• Hangulatjavító szerek, hízás és örömképesség

    Szerző: WEBBeteg

    A depresszió és a különböző szorongásos betegségek kezelése során alkalmazott hangulatjavítóknak számos mellékhatásuk van.

    Az egyik ilyen, hosszútávon jelentkező, rendkívül kellemetlen hatás lehet a testsúly növekedése. A probléma ugyan nem mindenkit érint, és nem egyforma mértékben, de általánosságban elmondható, hogy minden negyedik gyógyszerszedő 5-15 kg-t hízik a hangulatjavítók szedése mellett.

    Hirdetés

    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre


    Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. Ezek között is vezető helyen szerepelnek a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) szerek, melyek fokozzák az agyban a felszabaduló szerotonin mennyiségét, ezen keresztül fejtik ki pozitív, kedélyjavító hatásukat. A hangulatjavítók hatása az érzelmekre

    A régen használatos hangulatjavítók közül a triciklusos szereknél és a MAO-gátlóknál észleltek nagyobb testsúlynövekedést, így fokozott várakozás előzte meg a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) készítmények megjelenését. Ezek azonban sajnos csak részben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel kisebb mértékben ugyan, de még mindig jelentős testsúlygyarapodást okoztak.

    Az utóbbi időben sokan próbáltak már magyarázatot találni a hangulatjavítók szedése mellett jelentkező elhízásra, de úgy tűnik a probléma oka összetett: hangulati, idegrendszeri és metabolikus tényezők egyaránt hozzájárulnak a testsúly növekedéséhez.

    A hízás egyik kézenfekvő magyarázata, hogy a hangulat javulásával nő az étvágy, ezért a gyógyszert szedők többet és gyakrabban esznek. Ezzel párhuzamosan fokozódik az édesség utáni vágy, ami jelentősen megnöveli a magas szénhidrát tartalmú élelmiszerek, így a csokoládé és más nassolni valók fogyasztását. A fokozott kalóriabevitelt ugyanakkor nem követi a testmozgás növekedése, így szépen lassan felrakódnak a felesleges kilók.

    Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?


    A depresszió kezelése során szedett hangulatjavító szerek hatása már rövid idő elteltével megmutatkozik, s a tünetek csökkenést mutatnak. Milyen jelek utalhatnak a kezelés sikerességére, s miért különösen fontos a napi bioritmus helyreállítása depresszióban szenvedő betegek esetében? Az alábbiakból mindezt megtudhatja. Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?

    A hízás másik magyarázata lehet az anyagcsere kóros átalakulása. Hangulatjavítók hatására emelkedik a vérben a koleszterin, az LDL és a trigliceridek mennyisége, felborul a cukorháztartás. Kimutatható a BMI és a haskörfogat növekedése is.

    Egy újabb, tudományos alapokon nyugvó elmélet szerint az agy jutalmazásért felelős központjára is hatással vannak a hangulatjavítók. Ez a központ a gyógyszerek hatására érzéketlenné válik a bejövő ingerekkel szemben, vagyis az evést nem követi örömérzés. Az ember viszont szeretné érezni a táplálkozással járó örömöt, így egyre többet és többet eszik, hogy a boldogságérzet kialakuljon. Érdekesség, hogy a gyógyszert szedők nem érzékelik azt, hogy az evés nem okoz a korábbihoz fogható örömöt, viszont az agyi központokban egyértelműen kimutatható az idegsejtek működésének csökkenése. Az elérhető antidepresszív szereknek azonban nem mindegyike hat negatívan a jutalmazási központra, ezzel együtt a depresszióban sérülő örömképesség javításában is jelentős különbségek vannak köztük.

    A depresszió önmagában is, illetve a nem teljes mértékben kezelt depresszió hozzájárulhat a hízáshoz (bánatháj), ugyanis a depresszióval együtt jár a szervezet napi bioritmusának felborulása, ami további anyagcsere-változásokat okoz.

    Így tehát a megfelelő, személyre szabott antidepresszív szer megválasztása, az örömképesség visszatérése, ezáltal a tünetmentesség és a rendszeres testmozgás, valamint az étkezések napi ritmusának visszaállítása együttesen védelmet jelenthet a gyógyszer szedése melletti elhízástól.

    Forrás: WEBBeteg
     

    Módosítva: 2013.07.30 09:41, Megjelenés: 2013.07.30 09:41
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    A depresszió tünetei

    A depresszió nem azonos a rossz hangulattal. Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse valóban depresszióban szenved.

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

    Az időskori depresszió

    Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is keresnek segítséget. Máskor a testi tünetek, krónikus betegségek nyomják el a depresszió jeleit. A betegek sokszor maguk is szégyellik hangulatuk nyomottságát, a motiválatlanságot, a keserűséget, személyiségük megváltozását. Ez is akadálya lehet a szakember felkeresésének.

    A hangulatjavítók hatása az érzelmekre

    Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. Ezek között is vezető helyen szerepelnek a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) szerek, melyek fokozzák az agyban a felszabaduló szerotonin mennyiségét, ezen keresztül fejtik ki pozitív, kedélyjavító hatásukat.

    Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

    Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére

    Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja alkalmából, tájékoztatva az embereket a megelőzés lehetőségeiről.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.