Rák - Környezeti hatások is okozhatják

MTI
megjelent:

Potenciálisan rákot okozó vegyi anyagok, gázok és sugárzás éri rendszeresen az amerikaiakat, és a szövetségi kormánynak sokkal többet kellene tennie, hogy ettől megvédje őket - közölték csütörtökön az elnök szaktanácsadói.

Bár a rákos esetek kétharmadát olyan életmódbeli döntések okozzák, mint a dohányzás, rossz étrend és a mozgáshiány, a felkért szakértők szerint sok, egyébként elkerülhető rák hátterében a szennyezés, a talajból származó radon gáz és az orvosi képalkotó eljárásoknál használt sugárzás áll. Mivel a mobiltelefonok lehetséges kockázatairól igen keveset tudunk, az embereknek rövid beszélgetéseket kellene lefolytatniuk, azt is fülhallgatóval - véli a tanácsadói testület két tagja.

A leggyakoribb daganatok első tünetei
A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről

"A (szakértői) panel különös aggodalommal állapította meg, hogy a környezeti okok által kiváltott rák valódi terheit jelentősen alábecsülik". A jelentés bizonyára megdöbbenti az ipart és sok rákspecialistát, környezetvédelmi csoportok azonban máris üdvözölték a megállapításokat. Az Amerikai Ráktársaság úgy vélekedett, hogy az elemzés leértékeli az ismert, leggyakoribb rákkiváltó okokat, mint a dohányzás, elhízás, alkohol, fertőzések, a hormonok és a napsugárzás. "A jelentés akkor a legkihívóbb, amikor elméleteket úgy idéz, mintha azok megalapozott tények lennének" - tudatta a társaság nevében közleményben Michael Thun. Példaként említette, hogy a környezeti szennyezés rákokozó hatásáról mintegy 30 éve tudományos vita zajlik.

A szaktanácsadói testület elvileg három tagból áll, ám csak ketten vesznek részt a panelmunkában: LaSalle Leffall sebészprofesszor, a washingtoni Howard University College of Medicine munkatársa és Margaret Kripke, a Texasi Egyetem M. D. Anderson rákközpontjának emeritus professzora.

Ez az első alkalom, hogy a szakértői testület éles kanyart vett egy régóta vitatott terület irányába, nevezetesen, hogy a szennyeződések, a mobiltelefonok vagy akár az olyan mindennapi használati tárgyak, mint egy vizesflakon, rákot okozhatnak.

"Az amerikai embereket már megszületésük előtt is folyamatosan e veszélyes dolgok miriádjaival bombázzák" - írta Kripke és Leffall Barack Obama elnöknek szóló levelében a jelentés bevezetőjében. A továbbiakban felszólítják az elnököt, "a legerőteljesebben használja fel hivatali hatalmát, hogy eltávolítsák a karcinogéneket és más toxikus anyagokat élelmünkből, vizünkből és levegőnkből, mert szükségtelenül növelik az egészségügyi kiadásokat, megbénítják nemzetünk termelékenységét és amerikai életeket tesznek tönkre".

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.