Napmentes barnítóval elkerülhető a bőrrák?

MTI
megjelent:

A napsugár bőrrákot okozhat, ezért ha valaki szép barna szeretne lenni, biztonságosabb napmentes barnító szereket használni - ajánlják amerikai rákkutatók és bőrgyógyászok.

Tanulmányait a legtekintélyesebb bőrgyógyászati folyóirat, az Archives of Dermatology közölte. A rosszindulatú daganatokkal foglalkozó tudományos társaságok az ultraibolya sugarakat a rákot okozó, de elkerülhető külső hatások első csoportjába sorolták. Ez magyarázza azt is, hogy kiváltképpen a tizenéveseknek szigorúan tiltják a hasonló sugárzás útján barnító szoláriumok használatát.

Érthető, hogy azok számára, akik esztétikai okokból - főleg a nyári hónapokban - szeretnének szép napbarnítottak lenni, a szakemberek a mind többféle napmentes barnító készítmény alkalmazását javasolják. A legtöbb ilyen, bőrre kenhető oldat vagy spray dihidroxiacetont tartalmaz, amely a bőr külső rétegében lévő aminosavakhoz kötődve adja a napsütötte bőrárnyalatot.

Vilma E. Cokkinides és munkatársai az Amerikai Rákkutatók Szövetségének képviseletében felmérték az amerikai tizenévesek között a napmentes barnító szerek használatát. A vizsgálatban részt vevő 1600 serdülő kora 11-18 év volt, és arról kérdezték őket, hogy az előző évben kipróbáltak-e ilyen készítményt. Feljegyezték bőrtípusaikat, korábbi napozási szokásait, esetleges leégésük történetét és körülményeit is.

Mint kiderült, az amerikai tizenévesek 10,8 százaléka már kipróbálta a bőrbarnulásnak ezt a formáját. Többségük a lányok közül került ki, és az idősebb korosztályhoz tartoztak. A napmentes barnulást alkalmazó tizenévesek családjában általában volt olyan felnőtt, aki így szerzett barna bőrszínt, és jónak tartotta a módszert.

(MTI)

Cikkajánló

Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

Dr. Kónya Judit, családorvos
Bőrrák
A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.