• Az antipszichotikumok negatív hatása

    Szerző: MTI

    A demens pácienseknél, akiknek többsége Alzheimer-kórban szenved, az antipszichotikumokat, a kórral együtt járó személyiségváltozás és az agresszív magatartás leküzdésére alkalmazzák. Kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy ezek a készítmények lerövidítik az idős betegek életét.

    Az amerikai Szövetségi Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) figyelmeztetésének hatására majdnem ötödével, 19 százalékkal csökkent a pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló gyógyszerek (antipszichotikumok) alkalmazása idős demens betegeknél.

    Hirdetés
     Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
    Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
    A gyógyszerfüggőségről>>

    A demens pácienseknél, akiknek többsége Alzheimer-kórban szenved, az antipszichotikumokat a kórral együtt járó személyiségváltozás és az agresszív magatartás leküzdésére alkalmazzák.

    Kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy ezek a készítmények lerövidítik az idős betegek életét.

    Az FDA 2005-ben hozta nyilvánosságra figyelmeztetését.

    "Arra a következtetésre jutottunk, hogy az FDA közbelépése eredményezte a mérsékelt csökkenést" - nyilatkozta Ray Dorset, a New York-i University of Rochester Medical Center kutatója, akinek vezetésével 2003 januárja és 2008 decembere között, elemezték az antipszichotikumok alkalmazásának országos adatait.

    Az antipszichotikumok életet is rövidíthetnek

     Az időskori elbutulás korai előjelei
    Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
    Az időskori elbutulás korai előjelei >>

    Mint rámutatott, kutatócsoportja nem rendelkezett elég adattal ahhoz, hogy meghatározza, hány embernek jelentett segítséget a gyógyszerügyi hatóság intése, és arra sem vállalkozott, hogy sikerként vagy kudarcként értékelje az eredményeket. "Nehéz megmondani, hogy sok-e vagy kevés ez a 19 százalék" - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az FDA korábbi figyelmeztetései felemás eredményt hoztak.

    Paula Rochon, a torontói Women's College Research Institute kutatója szerint, viszont az antipszichotikumok alkalmazásának veszélyeire vonatkozó FDA-jelzés, kevés hatást gyakorolt a receptfelírási gyakorlatra.

    Az Egyesült Államokban az orvosok saját belátásuk szerint alkalmazhatják az engedélyezett készítményeket. Rochon szerint az üzenet nem volt eléggé "specifikus", sokkal egyértelműbben kell megfogalmazni, hogy milyen veszélyekkel járnak az antipszichotikumok az idős betegekre nézve.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.13 23:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    Öngyilkossági hajlam - Kezelések és gyógyszerek

    Az öngyilkossági késztetés és hajlam kezelése jelentős mértékben függ az illető sajátos helyzetétől, beleértve az öngyilkosság kockázatának mértékét és azt, milyen lappangó problémák okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.