Gyakori a gyógyszerek véletlen túladagolása?

MTI
megjelent:

A vérhígító és vércukorszintet szabályozó gyógyszerek mellékhatásai miatt sok esetben van szükség sürgősségi betegellátásra idősebb emberek esetében. Évente mintegy 100 ezer amerikai kerül kórházba gyógyszerek mellékhatásai miatt.

Az amerikai megelőzés központ, a CDC kutatói egy országos, reprezentatív adatbázisból dolgoztak, a 2007 és 2009 közötti időszakaszban a 65 évesnél idősebbek körében több mint 5 ezer súlyos esetre bukkantak, amelyek hátterében gyógyszermellékhatás állt.

Leggyakoribb esetek, mellékhatások

Sürgősségi kórházi ápolásra az esetek csaknem felében (48 százalék) 80 évesnél idősebbeknél volt szükség, az esetek kétharmadában (66 százalék) véletlen túladagolás történt.

Leggyakrabban a warfarin hatóanyagú vérhígító szer (33 százalék), az inzulin (14 százalék), a Plavix nevű véralvadást csökkentő szer (13 százalék) és a szájon át szedhető vércukorszint-szabályozók (11 százalék) mellékhatásai miatt volt szükség a sürgősségi kórházi kezelésre.

A véralvadást szabályozó szereknél a vérzés volt a leggyakoribb mellékhatás, a diabétesz kezelésére szolgáló szereknél pedig főként tudatvesztés, zavarodottság és roham miatt kerültek kórházba az idős emberek.

Idős korban további kockázatot jelent, hogy a páciensek általában többféle gyógyszert szednek egyidejűleg. A 65 évnél idősebb amerikaiak 40 százaléka öt-kilenc fajtájú szer szed, 18 százalékuk pedig legalább tízfélét - állapították meg a Daniel Budnitz vezetésével készült CDC-tanulmány szerzői.

A tanulmányt a New England Journal of Medicine (NEJM) című amerikai orvosi folyóirat legfrissebb száma ismertette.

Az inzulin szerepe

A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége, vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet. Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.