Továbbra is kerülendő a csírák fogyasztása

Szerző: MTI

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint háztartásokban és egyéb helyeken még lehetnek olyan magvak, amelyek vélhetően a németországi hasmenésjárványt okozták, ezért az ÁNTSZ továbbra is azt ajánlja, mindenki kerülje a csírák fogyasztását.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint "a Németországból induló, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járvány kórokozója egy korábban igen ritkán észlelt, O104:H4 szerotípusú E.coli". Francia és német epidemiológiai vizsgálatok eredményei alapján a fertőzések legvalószínűbb forrásai a nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok; kisebb számban emberről emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott ÁNTSZ-közleményben.

Mint emlékeztettek, az Európai Bizottság július 5-i határozatában a forgalomból kivonta, átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a korábbiakban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák valószínűleg még jó ideig fellelhetők lesznek a háztartásokban, vagy egyéb helyeken, ezért esetleg további megbetegedések is előfordulhatnak.

Kerülni kell a csírák fogyasztását

Minden az EHEC-ről

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.
Minden az EHEC-ről>>

Ennek elkerülése érdekében az ÁNTSZ azt javasolja, hogy mindenki kerülje a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen fogyasztását. Mivel a magvak csomagolása során fennáll a "keresztszennyeződés" veszélye, nemcsak a csíráztatott görögszéna magokat és csírákat érdemes kerülni, hanem valamennyi, hőkezelés nélküli csíra fogyasztását.

Az ÁNTSZ emellett ismételten felhívta a figyelmet az általános személyi higiénés szabályok betartására, többek között a gyakori alapos kézmosásra. Az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartása kapcsán hangsúlyozták: az ételkészítéstől, kiszolgálástól tartózkodjanak azok, akik hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelték magukon; a gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan meg kell mosni, és amennyiben lehetséges meghámozni. A zöldségfélék és a húsok hőkezelése pedig többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést előzhet meg - írta az ÁNTSZ.

Véget ért az EHEC-járvány

Németországban múlt csütörtökön jelentették be, hogy véget ért az EHEC-járvány. A Robert Koch országos járványügyi intézet nyilatkozata szerint új megbetegedések immár alig vannak, visszaszorult a különleges kóli bélbaktérium okozta, véres hasmenéssel járó kór.

A hivatalos mérleg szerint a május elején kitört járvány 51 halálos áldozatot követelt Németországban. A járványügyi intézet összesen 3602 fertőzéses megbetegedést regisztrált. Közülük 838-at tett ki azoknak a száma, akik a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzdöttek.

A kórokozó terjedésével kapcsolatban a hatóságok még mindig nem jutottak egyértelmű következtetésre, a különböző nyers zöldségek után a növényi csírákra és ennek kapcsán egy alsó-szászországi biokertészetre terelődött a gyanú. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ egy közelmúltban közzétett jelentése szerint a járvány Egyiptomból 2009-ben és 2010-ben Európába is behozott görögszéna magokról indult. Emellett bebizonyosodott az is, hogy a járvány emberről emberre is terjedhet.

(MTI)

Módosítva: 2011.07.18 14:07, Megjelenés: 2011.07.18 14:07
Címkék: EHEC, Hasmenés
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

EHEC: Egyre kevesebb az új...

Németországban egyre csökken az újonnan megbetegedettek száma. A berlini Robert Koch Intézet kedden közölte, hogy június eleje óta, jelentősen...

Megfejtették a genomot: nem EHEC...

A Göttingeni Egyetem tudósai, megfejtették a veszélyes EHEC-fertőzést okozó Escherichia coli (E. coli O104:H4) baktérium genomját. A vizsgálatnak...

EHEC: Csírák okozzák a...

Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt, egy vasárnap esti bejelentés szerint.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.