Rák - Környezeti hatások is okozhatják

Szerző: MTI

Potenciálisan rákot okozó vegyi anyagok, gázok és sugárzás éri rendszeresen az amerikaiakat, és a szövetségi kormánynak sokkal többet kellene tennie, hogy ettől megvédje őket - közölték csütörtökön az elnök szaktanácsadói.

Bár a rákos esetek kétharmadát olyan életmódbeli döntések okozzák, mint a dohányzás, rossz étrend és a mozgáshiány, a felkért szakértők szerint sok, egyébként elkerülhető rák hátterében a szennyezés, a talajból származó radon gáz és az orvosi képalkotó eljárásoknál használt sugárzás áll. Mivel a mobiltelefonok lehetséges kockázatairól igen keveset tudunk, az embereknek rövid beszélgetéseket kellene lefolytatniuk, azt is fülhallgatóval - véli a tanácsadói testület két tagja.

A leggyakoribb daganatok első tünetei


A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről >>

"A (szakértői) panel különös aggodalommal állapította meg, hogy a környezeti okok által kiváltott rák valódi terheit jelentősen alábecsülik" - írták jelentésükben, amely elérhető a http://pcp.cancer.gov internetes címen.

A jelentés bizonyára megdöbbenti az ipart és sok rákspecialistát, környezetvédelmi csoportok azonban máris üdvözölték a megállapításokat. Az Amerikai Ráktársaság úgy vélekedett, hogy az elemzés leértékeli az ismert, leggyakoribb rákkiváltó okokat, mint a dohányzás, elhízás, alkohol, fertőzések, a hormonok és a napsugárzás. "A jelentés akkor a legkihívóbb, amikor elméleteket úgy idéz, mintha azok megalapozott tények lennének" - tudatta a társaság nevében közleményben Michael Thun. Példaként említette, hogy a környezeti szennyezés rákokozó hatásáról mintegy 30 éve tudományos vita zajlik.

A szaktanácsadói testület elvileg három tagból áll, ám csak ketten vesznek részt a panelmunkában: LaSalle Leffall sebészprofesszor, a washingtoni Howard University College of Medicine munkatársa és Margaret Kripke, a Texasi Egyetem M. D. Anderson rákközpontjának emeritus professzora.

Ez az első alkalom, hogy a szakértői testület éles kanyart vett egy régóta vitatott terület irányába, nevezetesen, hogy a szennyeződések, a mobiltelefonok vagy akár az olyan mindennapi használati tárgyak, mint egy vizesflakon, rákot okozhatnak.

"Az amerikai embereket már megszületésük előtt is folyamatosan e veszélyes dolgok miriádjaival bombázzák" - írta Kripke és Leffall Barack Obama elnöknek szóló levelében a jelentés bevezetőjében. A továbbiakban felszólítják az elnököt, "a legerőteljesebben használja fel hivatali hatalmát, hogy eltávolítsák a karcinogéneket és más toxikus anyagokat élelmünkből, vizünkből és levegőnkből, mert szükségtelenül növelik az egészségügyi kiadásokat, megbénítják nemzetünk termelékenységét és amerikai életeket tesznek tönkre".

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

Miért halnak meg egyre többen...

Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.