A munkanélküliség megrövidíti, a recesszió meghosszabbítja életünket

Szerző: jikidenreiki.hu

A munkanélküliség tíz évvel rövidíti meg az egyes emberek életét, de a gazdasági válságoknak köszönhetően furcsa módon növekszik a várható élettartam a társadalom egészében – állítják amerikai kutatók. Magyarországon a válság hatására az öngyilkosságok száma emelkedett, az élettartam nőtt.

Tíz évet öregszünk a munkanélküliség miatt

A munkanélküliség 73 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, és ez annyit tesz, mintha az állását elvesztő személy tíz évet öregedne. Így foglalták össze amerikai kutatók eredményeiket, amelyet a neves American Journal of Epidemiology című szaklapban tettek közzé.

A kutatók szerint a munkanélküliség növeli a stresszt, depressziót okoz, ráadásul más rizikófaktorok is növekednek, így nő az alkohol-, vagy a drogfogyasztás, és nő az öngyilkosságok száma is.

Magyarországon a WHO legfrissebb adatai szerint a 2008-as válság éveiben megtorpant a korábban kedvező trend, és ismét növekedésnek indult az öngyilkosságok száma, ám 2011 után már ismét csökkenés figyelhető meg – írja a jikidenreiki.hu. A várható élettartam, összhangban a nemzetközi adatokkal, a válság éveiben is emelkedett.

A recesszió jót tesz az egészségnek?!

A Philadelphiai Egyetem adatai önmagukban nem is lennének meglepőek, ám a további kutatási eredmények már igencsak meghökkentőek. Eredményeik szerint ugyanis a gazdasági recessziók éppen ellenkezőleg hatnak a társadalom egészére, mint az egyénre, ugyanis a válságok idején növekszik a várható élettartam.

Súlyos pszichés következmények

Világszerte és így hazánkban is egyre nagyobb probléma a munkanélküliség. A gazdasági helyzetnek köszönhetően sorra zárnak be a vállalatok, és egyre többen kerülnek egyik napról a másikra az utcára. A munkahelyét elveszítő embereknek ilyenkor nem csak az állástalanság anyagi, de az érzelmi és pszichés következményeivel is szembe kell nézniük. A munkanélküliség súlyos pszichés következményei.

„Egy ország munkanélküliségi rátájának egyetlen százalékpontos emelkedése kilenc százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát”. – mondták el a kutatók.

Jose Tapia a kutatás vezetője szerint: ”Ez annyit jelent, mintha az emberek egy évet fiatalodnának, csak azért, mert egy százalékkal nőtt a munkanélküliség”.

Az adatok meglepőek, de nem feltétlenül mondanak ellent egymásnak. A munkanélküliség egyértelműen rontja életesélyeinket, de még súlyos válság esetén is csak a társadalom csekély hányadát érinti, ezt pedig felülírja a társadalom egészére gyakorolt pozitív hatás.

Hogy miért csökken a halálozási arány gazdasági válságok idején, arra a kutatók sem tudnak egyértelmű választ adni. A gazdasági fellendülés idején felpörög az életritmus, kevesebbet alszunk és pihenünk, több a baleset, társadalmi szinten jelen van a stressz, nő a légszennyezés, mindez a lakosság egészére nézve káros, és növelheti a halálozást.

A válságok idején ezek a hatások mérséklődnek, és talán ez áll a recesszió idején megfigyelhető pozitív adatok mögött.

A nagy válság: Több öngyilkosság, kevesebb közúti baleset

A 2008-ban kezdődött válság Európa szerte szinte azonos hatásokkal jár. Az öngyilkosságok száma növekedett, ellenben a közúti balesetek száma meredeken esett.

Görögországban és Írországban volt a legsúlyosabb a helyzet, ahol 17 és 13 százalékkal növekedett az öngyilkosságok száma. Görögországban a válság egyéb súlyos hatásokkal is járt, ugyanis ugrásszerűen nőtt a HIV fertőzések, a kábítószer fogyasztás és a prostitúció mértéke is.

A világ egyik gazdasági központjában, Londonban pedig kétezerrel több szívroham következett be a válság miatt – állítják oxfordi kutatók.

A közúti baleseteknél azonban a helyzet javulása volt megfigyelhető. Spanyolországban és Írországban 25 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma, talán a lassuló életritmusnak köszönhetően, akárcsak Magyarországon.

(Forrás: jikidenreiki.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

NSAID NSAID

Mikor alkalmazhatóak a nemszteroid gyulladáscsökkentők, és mikor nem?

Mortons neuroma Mortons neuroma

Egészségtelen lábbelik viselése is okozhatja. Milyen tünetei lehetnek?

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Pszichés betegségek, melyek...

Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott...

Lehet, hogy a párom depressziós?

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex...

A munkanélküliség súlyos pszichés...

Világszerte és így hazánkban is nagy probléma a munkanélküliség. A munkahelyüket elveszítő embereknek az állástalanság nemcsak anyagi, hanem...

A munkanélküliségtől jobban...

A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha...

Betegséget okozó tartós...

A munkaügyi központokban tartanak a depressziós, lelki beteg álláskeresőktől, márpedig a hozzájuk fordulók többsége pszichés problémákkal küzd....

Belebetegedhetünk állásunk...

Az állás elvesztése nem csak gazdasági gondok elé állítja az érintetteket, hanem beteggé is teheti őket: akiknek megszűnik a munkahelyük...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.