Arcunkra írt gyermekkor

DRportal
megjelent:

A napégette, cserzett bőrű arcokat keresztülszántó mély ráncok nyilvánvalóan a nehéz élet nyomai, azonban az Economics and Human Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint, valójában mindannyiunk arca árulkodik gyermekkori sorsunkról.

A University of Edinburgh kutatói az arc 15 különböző jellegzetességét vizsgálva megállapították, hogy a koragyermekkori körülmények, mint pl. a táplálkozás, betegségek, passzív dohányzás vagy egyéb környezeti ártalmak, ott hagyják bélyegüket az emberek arcán. A vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy az aszimmetrikus arcú embereknek sokkal nehezebb gyermekkoruk volt, mint a szimmetrikus arcúaknak. Meglepő, de a későbbi anyagi státusz semmilyen hatással nincs az arcvonásokra, tehát még azok sem tudják letörölni arcukról a gyermekkori könnyek nyomát, akiknek sorsa később szerencsés fordulatot vett.

Ez megmagyarázza, hogy a gyermekkorukban sok nélkülözést és megpróbáltatást átélt hírességek, mint pl. Gordon Ramsay, arcának felépítése azt követően is ugyanolyan aszimmetrikus maradt, miután karrierje egészen a világhírig röpítette.

Ian Deary, az egyetem pszichológia professzora szerint, a szemlélő számára az arc az egyén fizikai és mentális állapotát tükrözi, és utal a szervezet stresszorokkal szemben tanúsított ellenálló képességére. A kutatók tanulmányukban azt vizsgálták, hogy az arc aszimmetriájában a kora gyermekkorban, vagy a későbbi élet során átélt stresszhelyzetek kumulálódott hatása nyilvánul-e meg, vagyis a gyermekkori nélkülözés mellett egyéb dolgok is hatással vannak-e az arc szimmetriájára.

A Lothian Birth Cohort 1921 nevű felmérésben, a professzor és csapata 299, 83 éves ember arcvonásait vizsgálta meg, akiknek élettörténetét kisgyermekkoruk óta nyomon követték. A kutatók össze tudták hasonlítani a résztvevők arcszimmetriáját az életükről begyűjtött részletes információkkal, beleértve az egyén gyermekkori szociális helyzetét, a szülők foglalkozását, az otthon nagyságát, és komfortját.

Az arc jellegzetességeit, köztük a szemek, az orr és a fülek elhelyezkedését vizsgálva, férfiak esetében összefüggést fedeztek fel a szociális helyzet és az arc szimmetriája közt, vagyis a férfiak arca annál szimmetrikusabbnak bizonyult, minél inkább privilegizált és gondtalanabb gyermekkorban volt részük. A nők esetében kevésé volt erős az összefüggés, és a kutatók nem találtak korrelációt a résztvevők arcvonásai és későbbi szociális helyzete közt sem.

Az arc szimmetriája és a stressz közötti kapcsolat magyarázatot adhat arra a megfigyelésre, miért találjuk vonzóbbnak a szimmetrikus arcú embereket. Az aránytalan arcvonásokat ugyanis, tudat alatt intő jelként értelmezzük, méghozzá, hogy az illető kevésbé kívánatos partner, miután a gyermekkorában átélt stressz és nélkülözés következtében sérülékenyebbé vált és életkilátásai is megrövidültek. Éppen ezért a kutatók szerint az arcvonásokból még az egészségi állapot, sőt bizonyos betegségek, mint például a magas vérnyomás kockázata is előre megmondható.

Tim Bates professzor, a tanulmány társszerzője hozzátette, csupán az arc formája nem jelenti azt, hogy bárki a körülmények áldozatává válik. Ezt nemcsak Gordon Ramsay, hanem sokmillió nehéz gyermekkort megélt, mégis sikeres életutat bejárt ember példája is bizonyítja.

(DRportal)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.