Vízhajtó téma

Ödéma - Mi okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022-07-13 19:33
Ödéma
Az ödéma számos betegség előrehaladott stádiumában megjelenhet. Gyakran előfordul szívelégtelenség, elégtelen veseműködés, májbetegségek és fertőző betegségek mellett is.

A káliummegtartó vízhajtók előnyei és hátrányai

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2021-12-21 05:03
A káliummegtartó vízhajtók vérnyomáscsökkentő hatása gyengébb, mint más vízhajtóké, viszont nem okoznak kálium- és magnéziumvesztést, mint a tiazid vagy a csúcshatású vízhajtók. Mi a hasznuk, és milyen mellékhatásokra számíthatunk?

A vízhajtók működése

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2021-07-23 17:03
Régóta ismert tény, hogy a nagy mennyiségű sófogyasztás emeli a vérnyomást, és hogy a sószegény diétának vérnyomáscsökkentő hatása van. Ennek az oka, hogy a nagy mennyiségű ionok sok vizet kötnek magukhoz.

Vízhajtót szedek - Mire figyeljek az étrendemben?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-03-17 13:36
Vízhajtó
Vízhajtókra (más néven diuretikumokra) több okból lehet szükség, mint például szívelégtelenség, vérnyomásprobléma vagy vizenyő (oedema) jelentkezése esetén rendelheti el az orvos a szedését. Többféle hatásmechanizmusú vízhajtó létezik, melyek eltérően befolyásolják a vese működését, és más-más ionokat engednek távozni a vizelettel, amelyeket adott esetben pótolni kell.

Tiazid vízhajtók

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2020-09-12 04:06
A tiazidok a vese vizeletgyűjtő csatornáiból meggátolják a nátrium- és a klorid-ionok visszaszívódását, ugyanis bénítják az azokat átjuttató ioncsatornát. A vizelet nagy elektrolittartalma miatt sok víz is távozik a szervezetből.

Csúcshatású vízhajtók

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2020-09-04 22:06
A csúcshatású vízhajtók azon a helyen hatnak, ahol a legtöbb sót szívja vissza a vese. Ezen a helyen gátolják a nátrium és a klorid visszaszívódását, és így gyors, erőteljes, de rövid hatástartamuk miatt rövid ideig tartó vízhajtó hatást tudnak kifejteni. Hazánkban csak a furoszemid (furosemid) van forgalomban.

Vízhajtók és gyógynövények - Mivel léphet kölcsönhatásba a furosemid?

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2017-12-07 14:55
A vízhajtó készítményeket enyhe vagy középsúlyos magas vérnyomás kezelésére, továbbá szív-, vese- és májeredetű ödémák kezelésére alkalmazzák. A furosemid az egyik leggyakoribb vízhajtó vegyület, amelynek szedése fokozott sóvesztéssel jár. Emiatt fontos, hogy óvatosan alkalmazzon a vízhajtó kezelés alatt étrend-kiegészítő készítményeket, amelyek befolyásolhatják a gyógyszer hatását.

Vízhajtó és kálium kapcsolata

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-09-18 13:23
Tisztelt Doktornő/Úr! Napi 1 db Amilorid vízhajtót szedek. Felírtak mellé Kálium-R 1000 mg-os tabletát, illetve azt mondták, hogy 3x1 Panagint szedjek. A kálium értékem 4, 9 mmol. volt. Azt szeretném tudni, hogy kell-e szedni kálimot és melyiket.