A bevásárlóközpontok baktériumokkal leginkább zsúfolt helye

szerző: Cs. K. fordító - WEBBeteg
megjelent: 2011.12.12.

Az ünnepek közeledtével az utolsó dolog, amit szeretne, hogy megfázzon, influenzás legyen, vagy egyéb betegséget szedjen össze. Ám az ajándékok utáni hajszában ha nem vigyáz, több kórokozónak teheti ki magát, mint gondolná.

Bárhol, ahol sok ember fordul meg, rengeteg baktérium és vírus található. Ezt szem előtt tartva összeszedtük a bevásárlóközpontok legfertőzőbb helyeit.

Mellékhelyiségek mosdói

A mellékhelyiség legkoszosabb helye nem a WC-fogantyú vagy kilincs, hanem a mosdókagyló. Az olyan baktériumok, mint az E.coli nyüzsögnek a csaptelepen, mivel azt mindenki közvetlenül WC használat után érinti meg. Mivel a mosdókagyló nedves, így a baktériumok tovább életben maradhatnak ott.

Vigyázzon a szappanadagolókkal is, hiszen nem csak sok piszkos kéz érinti ezeket, hanem a szappan maga a baktériumok kikötője. Kutatások szerint a nyilvános mosdók újratölthető szappan adagolói olyan mennyiségű baktériumot tartalmaznak, ami már nem biztonságos.

Védje magát! - Alaposan mosson kezet nyilvános WC használata után: legalább 20 másodpercig haboztassa a szappant, majd alaposan öblítse le. Használjon papírtörlőt a vízcsap és az ajtó kinyitásához. Amennyiben nincs szappan vagy papírtörlő, használjon kézfertőtlenítő gélt!

Ételudvar asztalai

Még ha azt is látja, hogy az asztalt frissen törlik le, az sem jelenti azt, hogy tiszta lenne. Az asztaltörlő rongyokkal terjed a legtöbb káros baktérium, ha azt nem mossák vagy cserélik rendszeresen.

Védje magát! – Legyen Önnél felület - fertőtlenítő kendő, amivel letörölheti az asztalt használat előtt.

WC ülőke és fertőzések

A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható látványos kosz vagy folyadék. WC ülőke és fertőzések

Mozgólépcső korlát

Egy teszt ételt, E. colit, vizelet, széklet és vérszennyeződést mutatott ki a mozgólépcsők korlátján. Találtak kifejezetten felső légúti baktériumflórát is, ami nem meglepő annak tudatában, hogy a tenyerünkbe köhögünk és tüsszentünk.

Védje magát! – Próbálja elkerülni a mozgólépcső korlátjának érintését, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ebben az esetben használjon kézfertőtlenítő gélt.

ATM billentyűzet

ATM automaták ellenőrzése során azt tapasztalták, hogy ezek billentyűzete átlagosan 1200 baktériumot – köztük E. coli-t - tartalmaznak. A legfertőzőbb az „Enter” gomb, mivel azt mindenki megérinti.

Védje magát!Használjon kesztyűt, vagy behajlított ujjai bütykével nyomja a gombokat, így a kórokozók kevesebb valószínűséggel jutnak el a szájához vagy orrához.

Influenza és a tömegközlekedés

A tömegközlekedés használata nagyban növeli a légzőszervi megbetegedések kialakulásának esélyét, állítják az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy azok az emberek, akik többet használják a tömegközlekedést, hatszor nagyobb eséllyel kerülhetnek orvoshoz, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem utaznak tömegközlekedési eszközön. Influenza - A tömegközlekedés szerepének vizsgálata

Játékboltok

A játékboltok csak úgy nyüzsögnek a kórokozóktól, hiszen a gyerekek mindent leszednek, végigtapogatnak, szájukba vesznek, s az áru, amit a szüleik nem vesznek meg, ismét a pocokra kerülnek, ahonnan esetleg az Ön gyermeke szedi le őket.

Védje magát! – Ha olyan játékot vásárol, ami nincs lezárt csomagban, fertőtlenítse azt, mielőtt gyermekének adja!

Próbafülke

A próbafülkében a legfertőzőbb dolog a ruha, amit próbál! Annak belső felületén hámsejtek és verejték gyűlik össze, ami kitűnő táptalaj a baktériumok növekedéséhez.

Védje magát! – Mindig olyan fehérneműre próbáljon, ami lehető legtöbb felületet takarja, különösen, ha fürdőruhát, fehérneműt, vagy bármely olyan ruhadarabot próbál, mely érintkezik a nemi szervekkel. Mindig mossa ki az új ruhát, mielőtt hordaná azt.

Elektronikai boltok

Amíg épp az új okos-telefont próbálgatja, lehet, hogy épp az előző vásárló kórokozói fertőzik meg Önt. Noha a legtöbb üzlet tisztítja a felszerelését, nem minden használat után teszi azt. Így aztán az influenzavírust és bakteriális fertőzéseket is elkaphat.

Védje magát! – Használjon kézfertőtlenítő gélt miután kijön a boltból.

Smink termékminták

A sminkes termékminták 67-100%-a baktériumokkal szennyezett, beleértve a Staphylococcust, Streptococcust és az E. colit is.

Védje magát! – Ne használja a termékmintákat a száján, szemén vagy arcán. Ha ki akarja próbálni annak színárnyalatát, tesztelje azt a kézfején!

(Webbeteg - Cs. K. forrás: CNN)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

A köröm betegségei: Mire utalnak?

A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső...

A majomhimlő és a gyerekek

Tévhit, hogy a majomhimlő kizárólag szexuális úton terjedő betegség. A vírus terjedése során - ha nem is a felnőtt esetek növekedésével...

Utazók hasmenése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is...

A Streptococcusok okozta fertőzések

A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus...

A hematológiai megbetegedések során...

Miért fogékonyabbak a hematológiai betegek a fertőzésekre? Milyen fertőzések fordulnak elő gyakran náluk?

Gombás fertőzés - Ami a...

Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás - ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit?...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.