Vízhajtók és gyógynövények - Mivel léphet kölcsönhatásba a furosemid?

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Áfra Júlia, szakgyógyszerész megjelent:

A vízhajtó készítményeket enyhe vagy középsúlyos magas vérnyomás kezelésére, továbbá szív-, vese- és májeredetű ödémák kezelésére alkalmazzák. A furosemid az egyik leggyakoribb vízhajtó vegyület, amelynek szedése fokozott sóvesztéssel jár. Emiatt fontos, hogy óvatosan alkalmazzon a vízhajtó kezelés alatt étrend-kiegészítő készítményeket, amelyek befolyásolhatják a gyógyszer hatását.

A furosemid alkalmazása gondos odafigyelést és rendszeres ellenőrzést igényel, használata előtt rendezni kell az beteg szervezetének elektrolit-háztartását és optimális szintre kell álltani sav-bázis egyensúlyát. Szedése több esetben is ellenjavallt, ilyen például a májcirrózishoz társuló állapotok, máj- vagy vesemérgezés okozta károsodás, illetve nagyon fontosak a fokozott vérveszteséggel járó, illetve a nátrium- és káliumsók fokozott vesztését okozó állapotok, amilyen például a dehidratáció.

Alkalmazásakor mindemellett fontos feltétel, hogy a kiválasztó szervrendszer, kiemelten a húgyutak megfelelően működjenek (emiatt például a férfiaknál prosztatamegbetegedés fennállása esetén csak orvosi ellenőrzés mellett kerülhet sor furosemid terápiára).

Mely gyógyhatású készítményeket kerüljem el a kezelés alatt?

A vízhajtók működése

Régóta ismert tény, hogy a nagy mennyiségű sófogyasztás emeli a vérnyomást, és hogy a sószegény diétának vérnyomáscsökkentő hatása van. Ennek az oka, hogy a nagy mennyiségű ionok sok vizet kötnek magukhoz. A vízhajtók működése

Mivel fokozott sóvesztéssel jár a furosemid szedése, a kezelés alatt mindig gondoskodni kell valamilyen módon a sók (kálium, kalcium és magnézium) pótlásáról, ezt azonban az orvos egyénileg határozza meg, figyelembe véve a beteg egyéb gyógyszereit, valamint az étrendjét. Amennyiben Ön valamilyen egészségügyi probléma miatt, esetleg általános egészségi állapotának fenntartására a furosemid kezelés előtt használt valamilyen gyógynövény alapú készítményt, tájékoztassa kezelőorvosát. Miután néhány növény hatóanyaga képes befolyásolni a vízhajtó működését, így elképzelhető, hogy a terápia idejéig fel kell függesztenie alkalmazását.

Az immunerősítő, méregtelenítő hatású aloé és a székrekedésre gyakran alkalmazott szennalevél hashajtó hatásúak, emiatt önmagukban is sóvesztést okoznak. Furosemiddel együtt alkalmazva ez a hatás fokozódik, ezért használatuk kerülendő. Az köhögéscsillapító, görcsoldó hatású édesgyökér fokozza a szervezet káliumveszteségét amely hypokalaemia kialakulásához vezethet (enyhe esetben a vérnyomás emelkedése, mérsékelt típusa esetén pedig izomgörcsök, izomgyengeség és szorulás jelezheti a káliumszint csökkenését).

Csökkenti a furosemid hatását a háztartásokban gyakran előforduló lenmag, amelyet leginkább emésztést javító, valamint az ízületekre kifejtett kedvező hatása miatt alkalmaznak.

Elővigyázatosság szükséges a nyugtató, szorongást oldó gyógynövények (aranygyökér, ginseng, részegítőbors) szedésekor, mert a furosemid hatását felerősíthetik, amely túlzott folyadék- és sóveszteséget idézhet elő.

ő A furosemidtartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

(WEBBeteg – M. J.; Lektorálta: Dr. Mélypatakiné Áfra Júlia, szakgyógyszerész)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.