Megelőző műtéttel nagyobb eséllyel élhető túl a rák

MTI
megjelent:

Bizonyos génmutációkkal élő nőknek nagyobb a túlélési esélyük mell- és petefészekrák esetén, ha megelőző jelleggel mell- és petefészek-eltávolító műtéten esnek át.

A BRCA1 és BRCA2 génmutációkat hordozó nők közül nagyobb a túlélési esélye azoknak, akik megelőző céllal eltávolíttatták mellüket és petefészküket - közölték amerikai kutatók. Az ezeket a génmutációkat hordozó nőknél 56-84 százalékkal nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának életük folyamán. A BRCA1 mutációjával élő nőknél 36-63 százalékkal, a BRCA2-vel élőknél 10-27 százalékkal magasabb a petefészekrák kockázata is.

Susan M. Domchek, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 2482, BRCA mutációval élő nő bevonásával tanulmányozta a megelőzési célú, eltávolító műtétek hatékonyságát. Közülük 247 nőnek a mellét, 993-nak pedig a petefészkét távolították el a rákkockázat csökkentése céljából. A követés három éve alatt egyetlen mellműtéten átesett nőnél sem alakult ki mellrák, miközben a masztektómia ellen voksoló nők 7 százalékánál diagnosztizáltak emlőtumort ugyanebben az időszakban.

Azoknál a nőknél, akiknek petefészkét és petevezetékeit távolították el rákmegelőzési céllal, hasonló eredményeket találtak a kutatók. A mell- és petefészekrákok 10-20 százalékát tulajdonítják a BRCA1 és BRCA2 génmutációk jelenlétének, ezért ezekben az esetekben életmentő lehet a megelőző eltávolító műtét.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.