Hangulatjavító szerek, hízás és örömképesség

Szerző: WEBBeteg

A depresszió és a különböző szorongásos betegségek kezelése során alkalmazott hangulatjavítóknak számos mellékhatásuk van.

Az egyik ilyen, hosszútávon jelentkező, rendkívül kellemetlen hatás lehet a testsúly növekedése. A probléma ugyan nem mindenkit érint, és nem egyforma mértékben, de általánosságban elmondható, hogy minden negyedik gyógyszerszedő 5-15 kg-t hízik a hangulatjavítók szedése mellett.

A hangulatjavítók hatása az érzelmekre


Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. Ezek között is vezető helyen szerepelnek a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) szerek, melyek fokozzák az agyban a felszabaduló szerotonin mennyiségét, ezen keresztül fejtik ki pozitív, kedélyjavító hatásukat. A hangulatjavítók hatása az érzelmekre

A régen használatos hangulatjavítók közül a triciklusos szereknél és a MAO-gátlóknál észleltek nagyobb testsúlynövekedést, így fokozott várakozás előzte meg a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) készítmények megjelenését. Ezek azonban sajnos csak részben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel kisebb mértékben ugyan, de még mindig jelentős testsúlygyarapodást okoztak.

Az utóbbi időben sokan próbáltak már magyarázatot találni a hangulatjavítók szedése mellett jelentkező elhízásra, de úgy tűnik a probléma oka összetett: hangulati, idegrendszeri és metabolikus tényezők egyaránt hozzájárulnak a testsúly növekedéséhez.

A hízás egyik kézenfekvő magyarázata, hogy a hangulat javulásával nő az étvágy, ezért a gyógyszert szedők többet és gyakrabban esznek. Ezzel párhuzamosan fokozódik az édesség utáni vágy, ami jelentősen megnöveli a magas szénhidrát tartalmú élelmiszerek, így a csokoládé és más nassolni valók fogyasztását. A fokozott kalóriabevitelt ugyanakkor nem követi a testmozgás növekedése, így szépen lassan felrakódnak a felesleges kilók.

Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?


A depresszió kezelése során szedett hangulatjavító szerek hatása már rövid idő elteltével megmutatkozik, s a tünetek csökkenést mutatnak. Milyen jelek utalhatnak a kezelés sikerességére, s miért különösen fontos a napi bioritmus helyreállítása depresszióban szenvedő betegek esetében? Az alábbiakból mindezt megtudhatja. Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?

A hízás másik magyarázata lehet az anyagcsere kóros átalakulása. Hangulatjavítók hatására emelkedik a vérben a koleszterin, az LDL és a trigliceridek mennyisége, felborul a cukorháztartás. Kimutatható a BMI és a haskörfogat növekedése is.

Egy újabb, tudományos alapokon nyugvó elmélet szerint az agy jutalmazásért felelős központjára is hatással vannak a hangulatjavítók. Ez a központ a gyógyszerek hatására érzéketlenné válik a bejövő ingerekkel szemben, vagyis az evést nem követi örömérzés. Az ember viszont szeretné érezni a táplálkozással járó örömöt, így egyre többet és többet eszik, hogy a boldogságérzet kialakuljon. Érdekesség, hogy a gyógyszert szedők nem érzékelik azt, hogy az evés nem okoz a korábbihoz fogható örömöt, viszont az agyi központokban egyértelműen kimutatható az idegsejtek működésének csökkenése. Az elérhető antidepresszív szereknek azonban nem mindegyike hat negatívan a jutalmazási központra, ezzel együtt a depresszióban sérülő örömképesség javításában is jelentős különbségek vannak köztük.

A depresszió önmagában is, illetve a nem teljes mértékben kezelt depresszió hozzájárulhat a hízáshoz (bánatháj), ugyanis a depresszióval együtt jár a szervezet napi bioritmusának felborulása, ami további anyagcsere-változásokat okoz.

Így tehát a megfelelő, személyre szabott antidepresszív szer megválasztása, az örömképesség visszatérése, ezáltal a tünetmentesség és a rendszeres testmozgás, valamint az étkezések napi ritmusának visszaállítása együttesen védelmet jelenthet a gyógyszer szedése melletti elhízástól.

Forrás: WEBBeteg

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Van kiút a depresszióból?

A depresszió 300 millió embert érint világszerte, és ez a szám folyamatosan növekszik. A major depresszió egyfajta civilizációs betegség, mely az...

A depresszió kialakulásának okai

Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a...

Depresszióra gyanakszik? Ezek a...

Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok...

Depresszió gyermekkorban

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és...

Depresszió: Az örömtelenség...

Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az...

A hangulatjavítók hatása az...

Világszerte a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a hangulatjavítók. A ma is használt főbb készítmények használata már több...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.