelése során.

    Betegjogi képviselők

    A betegjogi képviselők elérhetőségének és ellátási területének listája.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.