• Megelőző műtéttel nagyobb eséllyel élhető túl a rák

    Szerző: MTI

    Bizonyos génmutációkkal élő nőknek nagyobb a túlélési esélyük mell- és petefészekrák esetén, ha megelőző jelleggel mell- és petefészek-eltávolító műtéten esnek át.

    A BRCA1 és BRCA2 génmutációkat hordozó nők közül nagyobb a túlélési esélye azoknak, akik megelőző céllal eltávolíttatták mellüket és petefészküket - közölték amerikai kutatók. Az ezeket a génmutációkat hordozó nőknél 56-84 százalékkal nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának életük folyamán. A BRCA1 mutációjával élő nőknél 36-63 százalékkal, a BRCA2-vel élőknél 10-27 százalékkal magasabb a petefészekrák kockázata is.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Susan M. Domchek, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 2482, BRCA mutációval élő nő bevonásával tanulmányozta a megelőzési célú, eltávolító műtétek hatékonyságát. Közülük 247 nőnek a mellét, 993-nak pedig a petefészkét távolították el a rákkockázat csökkentése céljából. A követés három éve alatt egyetlen mellműtéten átesett nőnél sem alakult ki mellrák, miközben a masztektómia ellen voksoló nők 7 százalékánál diagnosztizáltak emlőtumort ugyanebben az időszakban.

    Azoknál a nőknél, akiknek petefészkét és petevezetékeit távolították el rákmegelőzési céllal, hasonló eredményeket találtak a kutatók. A mell- és petefészekrákok 10-20 százalékát tulajdonítják a BRCA1 és BRCA2 génmutációk jelenlétének, ezért ezekben az esetekben életmentő lehet a megelőző eltávolító műtét.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.09.02 15:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

    Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, 40 éves kor alatt az ultrahangos emlővizsgálat az elsődleges szűrés, 40-45 éves kor felett az ultrahangos vizsgálatot mammográfiás vizsgálat egészíti ki.

    Mellrák - a diagnózis még nem halálos ítélet

    Napjainkban a nők leggyakoribb megbetegedése a mellrák, világszerte átlagosan minden 7. nőben kialakul. Magyarországon a nők 7-10 százalékánál fordul elő, és a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedésként tartják számon, de egyre gyakrabban alakul ki fiataloknál is. Hazánkban évente körülbelül 8000 új esetet fedeznek fel.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Fiatalkori mellrák: 16 kemoterápián van túl Szűcs Adriána modell

    Magyarországon minden nyolcadik nő érintett az emlőrákban élete során. Odafigyeléssel, a szűrővizsgálatokon való részvétellel nagyon sokat tehetnek a fiatalok is egészségük érdekében. Az időben felfedezett mellrák jó esélyekkel gyógyítható.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Tóth Judit

    Dr. Tóth Judit

    Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások