Az antipszichotikumok negatív hatása

MTI
megjelent:

A demens pácienseknél, akiknek többsége Alzheimer-kórban szenved, az antipszichotikumokat, a kórral együtt járó személyiségváltozás és az agresszív magatartás leküzdésére alkalmazzák. Kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy ezek a készítmények lerövidítik az idős betegek életét.

Az amerikai Szövetségi Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) figyelmeztetésének hatására majdnem ötödével, 19 százalékkal csökkent a pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló gyógyszerek (antipszichotikumok) alkalmazása idős demens betegeknél.

Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
A gyógyszerfüggőségről>>

A demens pácienseknél, akiknek többsége Alzheimer-kórban szenved, az antipszichotikumokat a kórral együtt járó személyiségváltozás és az agresszív magatartás leküzdésére alkalmazzák.

Kutatások ugyanakkor kimutatták, hogy ezek a készítmények lerövidítik az idős betegek életét.

Az FDA 2005-ben hozta nyilvánosságra figyelmeztetését.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy az FDA közbelépése eredményezte a mérsékelt csökkenést" - nyilatkozta Ray Dorset, a New York-i University of Rochester Medical Center kutatója, akinek vezetésével 2003 januárja és 2008 decembere között, elemezték az antipszichotikumok alkalmazásának országos adatait.

Az antipszichotikumok életet is rövidíthetnek

Az időskori elbutulás korai előjelei
Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
Az időskori elbutulás korai előjelei >>

Mint rámutatott, kutatócsoportja nem rendelkezett elég adattal ahhoz, hogy meghatározza, hány embernek jelentett segítséget a gyógyszerügyi hatóság intése, és arra sem vállalkozott, hogy sikerként vagy kudarcként értékelje az eredményeket. "Nehéz megmondani, hogy sok-e vagy kevés ez a 19 százalék" - jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az FDA korábbi figyelmeztetései felemás eredményt hoztak.

Paula Rochon, a torontói Women's College Research Institute kutatója szerint, viszont az antipszichotikumok alkalmazásának veszélyeire vonatkozó FDA-jelzés, kevés hatást gyakorolt a receptfelírási gyakorlatra.

Az Egyesült Államokban az orvosok saját belátásuk szerint alkalmazhatják az engedélyezett készítményeket. Rochon szerint az üzenet nem volt eléggé "specifikus", sokkal egyértelműbben kell megfogalmazni, hogy milyen veszélyekkel járnak az antipszichotikumok az idős betegekre nézve.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.