Súlyos egészségkárosodást okozhatnak az energiaitalok

Szerző: MSN MaiNap/WEBBeteg

Az energiaitalokat főként a fiatalok fogyasztják nagyon gyakran, ám mostanában egyre többet hallunk ezeknek az italoknak az egészségkárosító, sőt életet veszélyeztető hatásairól. Cikkünkben az energiaitalok sokszor halálos veszélyeiről olvashat.

Legveszélyeztetettebbek a fiatalok

Dr. Vajda Zsolt, a Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai és Anyagcsere osztályának adjunktusa havi egy-két enyhe koffeinmérgezéssel találkozik általában. A súlyosabb esetek szerencsére ritkábbak, bár van némi emelkedő tendencia. – A legtöbb gyerek azért issza ezeket az italokat, mert finom, szomjoltónak használják. Még sosem láttam, hogy gyerek attól lett volna rosszul, mert túl sok kávét ivott – mondta az adjunktus.

Nem csak a koffein káros

A túlzott energiaital fogyasztás veszélyes gyermekeinkre! - egy év mérlege

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. november 1. óta gyűjti és dolgozza fel az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Az egy év mérlege figyelmeztető adatokat tartalmaz: 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital fogyasztással összefüggő eseményről, rosszullétről, kellemetlen tünetekről. A túlzott energiaital fogyasztás veszélyes gyermekeinkre! - egy év mérlege

Az energiaitalokban található koffein önmagában is veszélyes, a túlzott fogyasztás ugyanis hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szív- és érrendszerre. A koffeinben gazdag ital ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. A túl sok koffeintől egész napra gyorsabb lesz a pulzus, ha naponta fogyasztja valaki ezeket a szereket, szinte soha nem térhet vissza a nyugalmi állapotba a szívfrekvencia. Minden nap ezt nem lehet egészségkárosodás nélkül csinálni, borítékolhatóak a szív-, és érrendszeri problémák.

A koffein hatására a hasi, zsigeri erek összeszűkülnek, az agy viszont több vért kap. A koffein ezáltal lerövidíti a reakcióidőt, megemeli az adrenalin szintet és lehetővé teszi a nagyobb fizikai igénybevételt. Mindezeken túl a koffein fokozza a szív- és veseműködést, így lehetséges az, hogy kávézás után sokkal gyakoribb a vizelési inger. Vesebetegeknek ezért csak korlátozott mennyiség bevitele javasolt.

Néhány egyszerű adat: a kávé milliliterenként 1 mg koffeint tartalmaz, egy adag 50 ml, tehát 50 mg van benne. Az energiaitalnál ez az érték 0,3 mg/ml ugyan, de a kiszerelés többnyire 250 ml, sőt van másfél literes palack is – az 400-450 mg koffeint, vagyis 8-9 kávénak megfelelő mennyiséget jelent. Ez sem gyerekeknek, sem felnőtteknek nem olyan mennyiség, amelyet a szervezet jól tudna tolerálni.

A szakirodalom szerint egyébként gyerekkorban a 15 mg/testsúly kg koffein már mérgező, de a tünetek már 3 mg/kg-tól érezhetőek. Szapora szívműködés, izgatottság, kipirulás jelentkezik először.

Ezekben a folyadékokban azonban nem csak koffein, hanem számos egyéb összetevő is található. – A taurin egy aminosav, amely befolyásolja a szervezet anyagcseréjét és az energiaháztartását, így frissítő hatása van. A fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. A koffeinnel összeadódva egymás hatását erősítik, ám ez még mindig nem minden. Sok energiaital tartalmaz ginzenget, ami növényi eredetű összetevő és szintén élénkítő hatása van – magyarázta a szakorvos.

Ha mindez az élénkítő hatás nem volna elég, egyes italgyártók szintén növényi eredetű guaranát is csempésznek termékeikbe. – Ez is élénkítő és memóriajavító hatásáról ismert, és még koffeint is tartalmaz. Ha tehát egy energiaitalon azt látjuk, hogy fel van tüntetve az össz-koffeintartalom, valamint guaranát is tartalmaz, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy ennek a növénynek a koffeintartalma kimaradt a felsorolásból – figyelmeztetett a szakértő.

Haverok, buli, energiaital

Ha mindez a káros hatás nem volna elég, az energiaitalok alkohollal való fogyasztásával még többet tehetünk szervezetünk romlása érdekében. – A felfokozott állapot, a buli, és hozzá az alkohol ismert hatásai összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és rontják a reális döntéshozatal esélyeit. Ebből számos veszélyhelyzet adódik. Adott a felfokozott izgalmi állapot, amihez a szokásosnál jóval több cukrot éget a szervezet, és az alkohol, ami nagy mennyiségben fogyasztva vércukorszint esést okoz, együttesen súlyos, akár eszméletvesztéses állapothoz vezethet. Ha alkohol helyett egyéb stimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor a két szer szív- és érrendszeri hatása adódik össze, és ez vezet a jellegzetes mérgezéses keringési zavarhoz – mondta dr. Vajda Zsolt. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és kórházi kezelés szükséges!

A túladagolás akár halálhoz is vezethet!

Egy népszerű energiaital állhat három fiatal halálának hátterében Kanadában, az Egyesült Államokban pedig 13 halálesetet hoztak összefüggésbe egy másik, szintén magas koffeintartalmú ital fogyasztásával. A direkt összefüggést a halálok és az energiaitalok között nem sikerült kimutatni, de a hazai szakemberek szerint is súlyos, maradandó egészségkárosító hatásai vannak ezeknek az italoknak.

Magyarországon egy év alatt 123 embert kellett túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba szállítani, ami mindenképpen riasztó és figyelmeztető adat lehet. Egy haláleset is előfordult, s bár közvetlen összefüggés nem volt kimutatható, az energiaital-fogyasztás hozzájárulhatott a halál bekövetkeztéhez – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében. A magyar szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy azoknál, akik nem szoktak hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához – vagyis különösen gyermekek, fiatalok esetében – a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

A legmegdöbbentőbb az, hogy az ÁNTSZ jelentése szerint a rosszullétről beszámolók 77 százaléka 18 év alatti fiatal volt, közöttük pedig 8-10 éves gyermekek is akadtak szép számmal. Két gyermeknek pedig maradandó egészségkárosodással is kell számolnia, náluk ugyanis feltételezhető, hogy az energiaital-fogyasztás szerepet játszott magas vérnyomásuk kialakulásában. Volt olyan csemete is, aki napi három litert is lehúzott ezekből az italokból. Ráadásul ezek egynegyedében még alkoholt is fogyasztottak az energiaital mellé.

(MSN MaiNap/WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Ártalmasak a szívre az energiaitalok?...

Hazánkban nagyon elterjedt az energiaitalok fogyasztása, elsősorban a fiatal felnőttek vásárolják gyakran ezeket az italokat, remélve, hogy...

Az energiaitalok miatt egyre többen...

Egy felmérés szerint jelentősen növekedett azok száma, akiknek sürgősségi orvosi ellátásra volt szükségük a népszerű, magas koffeintartalmú...

Rosszul lettem az energiaitaltól!...

Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem (remegett a kezem, nem bírtam menni, le kellett feküdnöm). Mi okozhatta a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.