Koleszterin: Mozgás és narancslé

MTI
megjelent:

Napi fél liter narancslé és heti három óra sport 2,5 százalékkal csökkenti a testsúlyt és 15 százalékkal a "rossz", azaz az LDL-koleszterin szintjét. A Sao Paulói Egyetem táplálkozástudományi kutatói vizsgálataik során a kondicionáló sportok és a narancslé kombinációjának középkorú nők súlyára és koleszterinjére történő hatását mérték.

A tizenhárom önkéntes résztvevő három hónapon keresztül naponta fél liter narancslevet ivott és hetente háromszor egy órán át űzött valamilyen kondicionáló sportot. A kontrollcsoportban lévő tizenhárom nő "csupán" sportolt. A vizsgálat végén kapott eredmények a kutatókat is meglepték: azok a nők, akik sportoltak és narancslevet is ittak, zsírtömegük 15 százalékát, teljes testsúlyuknak pedig 2,5 százalékát veszítették el. Az úgynevezett "jó", vagyis HDL-koleszterin szintje esetükben 18 százalékkal növekedett, a "rossz" LDL-koleszterin szintje pedig 15 százalékkal csökkent.

Miért káros a koleszterin?
A magas koleszterinszint és mellette egyéb tényezők hatására jön létre az érelmeszesedés, mely úgy alakul ki, hogy a vérből felvett koleszterin lerakódik az erek falában, ezzel az ér keresztmetszete szűkül, mely az ér által ellátott szerv oxigén- és tápanyaghiányához vezet.

A kontrollcsoport tagjai zsírtömegüknek csupán 11 százalékától és testsúlyuknak pedig 1,2 százalékától szabadultak meg.

A koleszterinszint tekintetében nem történt náluk jelentős változás. Mindkét csoportnál húsz százalékkal növekedett a teherbírás mértéke.

A narancslékúra mellett sportoló nőknél viszont alacsonyabb volt a vérben lévő laktát, vagyis tejsav mértéke.

A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy a narancslé csökkenti az izmok fáradékonyságát és segítségével a szervezet jobban reagál a rendszeres testedzésre.

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.