A magnéziumhiány gyorsítja az öregedést

Szerző: FH

Amerikában kísérletileg igazolták, hogy a tartós magnéziumhiány fokozza az emberi sejtek öregedését és így növeli az időskori betegségek kockázatát.

A magnézium a szervezet több száz biokémiai reakciójában játszik fontos szerepet. Hozzájárul a normális izom- és idegműködéshez, segít fenntartani a szívritmust, és ugyancsak magnézium kell a csontok szilárdságához. De az Egyesült Államokban a lakosság több mint felének a szervezetében magnéziumhiány van a nem megfelelő étrend miatt. Ez növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbaj, a csontritkulás és bizonyos rákos betegségek kockázatát.

A helyes táplálkozáshoz elengedhetetlen információk:

Kaliforniai tudósok kísérletileg próbálták megtalálni a magnéziumhiány és a sejtöregedés közötti összefüggést. Ezért emberi rostsejteket tanulmányoztak teljes életciklusukon keresztül, amely 3-4 hónap. Azt találták, hogy ha a sejttenyészetet mérsékelt magnéziumhiányos környezetben tartották, akkor a sejtek ugyan életben maradtak, és normálisan osztódtak, de gyorsabban öregedtek, mint azok a sejtek, amelyeket normális magnéziumkoncentrátumban tenyésztettek.

A kísérletek alapján a tudósok kimondták, hogy tartós magnéziumhiány esetén a sejtműködés "sürgősségi módba" megy át, vagyis a rendelkezésre álló forrásokat a szervezet a létfontosságú anyagcsere-folyamatokra használja fel a hosszú távú folyamatok rovására.

A tartós mérsékelt magnéziumhiány kimutatására nincsen jó laboratóriumi módszer, vagyis az ember lehet magnéziumhiányos állapotban, anélkül, hogy tudna róla. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közül a legismertebbek a zöldségek, közöttük is a spenót és a bab, továbbá a mogyoró és a gabonafélék.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Csontritkulás és cukorbetegség

A csontritkulás (oszteoporózis) a csontszövet szerkezetének károsodásával, a csonttömeg vesztésével járó anyagcserezavar. A betegségnek számos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.