A kisagy működése és az epilepszia

MTI
megjelent:

A kisagy sejtjeiben lévő ioncsatornák okozhatják az epilepsziás görcsrohamok bizonyos fajtáit, így ezek gyógyszeres befolyásolása ennek a súlyos betegségnek új gyógyítási irányát jelentheti. Német kutatók nagy feltűnést keltő tanulmányát a Journal of Neuroscience közölte.

Agyunk egyik körülírt része a kisagy, mely döntően a tudattól független mozgásunkat szabályozza, vezérli. Itt különleges idegsejtek, a Purkinje-sejtek találhatók, melyek pontos szerepét csak részben sikerült megfejteni.

A Purkinje-sejtek mikroszkópban nézve dúsan elágazó fára emlékeztetnek, és sűrű hálózatban függnek össze a többi idegsejttel. Nevüket a világ első önálló élettani intézetét megalapító cseh Jan Evangelista Purkyne professzorról kapták, aki ezeket az idegsejteket 1837-ben fedezte fel.

A Bochumi Egyetemen Stefan Herlitze és munkatársai kutatták a Purkinje-sejtek működését. Az epilepsziás rohamok eredetét tanulmányozták egereken. A betegség emberen is előforduló egyik változatát mindenki ismeri: az epilepsziás "nagyroham" (grand mal) kitörésekor a beteg eszméletét veszti, egész testében görcsösen rángatózik.

A német kutatók úgy találták, hogyha az egerek születése után egy hét múlva a kisagynak ezekből a sejtjeiből egy bizonyos fehérjét eltávolítanak, az epilepsziás rohamot vált ki. Ez a fehérje bizonyos ionoknak a sejtekbe való beáramlását szabályozza.

A kalciumcsatorna működésének vizsgálata

Az epilepsziás rosszulléteknek sokféle változata létezik: az említett nagyrohamon kívül előfordulnak kisrohamok (petit mal) is, különös mozgászavarok, sőt migrén is. Ezeket a P/Q típusú kalciumion-csatorna mutációja okozza, mely kalciumionok idegsejtekbe jutását szabályozza.

Herlitze professzor egyik munkatársa, Melanie Mark olyan állatkísérletes modellt dolgozott ki, melyben a kalciumcsatorna működése bármikor kikapcsolható a kiválasztott agyi központban. Egy Purky névre keresztelt egér agyában a kutatók a mozgást szabályozó sejtek területén tudtak beavatkozni a kalciumcsatornák működésébe.

Kalciumcsatornák az agy területén mindenhol előfordulnak - írta Mark. Ez az első eset, amikor bizonyítani lehetett, hogy a cerebellum (kisagy) bizonyos sejtjeiből eredő kóros jel indítja el a betegséget.

A kutatók most emberi megfigyelésekre terjesztik ki az egérkisérletek tapasztalatait, azt remélve, sikerül az epilepszia kezelésére új gyógyszert is kifejleszteni.

Az epilepszia kezelése

A legtöbb epilepsziás beteg akár egy antiepilepsziás gyógyszer szedésével is rohammentessé válhat, míg másoknál a rohamok súlyossága és gyakorisága csökkenthető. A kor előrehaladtával a gyerekek több mint fele a gyógyszerrel kezelt rohamokat kinövik és ezt követően rohammentesen élnek. Egy-két éves kezelést követően nagyon sok felnőtt is el tudja hagyni az epilepsziás gyógyszereit.
Az epilepszia kezelése

(MTI)

Cikkajánló

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.