Az energiaital-fogyasztás okozhat alkoholos befolyásoltságot?

Medipress
megjelent:

Az Egyesült Királyság kormányának álláspontjával szemben a szakértők nem ajánlják az autóvezetőknek fáradtság ellen a kávé, vagy más magas koffeintartalmú italok fogyasztását, ugyanis a stimulánsoknak számos veszélyes mellékhatása lehet.

"Rosszul lettem az energiaitaltól! Miért?" - Az orvos válaszol
"Nemrég elfogyasztottam egy energiaitalt és pár órán belül rosszul lettem (remegett a kezem, nem bírtam menni, le kellett feküdnöm). Mi okozhatta a rosszullétemet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A Halfords autóklub véleménye szerint a túl sok energiaitalt és kávét fogyasztó vezetők estében megnő az agresszivitásra való hajlam és végül még fáradtabbak lesznek, mikor a koffein hatása elmúlik. Szerintük a túlzott energiaital-fogyasztás az alkoholos befolyásoltsághoz hasonló tüneteket produkál. Ezzel szemben az alvásszakértők úgy vélekednek, hogy nincs értelme a rémhírterjesztésnek, és kutatási eredményekre hivatkozva a koffein és a rövid alvások kombinációját ajánlják a fáradt autósoknak.

A Halfords aggodalmát fejezte ki, hogy túl kevés információt kapnak a vezetők a koffeines italok mellékhatásaival kapcsolatban, tanulmányokra hivatkozva felhívták a figyelmet, hogy a magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztása megnöveli az autósok reakcióidejét. „A legjobb tanács, amit adhatunk, hogy az autósok csak teljesen kipihent állapotban induljanak hosszabb utakra, és legalább kétóránként tartsanak egy rövid pihenőt.” - mondja Mark Dolphin, a Halfords szakértője.

"Rosszul lettem az energiaitaltól! Miért?" - Az orvos válaszol

Koffeinhez számtalan forrásból juthatunk. Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabbból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz.
Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tabblettánként. Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található.
A guarana a Poullinia cupana var sorbilis növény magjából készül, és természetes koffein tartalma 5 százalék körüli. Általában ginsenggel kombinálják, így növelve a hatást.

Medipress

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.