• Egy gyakori keringési zavar: az ájulás

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A hosszú utazás és az új klímához való alkalmazkodás megterheli a szervezetet. Az arra érzékeny emberek keringési problémákkal reagálhatnak az ilyen megterhelésre.

    Különösen az idősebbeket, valamint a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedő embereket érinti ez a probléma. A vérnyomáseséssel járó keringési zavarok főként felálláskor vagy hosszabb álló helyzetben való tartózkodást követően lépnek fel.

    Hirdetés

    A vérnyomás leesik, a vér a lábakba zúdul, és így az agy túl kevés oxigént kap. A keringési zavarok emiatt első sorban szédüléssel járnak, és a beteg gyakran lebegő foltokat is lát maga előtt. Súlyosabb esetben pillanatnyi eszméletvesztés is kialakulhat.

    Általános keringési zavarok elkerülése érdekében…

    • Igyon sok folyadékot, kerülje az alkoholos italokat.
    • Lassan álljon fel, mozgassa lábait, mielőtt felkelne.
    • Kerülje az erős testi terhelést.
    • Kerülje a hőséget és a közvetlen napsugárzást.
    • Egyszerre ne egyen sokat, jobb, ha inkább többször kisebb adag ételt fogyaszt.

    A tartósan alacsony vérnyomás általában nem káros. Ha azonban rosszul érzi magát miatta, kérjen tanácsot orvosától, aki megfelelő terápiát javasol majd Önnek.

    Pillanatnyi eszméletvesztés

    Eszméletvesztés akkor következik be, ha az agy átmenetileg nem jut elegendő oxigénhez. Az agyi vérellátási rendszer összeomlását a szervezet maga küszöböli ki: az agyi vérellátás javul. Ezért a páciens néhány másodpercen belül magához tér, és visszanyeri öntudatát, beszélni is tud. Ha ez nem történik meg, vagy bénulás, beszédzavar vagy egyéb öntudati zavarok lépnek fel, azonnal hívjon mentőt!

    A következő intézkedések segíthetnek pillanatnyi eszméletvesztés esetén:

    • Helyezze magasra a beteg lábait.
    • Várja meg, amíg a beteg újra magához tér, és hagyja néhány percig nyugodtan feküdni.
    • Itasson vele ásványvizet vagy gyümölcslevet, de csakis akkor, ha a páciens eszméleténél van, és beszélni tud!
    • Ha a beteg néhány másodpercen belül nem tér magához, hívjon mentőt! Amíg a segítség megérkezik, vizsgálja meg a beteg légzését és pulzusát, és helyezze stabil oldalfekvésbe!

    Előzze meg helyes táplálkozással a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását!


    Ha étrendje részévé teszi a zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, kevesebb zsírt, sót visz be szervezetébe, sokat tesz szíve egészségéért. A szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, és a stroke mind ugyanolyan megfelelő táplálkozással előzhető meg. Helyes táplálkozással megelőzhető a szívbetegségek kialakulása!

    (WEBBetetg – B. M:; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2012.06.03 05:21, Megjelenés: 2012.06.03 05:21
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

    A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

    A szívelégtelenség típusai

    Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szív a szervezetet már nem tudja megfelelően ellátni vérrel és oxigénnel. A szív teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a szervezet igényeit.

    Hideg lábak: mi az oka és mit tehet ellene?

    Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a légzőszerveknek, hanem a keringési rendszernek is. Főleg a nőkre jellemző, hogy jéghidegre is le tud hűlni a lábuk.

    A szív és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségei

    A szív- és érrendszeri megbetegedések – a szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – halálhoz, illetve rokkantsághoz vezethetnek. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van.

    A délutáni alvás csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát

    A délutáni alvás csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Régóta ismert tény, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek. Az emberi egészségre gyakorolt, konkrét, pozitív hatásait több tudományos vizsgálat is alátámasztja.

    Szív- és érrendszeri megbetegedések: kockázati tényezők

    A halálozási statisztikák első helyén továbbra is a szív- és érrendszeri megbetegedések állnak. Annak ellenére, hogy már életmódunk számos tényezőjéről bebizonyosodott: igenis szorosan összefüggnek a betegségek kialakulásával, hajlamosak vagyunk legyinteni ezekre – mondván: ez minket úgysem érint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.