Életmentő csomag katasztrófa esetére

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Bolygónk egyértelműen veszélyes változásokon megy keresztül. Manapság a Föld egyetlen kontinensén sincs tökéletes biztonságban, földrengések, árvizek, viharok, szökőárak, erdőtüzek pusztítanak. A globális felmelegedés egyre szélsőségesebb időjárást és egyre több áldozatot követelő katasztrófákat okoz, ezért nem árt, ha tudja, mire van szükség ahhoz, hogy túléljen egy katasztrófát.

Nem árt, ha ezek előre összekészítve vannak tárolva, s minden családtag tud róla, hol találhatja. Egy túlélő csomagban hat alapvető kelléknek kell lennie: víz, étel, elsősegély csomag, ruházati-és higiéniai termékek, szerszámok, speciális tételek. Nézzük őket részletesen.

3 napra elegendő palackozott víz, illetve sterilizáló tabletta

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

Gyakran előfordul, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra.
Mi a helyes eljárás ilyenkor? >>

Szennyezett vízből fogyasztásra alkalmas vizet több módon állíthatunk elő.

  • Sterilizáló tabletta segítségével, mely hatóanyagai elpusztítják a vízben élő kórokozókat. Mivel kis helyen elfér, ideális a túlélő csomagba.
  • Vízforralással
  • Szűréssel – Ma már kaphatók olyan professzionális szűrőrendszerrel ellátott kulacsok is, melyek eltávolítják a vízből az élősködőket.

Nem romlandó élelmiszer

Bármilyen olyan élelmiszer ide tartozik, melyet nem kell hűteni, lehetőség szerint nem melegítendő konzerv, vagy magas szénhidrát tartalmú, és hosszú ideig eltartható. Kerülje a magas sótartalmú élelmiszereket, mert azoktól szomjas lesz. Jó, ha van önnél némi vitamin is. Ellenőrizze a lejárati dátumot. Legalább három napra elegendő élelmet csomagoljon, és ne feledkezzen meg a konzervnyitóról sem!

Elsősegély csomag

Újraélesztés lépésről-lépésre

A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Újraélesztés lépésről-lépésre>>

Az elsősegély csomag mindenképpen tartalmazzon jó adag fájdalomcsillapítót, fertőtlenítőt és tisztítószert, valamint kötszert. Legyen benne lázmérő, olló, csipesz és tű, nedves törlőkendő, fényvédő. A hasmenés és hányás elleni szerek is fontosak, hiszen fennáll a kockázata, hogy szennyezett vizet vagy ételt fog fogyasztani. Sokan javasolják a hidrogén-peroxidot, a sebek kimosására.

Ruházati és higiéniai termékek

Legyen a csomagban a hidegtől és/vagy a melegtől védő ruházat, legalább személyenként egy váltásnyi, illetve ha lehet, vízálló túrabakancs. Gondoskodjon esőkabátról, mely nem csak a víztől véd, de melegít, és sarkainál felakasztva az esővíz felfogására is alkalmas, ha ivóvíz híján van. Legyen Önnél hálózsák, illetve gondoskodjon WC- papírról, tamponról vagy betétről is.

Eszközök

  • Milyen radioaktív elemek szabadultak ki a Fukusima erőműből?

    Számos különböző radioaktív elemmel kell számolni, melyek toxikus hatása eltérő. A korábbi atomerőmű balesetek alapján valószínű, hogy olyan inert gázok kerültek a légkörbe, mint a xenon és a kripton, emellett jód-131, két cézium izotóp, esetleg stroncium, tellúr és rubídium. A radioaktív jód felezési ideje 8.3 nap, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3 hónap múlva majdnem minden radioaktív jód eltűnik. A cézium-137 felezési ideje mintegy 30 év.
    Milyen radioaktív elemek szabadultak ki a Fukusima erőműből?>>
    Hordozható, elemes zsebrádió, hogy hírt kapjon a pontos állapotokról. Ne feledkezzen meg a pótelemekről sem.
  • Zseblámpa, de legjobb, ha vízálló fejlámpát csomagol, így a kezei szabadon maradhatnak, míg világít.
  • Gyufa/Öngyújtó
  • Iránytű, térkép
  • Papír tányér, műanyag evőeszköz
  • Alufólia (hő-és fényvisszaverő, ezért kihűlés ellen jó)
  • Könnyű fejsze/ jó kés (kb. 10 cm pengehosszal) - A tűzifa a legnyilvánvalóbb forrása hideg időben a melegnek, s ha van fejszéje, már csak fát kell keresni. Fontos, hogy a szerszám kemény munkára alkalmas, ám könnyű legyen, hiszen elképzelhető, hogy nagy távolságra kell majd magával vinni.
  • Síp
  • Papír, ceruza
  • Készpénz

Speciális tételek

Ide tartoznak az anyakönyvi kivonatok, személyigazolványok, hitelkártya, bankszámlaszámok, szemüveg, esetleg könyv vagy az Ön számára fontos fotó, s természetesen a cikkben felsoroltakhoz egy jó, vízhatlan túrahátizsák.

A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei

A Japánban történt tsunami, földrengés és az ennek következtében kialakuló robbanás jogosan felveti a kérdést, hogy a milyen veszélynek vannak az ott élők kitéve, illetve, hogy a távolabbi országok lakói veszélyben vannak-e. A katasztrófa következményei nemcsak Japánt érintik, hanem a környező területeket, országokat egyaránt. A kikerülő radioaktív anyagok többféle betegséget okozhatnak. A jód 131-es izotópja a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozását idézheti elő, a jód normál esetben felhalmozódik a pajzsmirigyben, telíti a pajzsmirigyet. Tehát a radioaktív jód felhalmozódása megelőzhető előzőleg normál jód adásával, mely, ha telítette a pajzsmirigyet, blokkolja a radioaktív izotóp felvételét. A reaktorból származhatnak egyéb károsító hatással rendelkező izotópok is. A stroncium 90 a csontokba kerül, rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi betegségeket okozva. A cézium 137-es izotópja az egész szervezetben lerakódhat, de leginkább az izomszövethez van affinitása. A plutónium elsődlegesen is toxikus, ha belélegezzük, tüdőrákot alakíthat ki. A partikulumok felezési idejétől függ a rizikó. A jód 131 felezési ideje 8 nap, a stronciumé 29 év, tehát lényeges különbségek vannak az egyes radioaktív anyagok között.
A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei>>

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.