• "Nem csak a betegséget látom, hanem az egész embert" - Interjú az Év orvosával

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    Az Astellas- (vagy másik nevén Az év orvosa) díjat orvosok kapják, de nem orvosoktól. A betegek döntenek, kit érjen ez a megtiszteltetés. A díjat és vele a szavazást útjára indító Tegyünk az egészségünkért alapítvány harmadik alkalommal kérdezte meg a pácienseket, kit szeretnének így elismerni. 2009 díjazottjai: Dr. Fábián Ferenc, debreceni onkológus, Dr. Németh Lajos, szekszárdi sebész és Dr. Tóth Árpád Gábor, győri belgyógyász-hematológus.

    Az alapítvány honlapjára történeteket lehetett beküldeni, amelyeket az olvasók és a szakmai zsűri egyaránt értékelt.

    A sok-sok szívmelengető és néha szomorú történetben van egy rokon vonás: a páciensek rendkívül értékelték a szakmai tudás melletti maximális figyelmet, emberséget és jóindulatot, amit kezelőorvosaiktól kaptak. Dr. Fábián Ferenc esetében sem volt ez másként. Ő válaszolt a kérdéseinkre.

    Hirdetés

    WEBBeteg: - Honnan van valakinek ennyi energiája, hogy az onkológiai munkája, család és egyéb elfoglaltságok mellett ennyit foglalkozzon a betegeivel?

    Dr. Fábián Ferenc: - Én alapvetően mindig is ilyen voltam. Voltam mentőorvos, háziorvos. Akkor is, amikor mentőztem, utánajártam néhány nap múlva, hogy mi történt azzal, akit beszállítottam egy-egy balesetből, infarktusból.

    Milyen önvizsgálatok ajánlottak?


    Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

    A háziorvosi praxisom alatt is elvártam a betegektől, hogy mondják el, mi történt velük, miután kórházba utaltam őket, ott mit mondtak, milyen kezelést kaptak. Nekem ez egyáltalán nem jelent plusz terhet, munkát.

    WEBBeteg: - Változott-e valami a díj átvétele óta?

    Dr. Fábián Ferenc: - Igyekszem ugyanolyan lelkiismerettel ellátni a feladatomat, mint eddig is. Egyetlen orvos sem hívott fel, senki sem gratulált, akikkel Debrecenben együtt dolgoztam. Most a gyulai kollégák gratuláltak a díjhoz.

    A betegek közül rengetegen felhívtak, nagyon sok ismerős is. Bennem nem változott semmi, ugyanolyan vagyok, mint voltam. Elsősorban a debreceni betegeim jelöltek erre a díjra.

    WEBBeteg: - Kezelések után is tartja a kapcsolatot a betegekkel?

    Dr. Fábián Ferenc: - Természetesen. A betegeim szinte 98 százalékát mindig visszahívom egy-egy terápia után, nagyon sok olyan páciensem is van, aki 10 éve kezdett hozzám járni, de van olyan, akit 3, és olyan is, akit 6 havonta, esetleg évente hívok kontrollra.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei


    A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
    A leggyakoribb első tünetekről>>

    Teljes mértékben megbíznak bennem. Néha sajnos olyan is van, hogy 10 év után kiújul a daganat, és újra kell kezelni a beteget. Ez szerencsére ritka. Mindent tudok a betegeimről, a családjukról, annak ellenére, hogy sok betegem van.

    Tudok a lelki problémáikról, a családi előzményekről is. Talán ezért is kaptam a díjat, mert nem csak a betegséget látom, hanem az egész embert.

    Nem csupán a betegséggel foglalkozom, hanem a beteg lelkével is. Itt nem kizárólag a problémákra gondolok, ha örült, ha boldog volt, azt is megosztotta velem.

    WEBBeteg: - Hogy lehet azt valakinek megmondani, hogy daganatot találtak a szervezetében?

    Dr. Fábián Ferenc: - Ma már egyáltalán nem biztos, hogy a daganat végzetes kimenetelű. Nagyon sokat fejlődött a tudomány, ennek a tudásnak a birtokában bátran ki lehet sokszor jelenteni, hogy áttétes daganatot is jó eséllyel tudunk kezelni, akár meggyógyítani. Így könnyebb megbeszélni ezt az érintett beteggel.

    WEBBeteg: - Vannak-e debreceni betegek, akik Debrecenből Gyulán is felkeresik? (Fábián doktort a debreceni Kenézy-kórházból elbocsátották, ami miatt jelenleg is munkaügyi pert folytat. Ezután kezdett Gyulán praktizálni.)

    Dr. Fábián Ferenc

    Dr. Fábián Ferenc: - Vannak, akik Gyulán is felkeresnek, de ez elenyésző százalék. Gyakran sem az egészségi állapotuk, sem az anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé, hogy Gyuláig utazzanak. Ez nagyon rossz, ugyan telefonon tartjuk a kapcsolatot, gyakran felhívnak, megbeszéljük a problémát.

    WEBBeteg: - Mi kell ahhoz, hogy valaki megkapja a díjat? Hiszen nagyon sok jelölt volt.

    - Azt gondolom, hogy nagyon sok türelem.

    Talán kell lennie egy olyan plusznak, amiből érzi a beteg, hogy én igazán vele foglalkozom, és érdekel a sorsa, a lelkiállapota, az egész ember.

    A betegek megérzik, ki az az orvos, aki igazán foglalkozik velük, és kiben lehet megbízni. Van olyan, akit már 10 éve kezelek. Ilyen hosszú ideig nem lehet eljátszani, hogy érdeklődöm a sorsa, a hogyléte iránt.

    WEBBeteg: - Hogy látja, a betegek hálásak az őszinteségért, vagy azt szeretik, ha egy kicsit szépítve kapják az igazságot?

    Dr. Fábián Ferenc: - Mindent meg lehet mondani a betegnek, egyet nem lehet: hazudni.

    Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?


    A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják. A citosztatikumok nagy része a gyorsan szaporodó daganatsejteket szelektíven pusztítja.
    Kemoterápia>>

    Őszintének kell lenni, de nem mindegy, hogyan. Úgy is lehet vele beszélni, hogy hitet és reményt adok neki. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy ő is küzdjön, akarjon meggyógyulni.

    Aki időt nyer, életet nyer. Az onkológiában gyorsan bukkannak fel új gyógyszerek, kezelési módok.

    Nekem nem egy olyan betegem volt, akit még régen kezeltem, de közben megjelent egy olyan új biológiai szer, amit megkapott, és gyakorlatilag eltűntek a májából az áttétek. Meg is gyógyult.

    WEBBeteg: - Hogy látja, a kollégák, a többi orvos is hasonlóan áll a betegekhez?

    Dr. Fábián Ferenc: - Igen, én azt látom, ez a többség. Sajnos a médiában a rossz hír a hír, pedig nagyon sok lelkiismeretes, tisztességes orvos van.

    WEBBeteg: - Miért épp az onkológiát választotta?

    A betegségmegelőzésről


    A prevenció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Bővebben a megelőzésről>>

    Dr. Fábián Ferenc: - Eredetileg háziorvos voltam Újfehértón, 92-ben jöttem be Debrecenbe dolgozni, a radiológiai klinikán volt állás.

    Akkor még a sugárterápia és a radiológia egy intézmény volt. Ideiglenesen áttettek a sugárterápiára, akkor történt, hogy az első betegemet nagy sikerrel kezeltem. Ekkor köteleztem el magam a daganatos betegek gyógyítása mellett.

    WEBBeteg: - A családban volt-e valaki orvos?

    Dr. Fábián Ferenc: - Nem, édesapám állatorvos volt, de humán gyógyászattal senki nem foglalkozott.

    WEBBeteg: - Emlékszik-e még az első, megmentett betegre és az elsőre, akit elveszített?

    A sugárterápiáról


    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.
    A sugárterápiáról>>

    Dr. Fábián Ferenc: - Hogyne. Amikor a debreceni klinikára kerültem, hozzám került egy beteg, akiről már Nyíregyházán lemondtak.

    Olyan sikeres volt a kezelése, hogy utána még hét évig élt, és végül nem is a daganatos betegségben hunyt el. Ez nekem hihetetlen erőt adott a továbbiakban. Az első, akit elveszítettem, egy tüdőtumoros beteg volt.

    Nagy dózisú sugárkezelést kapott, de akkora volt a daganat, hogy tulajdonképpen megfulladt, nem reagált a kezelésre.

    WEBBeteg: - Hogyan érinti, ha egy beteget elveszít?

    Dr. Fábián Ferenc: - Nagyon megvisel, természetesen rosszul érint engem is. Különösen, ha már évek óta kezelem, és minden problémájáról tudok. De ott van még mindig a sok többi, kezelésre váró beteg, akikért dolgoznom kell.

    Dr. Fábián Ferenc - Válogatás a pályázatra beküldött történetekből


    • "A gyomromban rosszindulatú daganat keletkezett. Fábián doktor nyugalma, kiegyensúlyozott viselkedése, néhány megnyugtató mondata, megdöbbenésemet, félelmemet feloldotta. „Nincs semmi veszve, jól gyógyítható”- mondta... Fábián Főorvos Urat jó szívvel ajánlom az Astellas Díjra. Tapasztalataim szerint kevés már az olyan orvos, aki képes meglátni a hozzá forduló páciensben az időnként suta, buta kérdéseivel zavaró, mégis esendő EMBERT. Köszönet érte!">>
    • "Ebben az időszakban derült az ki, hogy milyen sokat is jelent az orvos lelki segítségnyújtása. Az a nyugodt és a kétségbeesésemet átérző hozzáállás, amely azt sugározta felém, hogy akkor és ott nem egy vagyok a sok beteg közül, hanem „A BETEG”, aki fizikailag nem, lelkileg igenis segítségre szorul és ebben nem csak a családomra, de Őrá is mindig számíthattam!">>
    • "2007. szeptember 13-án az emlőbizottság közölte, amelyikben benne volt, mint onkológus dr. Fábián Ferenc főorvos is, rosszindulatú a daganat, azonnal cselekedni kell. Először össze kell húzatni, vagyis első a kemoterápia. A hír hallatán nem voltam magamnál. Ekkor dr Fábián Ferenc főorvos úr megértette velem, hogy nem lesz semmi baj, meg fogok gyógyulni, csak nekem is akarni kell. A biztató szavai még most is a fülemben csengenek, látszott nem én vagyok az egyetlen ilyen betege, ezt később példákkal is alátámasztotta. Volt neki egy olyan megnyugtató és őszinte beszéde, amit abban a lelkiállapotban fel is tudtam fogni, megéretni mivel jár és járhat a betegség kimenetele.">>
    • "Egy alkalommal, mikor bementen, nagyon kimerültnek láttam. Megkérdeztem, mi a gond. Csak annyit válaszolt, sajnos van, hogy rossz hírt kell közölni a beteggel. Akkor éreztem, ebben az emberben bízhatok, fontos neki minden betege. Igen, két évvel ezelőtt újra támadt a rák, de elkapta. A kezelés megint nehéz, de eredményes volt, igaz most csak egy évig tartott, de harmadszor is felvettük a harcot…">>
    • "Sok ilyen orvos kellene a daganatos betegek gyógyítására, mellette biztonságban érezheti magát az ember, mert még lelkiekben is tud gyógyulni, ami nagy szó, amikor az ember onkológiára kerül. Én magam részéről, mindent összevetve annyit tudok mondani, hogy Isten áldását kérem az életére, munkálkodására, hogy még nagyon sok embert tudjon meggyógyítani.">>

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült: 2010.03.03 07:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

    Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt onkológiai betegség kezelhető optimálisan az előírt onkológiai protokollok betartásával. A TNM-rendszer az onkológiai betegség előrehaladottságának pontos meghatározására szolgál.

    Interjú Prof. Dr. Kásler Miklóssal

    Az Országos Onkológiai Intézet hazánk onkológiai módszertani, szervezési, rákmegelőző, oktató, gyógyító, tudományos központja, amelynek immár 22 éve főigazgatója Prof. Dr. Kásler Miklós, aki Sárvárról származik.

    Dr. Kelemen Edit: a koraszülött részleg az én kábítószerem

    Ez egy nagyon szűk terület. Vagy nagyon szereti az ember, vagy kijelenti, hogy soha nem akar koraszülötthöz nyúlni – nyilatkozta a WEBBeteg.hu portálnak az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat közönségdíjasa dr. Kelemen Edit, kecskeméti csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus.

    Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichoonkológus: a cél a tartós, jó életminőségű túlélés

    A pszichoonkológia a daganatos betegek speciális lelki igényei alapján a betegség alatt nyújt pszichés támogatást, egy viszonylag új terület. Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiátert, pszichoterapeutát, a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet onkopszichológusát kérdeztük.

    Hetedik alkalommal találtak gazdára az Astellas-díjak

    A budapesti Larus Rendezvényközpontban tartott díjátadó ünnepségen az Astellas-díj - Az év orvosa, valamint a Média az orvosokért pályázatok idei legjobbjai vehették át elismeréseiket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.