Rákgéntérkép - A daganatos betegségek kezelésének kulcsa a jövőben

Szerző: MTI

Mark Walport, a Wellcome Trust igazgatója úgy véli, a távolabbi jövőben, ahogy a DNS-meghatározás, géntérképezés technológiája egyre gyorsabb és olcsóbb lesz, az egyes páciensek saját genomja is elkészülhet, ezáltal személyre szabott kezelést kaphat minden rákos beteg.

Kétféle rákos sejt valamennyi génmutációját azonosította egy nemzetközi kutatócsoport. A rákgéntérkép teljesen új megközelítését adhat a betegség gyógyításához - közölték szerdai sajtótájékoztatójukon a brit Sanger Intézet kutatói Londonban.

Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

Egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.
Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

A melanomás és a tüdőrákos sejtekben található összes mutációt leírták a tudósok: előbbiben 33 ezer, utóbbiban 23 ezer módosult génváltozatra bukkantak. "Amit ma látunk, az átalakítja a módot, ahogy a rákra tekintünk" - emelte ki Mike Stratton, a Sanger Intézet rákgenom projektjének munkatársa a tájékoztatón.

Egy melanomás és egy tüdőrákos pácienstől származó tumor, valamint egy normális szövet teljes DNS-sorrendjét határozták meg a kutatók azzal az új technológiával, amely a DNS-szakaszok tömeges, párhuzamos elemzését teszi lehetővé.

Az elváltozásokat úgy azonosították, hogy a ráksejtek DNS-ét összevetették a normális sejtek DNS-ével.

Két ráktípus összes mutációját leírták

Peter Campbell szerint - aki szintén az intézet kutatója - a tüdőrák vizsgálata azt sugallja, hogy egy átlagos dohányosnál minden 15. cigaretta elszívása után kialakul egy mutáció, méghozzá az első rágyújtástól fogva.

"Ezek a mutációs listák arról beszélnek nekünk, miként alakult ki az adott rák, tehát a megelőzésről is szólnak, és tartalmazzák mindazt, ami kiválthat egy rákos elfajulást" - mondta Stratton.

Fogalomtár daganatos

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

A kutatók azonosítottak már néhány olyan mutációt, amelyek rákot indíthatnak el, az elkészült listán szereplő több tízezer módosulat közül is ki kell még választani a folyamat valódi főszereplőit.

A teljes program célja az összes, több mint százféle ráktípus genomjának feltérképezése. Az első 50 ráktípus leírásán 2008 óta a Nemzetközi Rákgenom Konzorcium (ICGC) dolgozik.

Ebben az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH), valamint ausztrál, kanadai, kínai, francia, indiai, japán és szingapúri rákkutató csoportok vesznek részt.

Mark Walport, a Wellcome Trust igazgatója úgy véli, a távolabbi jövőben, ahogy a DNS-meghatározás, géntérképezés technológiája egyre gyorsabb és olcsóbb lesz, az egyes páciensek saját genomja is elkészülhet, ezáltal személyre szabott kezelést kaphat minden rákos beteg.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

A mellékpajzsmirigy daganatos...

A mellékpajzsmirigy a pajzsmirigy hátsó felszínén elhelyezkedő, általában 4 darabból álló apró endokrin szerv. Fő szerepe a parathormon (PTH)...

Megtörtént az első hazai...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.