Depresszió és evéskényszer - Az orvos válaszol

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
frissítve:

Depresszió elleni gyógyszert szedek és mellékhatásaként farkasétvágyam van, nem bírok az evési kényszeremmel. Mit lehet ez ellen tenni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

Tisztelt Doktor Úr!
A problémám a következő: depresszió elleni gyógyszert szedek és mellékhatásként "farkasétvágy" jelentkezik nálam. Ennek következtében emésztési problémáim is jelentkeznek, de sajnos sokszor nem bírok az evési kényszeremmel. Mit lehetne ez ellen tenni? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező!

A depresszió gyakran társul evészavarokkal, tehát az is elképzelhető, hogy nem a gyógyszer, hanem maga a betegsége okozza a jelzett problémát. Nem ritka, hogy depressziós panaszok, szorongások levezetésére, vagy akár éppen a depresszióval járó unalom időtöltésére alakul ki gyakori túlevés, folyamatos nassolás, ami egy idő után már önállóvá váló problémává is duzzadhat. A folyamat spirálként romlik, mert a beteg súlya nő, ettől még nehézkesebbé válik testileg-lelkileg, a hasi panaszok tovább rontják a kedélyállapotát, ettől a depressziója is mélyül.

Az Ön által felvetett lehetőség, a gyógyszermellékhatás sem zárható ki teljes bizonyossággal persze, de ennek a megítéléséhez tudni kéne a gyógyszer nevét.

Saját megfigyelésem szerint az antidepresszívumok mellékhatása inkább az lehet (szerencsére ritka esetben), hogy változatlan táplálkozás mellett jobban rakódnak le a kilók a betegen. Az Ön által említett evéskényszert, a jelenlegi antidepresszívumok mellett, mint egyértelmű mellékhatást, nem látok a napi munkám során.

Mit tegyen?

Rendszeres testmozgás és diétás megszorítások segíthetnek. Ha úgy érzi, még ennie kell, akkor is inkább könnyű ételeket fogyasszon, vagy igyon vizet a falatok helyettesítésére. Konzultáljon kezelőorvosával is a problémájáról, mert tényleges állapotát és gyógyszerváltás szükségességét csak a levele alapján nem lehet látatlanban megítélni.

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.