Győrfi Pál a katedrán - A kommunikáció és az egészségügy kapcsolata

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egészségügyi szakirányú továbbképzések indulnak idén is a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán. Az egészségügyi szóvivő és kommunikációs szak egyre inkább népszerű, köszönhető a televízióban látott és nyilatkozó szóvivőknek, a hallgatók egyszerre ismerkedhetnek meg a médiatudomány és az orvostudomány területével.

A sajtó és azon keresztül a társadalom tájékoztatása egy külön szakma, nagyon fontos az egészségügyi intézmények megfelelő információáramlása, ezt pedig képzett szakemberre kell bízni, aki sajtóanyagokat ír, sajtótájékoztatókat szervez és bonyolít, eredményeket tesz közé, ráadásul a belső kommunikációban is jeleskedik.

A legtöbb egészségügyi intézmény vezetője belátta, hogy szükség van ilyen szakemberekre, alkalmazzák is a sajtószóvivőket, a kommunikációs munkatársakat, bár vannak még lemaradások.

A PR diplomával is rendelkező Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője is oktat az egyetemen. A szakembertől megtudtuk: egészségügyi kommunikációt és kríziskommunikációt tanít egy félévben 20-20 tanórán keresztül. Az elméleti képzés mellett fontos hangsúlyt kap a gyakorlat, sajtótájékoztatót szerveznek és rendeznek, sajtóhírt írnak, helyzetgyakorlatok alkalmával beszélik át a belső kommunikáció, így az orvos-beteg, az orvos-ápoló, vagy a beteg-beteg kapcsolatából származó eseteket. Krízis idején, legyen az egy orvosi műhibaper vagy egy betegjogi kérdés, jól irányzott és hatásos kommunikációt várnak el a szakemberektől, erre is felkészülnek a hallgatók az egyetemen.

Speciális közgazdaságtan

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának képzései közül a legnépszerűbb - a szóvivői képzés mellett - az egészségügyi menedzsment, az orvos-közgazdász és a gyógyszerész-közgazdászképzés, amelyeken az általános közgazdasági elméletek mellett egészségügyi közgazdasági ismereteket is oktatnak a hallgatók számára.

A kórház, a rendelőintézet orvosának kezében, vagy inkább tollában van az egészségügyi költséget meghatározó tényező, a szűkös erőforrások miatt mindenképpen szükséges figyelni a pénzügyi vonzatokra is. Ez a Hippokratészi esküvel nem éppen áll összefüggésben, de elkerülhetetlen. A beteg meggyógyítása, állapotának javítása áll az első helyen, a sokféle megoldás közül a pedig a költséghatékonyabbat kell kiválasztani a vezetőnek - véli dr. Karner Cecília, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar egyetemi docense.

Az egészségügy területén vezető (főigazgató, ápolási igazgató, mátrixvezető, osztályvezető) beosztásúak számára ajánlott, vagy talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy elvárás, több esetben előírás a menedzserképzéseken való részvétel.

Roma orvosképzés Budapesten

Az egy vagy két éves előkészítő után mehetnek a hallgatók az orvosi egyetemre, majd onnan akár olyan településre, ahol roma társaik élnek. Sikeres a Semmelweis Egyetem és az Avicenna International College együttműködésében, dr. Rosivall László által indított roma orvosképzési program, amely 2010-ben kezdődött Uniós TÁMOP pályázati támogatással. Roma orvosképzés Budapesten

A 2000 óta folyó képzések közül a gyógyszerész-közgazdász és az orvos-közgazdász továbbképzésen 8-10 hallgatójuk van átlagban szemeszterenként. Az egészségügyi menedzsmentképzés ezekkel párhuzamosan is felvehető, ez a lehetőség vonzó a hallgatók számára, eltérő tárgy 5 van a 4 félév során. Vannak olyan végzett egyetemi alapdiplomás hallgatók, akik bekapcsolódnak a Doktori Iskolába, nem egy közülük már meg is szerezte a PhD fokozatot.

Tavaly indult el a nemzetközi egészséggazdasági tanfolyam az egyetemen, most tervezzük az őszi programokat - teszi hozzá dr. Karner Cecília. Leginkább a korábban nálunk végzett hallgatóinkat vonzza, de nyitott minden érdeklődő számára a képzés, amelyen nemzetközi hírű előadók tartanak előadásokat, szükség esetén tolmács segítségével.

„Átláthatóbbá váltak a folyamatok”

Kaproncai Gabriella diplomás ápoló, aki 2008 és 2010 között járt az egészségügyi menedzsment szakra, valamint idén végez az egészségügyi minőségbiztosítási szakon. Úgy véli: nagyon fontosak a menedzseri képességek a vezetői beosztásban, egyébként is ma már minden vezetői állás ilyen képzettséghez kötött, mert a pénzügyi-, vezetési-, humánmenedzsmenttel kapcsolatos ismeretek segítik az irányítási tevékenységet.

"A munkámban a szakon megszerzett ismeretekből sokat tudok a mai napig hasznosítani. A kontrolling, pénzügyi, illetve finanszírozási tudás megszerzése segít eligazodni a gazdaság világban, átláthatóbbá váltak az ezzel kapcsolatos folyamatok, az egészségügyi jogi ismeretek pedig rávilágítottak a jogi következmények fontosságára" - mondja Kaproncai Gabriella, aki olyan tantárgyakat hallgatott, mint a pénzügytan, egészségügyi statisztika, egészségügyi menedzsment, kórházgazdálkodás, kontrolling, egészségügyi stratégia. Ezek voltak a leghasznosabbak - véli a hölgy, aki jelenleg a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Minőségirányítási Osztályán dolgozik. A tanulmányai során megismert több minőségirányítási rendszert, kiemelt hangsúlyt kaptak az egészségügyben is használatos rendszerek.

Jól járt az orvosképzés

A szeptemberben induló tanévben teljes állami támogatással, alapképzésben 2800-an, egységes, osztatlan, azaz mesterfokozatot nyújtó képzésben pedig 1800-an tanulhatnak orvos- és egészségtudományt. A négy nagy múltú medikusképző egyetemről kértünk adatokat. Jól járt az orvosképzés a felsőoktatás átszervezése után

(WEBBeteg – Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.