Repülhetek? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Itt a nyár, az utazások időszaka. Egyre több ember tervezgeti a nyaralását, ezért számos kérdés érkezik a repülés egészségügyi kockázataival kapcsolatban. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Repülés kismamaként

Érdeklődni szeretnék, hogy hanyadik héttől nem ajánlott repülni kismamaként, illetve mikortól kell ehhez orvosi igazolást kérni. Kell-e valami speciális odafigyelés, óvintézkedés repülésem időtartama alatt?

Dr. Farkas Ágnes válasza

A repülőn az utazást általában a légitársaságok a terminus közeli kismamáknál nem engedélyezik, egyszerűen azért, mert szülés, vagy gond esetén nem tudnak egyszerűen "megállni a következő megállónál".

Ha repülni szeretne, érdeklődjön a légitársaságnál is. Emellett Magne B6-ot, akár ivóoldatot is vihet magával szükség esetén, és figyeljen a bő folyadékfogyasztásra, mozgassa át a lábait gyakran.

Repülés babával

Mit gondol, mennyi idős babával lehet legkorábban repülőgépre ülni, hogy ne tegyem ki felesleges veszélynek? (Gondolok itt a fertőzésveszélyre.) 3 órás repülőútról van szó, Európán belül. A társaság pár hetes kortól engedélyezi a repülést, de ilyen pici korában még biztosan nem szeretném reptetni szegényt: mi 2 hónapos korra gondoltunk - laikusan.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász válasza

Szerintem ilyen rövid repülőút nem fog gondot okozni. Persze, mivel össze vannak zárva a többi utassal a légúti fertőzésveszély megvan, de ugyanígy pl. séta közben is rátüsszenthet valaki a gyermekre.

Repülés elvékonyodott érfalakkal

Anyósom (61 éves) a nyáron életében először szeretett volna repülőre ülni, egy kb. másfél órás útra Görögországba mentünk volna nyaralni. Szegény nagyon készült, még soha nem látta a tengert. Mozgásszervi panaszokkal volt nemrég kórházban rehabilitáción, és kezelőorvosa azt mondta, nem ülhet repülőre, mert el vannak vékonyodva az érfalai. Tudni kell, hogy cukorbeteg, de nem súlyos állapotú, csak gyógyszert szed rá, valamint volt már enyhe lefolyású stroke-ja is 2 éve. Az orvos azt mondta, autóval sem utazhat messzire, és óránként meg kell állni, és sétálnia fél órát, így autóval sem tudunk utazni, mert ehhez nagyon hosszú lenne az út. A repülőút kb. másfél óra lenne. Ennyit nem ülhet egyhuzamban? Vagy a magasságkülönbség és nyomáskülönbség miatt nem repülhet? Ő sajnos már beletörődött, hogy nem utazhat, de jó lenne, ha mégis lenne valami megoldás. Érdemes kardiológus orvost felkeresnünk?

Dr. Molnár Dóra, kardiológus válasza

A leírás alapján úgy gondolom trombózis veszélyt sejt a kezelő orvos. Angiológiai vizsgálaton lehet az erek állapotáról részletes felvilágosítást kérni, és ennek függvényében tervezhető esetleg hosszabb utazás is. Lehet, hogy szüksége lesz vérrögképződést gátló gyógyszerre is.

Repülés műbillentyűvel

Húsz éve ültettek két műbillentyűt (mitralis és aorta) a szívembe. Most fogok repülni, és az a kérdésem, hogy kell-e valamire vigyáznom a repülés előtt, alatt.

Dr. Molnár Dóra, kardiológus válasza

Önmagában a műbillentyű beültetés utáni állapot nem akadálya a repülőgéppel történő közlekedésnek. Mivel rendszeresen szed gyógyszereket, és ezeket el is kell vinnie, ezekről kérjen hivatalos igazolást a családi orvostól. A betegségeiről vigyen dokumentációt, lehetőleg egy világnyelvre lefordítva, ugyanis egy esetleges rosszullét esetében ez gyorsíthatja és segítheti az Ön ellátását. Az utazás alatt a megfelelő folyadékbevitelre figyeljen! Nemzetközi utasbiztosítást mindenképpen kössön!

Repülés trombózis után

Az egyik barátnőmnek tavaly novemberben mélyvénás trombózisa volt, illetve azóta tüdő embóliája is, viszont szeretne repülőre ülni, ami kb. 8-10 órás út. Tudna tanácsot adni, hogy szabad-e már neki repülőre ülnie vagy nem. Esetleg lehetséges, hogy soha többé nem ülhet gépre?

Dr. Váróczy László válasza

Feltételezem, hogy a barátnője a trombózis óta véralvadásgátló kezelésben részesül. Ha igen, és a gyógyszer vagy injekció rendesen be lett állítva, valamint nincsenek az embóliával összefüggő szívproblémái, orvosilag nincs akadálya a repülőútnak.

Repülés szemprobléma esetén

Édesanyámnak, aki 54 éves, mindkét szemében 20-as maximális túlnyomás van, amit a pajzsmirigy túlműködése okoz. Kérdésem az lenne, hogy erre milyen hatása van a repülésnek? Mivel a közeljövőben szeretne külföldre repülővel menni.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász válasza

A pajzsmirigy túlműködést meg kell szüntetni, ha ez okozza a szemnyomás emelkedését, ez is megszűnik. A pajzsmirigy túlműködés veszélyes betegség, a kezelés elengedhetetlen. Endokrinológust keressen fel, mert a betegség jelenlegi állása fontos lehet annak eldöntésében, hogy javasolt-e a külföldi utazás. Emellett szemészeti vizsgálatot és kezelést is szükségesnek tartok.

Repülés agyi elváltozással

Néhány éve a trigeminus zsibbadása miatt készített MRI felvételen a bal oldali piramiscsúcs mellett találtak egy elváltozást, amelyet mucocelének valószínűsítenek. A jelenséget félévente követik MR vizsgálattal, azonban a „status idem”. Biztonságos-e ilyen elváltozással egy 2,5- 3 órás repülőút?

Dr. Kerekes Éva, neurológus válasza

A leírt elváltozás nyálkahártya-megvastagodás, nem veszélyes, nyugodtan repülhet. Sőt, nyugodtan élheti az életét, hiszen ez az elváltozás lezajlott gyulladás következménye, nincs vele teendő, és szerencsésebb lenne talán elfelejteni, és MR kontrollok helyett élni az életét. Ne engedje, hogy ez a probléma bármiben is befolyásolja!

(WEBBeteg)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Mekkora sugárterhelés éri...

A repülés egyre népszerűbb, sőt, egyes üzletemberek számára a repülővel történő utazás mindennapossá vált. A sugárzás a repülőgépen...

Hogyan előzze meg a rosszullétet...

Egy repülőút során sokkal nagyobb a különböző megbetegedések, megfázás kockázata, mint egyébként. Fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.