"Elfelejtek dolgokat mostanában, mi lehet ez?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

43 éves vagyok. Nagyon aggaszt, hogy elfelejtek dolgokat mostanában. Mivel fejleszthetem a memóriámat leghatékonyabban? Milyen vitamint fogyasszak ennek érdekében? Mikor gyanakodjak, hogy itt valami több van, mondjuk Alzheimer-kór, vagy agydaganat? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Alzheimer-kór

Időnként mindenkinek kihagy a memóriája. Teljesen természetes dolog elfelejteni ritkán látott emberek nevét. Az Alzheimer-kór figyelmeztető jelei>>

Tisztelt Kérdező!

A feledékenységnek több oka lehet, először érdemes végiggondolni, nem valamilyen egyszerű magyarázata van, pl. túlterhelés, kevés/rossz alvás, szorongás, netán valamilyen szer (drog, alkohol)?

Általában a szellemi tevékenység, keresztrejtvény, logikai feladatok, olvasás segít a memória, gondolkodás karbantartásában.

Hiszem, hogy vitaminok és nyomelemek segíthetnek ebben, sokféle jöhet szóba, természetgyógyászati boltban ill. patikákban tudnak segíteni, széles a választék.

Memóriajavító ételek

Fekete csokoládé, tea, bor -kutatások igazolják az eredményességüket.
Memóriajavító ételek>>

Agydaganatra csak akkor kell gyanakodni, ha egyéb testi tünetek is lennének (megjegyzem, nem a feledékenység a vezető tünet!). Alzheimer-kór később szokott jelentkezni, ill. a családi előfordulás ad okot a gyanúra.

A feledékenységet egyébként Ön is és családtagjai is észrevehetik, nem az Ön "tudta nélkül" alakul ki. Amennyiben a fenti átgondolás, netán szükséges életmódváltoztatás és vitaminok nem segítenek, akkor kérheti neurológus segítségét.

(WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.