Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Tévhitek a vízfogyasztásról

Szerző: OÉTI

A WEBBeteg újságírójának kérésére az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusai a vízfogyasztással kapcsolatot néhány tévhitet megismerve eloszlatták a félreértéseket.

1. "A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését: 2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését, 1 pohár víz étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést."

Fontos a megfelelő folyadékbevitel, optimális, ha több részre elosztva oldjuk meg a napi bevitelt, azonban nincs "megfelelő" időpont.

2. "1 pohár víz fürdés előtt csökkenti a vérnyomást."

Tudományosan megalapozatlan állítás.

3. "1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot."

Tudományosan megalapozatlan állítás.

Hasznos tudnivalók

Az emberi szervezet 60-70 százaléka víz, amely mennyiség nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciók fenntartásához. A test víztartalmának 1 százalékos csökkenése 24 órán belül kompenzálható, azonban folyadékpótlás hiányában vagy további vízvesztés esetén fejfájás, koncentrációs probléma, memóriazavar, és bőrszárazság léphet fel, valamint jelentősen romolhat a fizikai teljesítőképesség, a szervezet hőszabályozása és a vérkeringés. A sötétsárga vizelet ugyancsak vízhiányos állapotra utal.

A szervezet 10 százalékot elérő vagy meghaladó vízvesztesége halálhoz vezethet. A kiszáradás veszélye leginkább a gyermekeknél és időseknél áll fenn, ezért náluk különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre.

A vízszükséglet meghatározásánál figyelembe kell venni az életkort, a fizikai aktivitást és a külső hőmérsékletet. Az ajánlott napi vízbevitel 1-6 hónapos korig 100-190 ml/testtömegkg; 6-12 hónapos korig 0,8-1 l; 1-2 éves korig 1,1-1,2 l; 2-3 éves korig 1,3 l; 4-8 éves korig 1,6 l; 9-13 éves korú fiúknál 2,1 l; 9-13 éves lányoknál 1,9 l; 14 év felett 2-2,5 l.

A napi vízbevitelbe nem csak a folyadékok, hanem a lédús zöldségek, gyümölcsök és az ételek (pl. leves, főzelék) víztartalmát is bele kell számítani. Optimális esetben a vízfogyasztás 70-80%-a folyadékokból (elsősorban vízből), 20-30 százaléka élelmiszerekből, ételekből származik.

Folyadékpótlásra és a szomjúságérzet csillapítására a legalkalmasabb a víz. A koffeintartalmú italok fogyasztását korlátozni kell, mert nagy mennyiségben fokozzák a vizeletürítést. Az alkoholtartalmú italok vizet vonnak el a szervezet sejtjeiből, ezért nem alkalmazhatók a folyadékszükséglet fedezésére. A cukrozott üdítőitalok fogyasztása ugyancsak kerülendő, mert magas energiatartalmuk miatt növelik az elhízás kialakulásának kockázatát. A cukrozott üdítők, gyümölcslevek, tejes italok vízzel való helyettesítése esetén 10-13 százalékkal csökkenthető a napi energia bevitel.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet; Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Iszik Ön eleget? Amit a...

Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapi életünkben. A korszerű, kiegyensúlyozott étkezésen belül a megfelelő...

Folyadékfogyasztás és hőség

Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás kockázata, így fokozott odafigyelést igényel, hogy szerveztünk vízháztartását...

Ügyeljen a megfelelő...

Ha az egészséges életmódról beszélünk, akkor legelőször a táplálkozás és a rendszeres mozgás jut eszünkbe, azonban fontos tudni, hogy a...

Többet iszunk, de nem eleget!

A napi folyadékbevitelünk nagy részét vízzel, alkoholos italokkal és teával fedezzük. A TNS fogyasztói kutatása a 2006-os ivási szokásainkat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.