A kávé véd a cukorbetegségtől

Medipress
megjelent:

A kávé nemcsak a nap indulásában segít, hanem számos tanulmány állítja, hogy védőhatása van a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben. A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) kutatói már azt is tudják, mi ennek az oka.

Egy nemi hormont kötő fehérje (SHBG) szabályozza a vér a tesztoszteron- és a ösztrogénszintjét, és valószínűleg kapcsolatban van a cukorbetegség kialakulásával is. A Diabetes aktuális száma szerint a kávéfogyasztás növeli a vérplazma SHBG-szintjét:

Atsushi Goto doktorandusz hallgató és Simin Liu epidemiológus professzor kimutatta, hogy azon nők esetén, akik naponta legalább négy csésze kávét fogyasztanak, mintegy felére csökken a cukorbetegség kockázata a kávét nem fogyasztókhoz képest. Amennyiben az eredményeket az SHBG (szexhormon kötő globulin) szintje szerint súlyozták, a védőhatás nem volt kimutatható.

Az Amerikai Diabétesz Társaság becslése szerint az Egyesült Államokban mintegy 24 millió cukorbeteg egyént (felnőttet, illetve gyermeket) tartanak számon, ebből 90-95 százalék 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Korábbi tanulmányok már beszámoltak a kávéfogyasztás jótékony hatásáról a cukorbetegséggel szemben, azonban azt a kávé anyagcserére kifejtett befolyásával magyarázták, miszerint a kávé javítja az inzulintoleranciát. Liu professzor azonban ezeket az elméleteket zavarosnak minősítette.

Napi négy, koffeines kávé már csökkenti a rizikót?

Jelen cikket Liu professzor és munkatársainak a New England Journal of Medicine hasábjain megjelent tanulmánya előzte meg, melyben kimutatták, hogy az SHBG két speciális mutációja befolyásolja a cukorbetegség kialakulását: az egyik elősegíti, a másik gátolja azt. Más tanulmányok viszont a nemi hormonok cukorbetegséget elősegítő hatásáról számoltak be. A két különböző eredmény összekapcsolása szülte meg a gondolatot, miszerint a vér SHBG-szintje lenne az cukorbetegség kockázati faktora.

A tanulmány során 359 cukorbetegségségben szenvedő, és 359 egészséges kontroll egyént vizsgáltak, akiket kor, és etnikai hovatartozás szerint kategorizáltak. Az alanyokra vonatkozó adatokat egy 40 ezer hölgyet magába foglaló klinikai vizsgálat adatbázisából nyerték ki.

Megállapították, hogy a napi legalább négy csésze koffeines kávét fogyasztó hölgyek esetén 56 százalékkal alacsonyabb a cukorbetegség kialakulásának esélye, mint a kávét nem fogyasztók esetén. Az eredmény egyértelműen az SHBG plazmában mért szintjével hozható összefüggésbe. Ez a kedvező hatás a koffeinmentes kávé esetén nem volt kimutatható.

(forrás: Medipress)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.